Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μελάτα αυγά: Κίνδυνος για σαλμονέλα - Σε τι θερμοκρασία θα πρέπει να τα βράζετε

Μεγάλη προσοχή!

28 Μαΐου 2023 16:39
Μελάτα αυγά: Κίνδυνος για σαλμονέλα - Σε τι θερμοκρασία θα πρέπει να τα βράζετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι γνωρίζουν ότι τα αυγά περιέχουν σαλμονέλα, ένα επικίνδυνο βακτήριο που εξουδετερώνεται μόνο όταν τα μαγειρεύουμε καλά.

Αλλά υπάρχουν πολλοί που προτιμούν τα αυγά τους "μελάτα" και ανησυχούν, μήπως αυτή η μέθοδος δεν σκοτώνει επαρκώς το βακτήριο της σαλμονέλας. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για ντομάτες με αυγά από την γιαγιά Άννα.

Για την αποφυγή μόλυνσης από σαλμονέλα, τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου τόσο η λευκή σάρκα, όσο και ο κρόκος είναι στερεά.

Τα φαγητά που περιέχουν αυγό πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον στους 70° C!

Αν σας αρέσει "μελάτο" το αυγό ή χρειάζεστε ένα ωμό αυγό για το φαγητό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήδη παστεριωμένο, το οποίο έχει θερμανθεί σε μία θερμοκρασία που σκοτώνει τα βακτηρίδια.

Μελάτα αυγά: Κίνδυνος για σαλμονέλα - Σε τι θερμοκρασία θα πρέπει να τα βράζετε

Εάν μαγειρεύετε το μη-παστεριωμένο αυγό, μόνο έως ότου ο κρόκος είναι ακόμα υγρός (μελάτο), δεν θα φτάσει σε μια αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εξοντωθούν όλα τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Αν αυτό είναι ή όχι αποδεκτός κίνδυνος υγείας, είναι επιλογή σας!

«Ηφαίστειο» από τον Γιώργο Τσούλη: Μακαρόνια με χωριάτικο λουκάνικο και τηγανητό αυγό

Συνταγή: Σκιουφιχτά μακαρόνια με μερακλίδικο κιμά από χωριάτικο λουκάνικο και αυγό μάτι από τον Γιώργο Τσούλη, που θα πάθετε ζαβλαμά! Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μεσογειακή μακαρονάδα από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο.

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. λουκάνικα χωριάτικα, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. σκιουφιχτά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
  • 20 ml κρασί, λευκό ξηρό
  • Αλάτι
  • Φρέσκο πιπέρι, για το σερβίρισμα

«Ηφαίστειο» από τον Γιώργο Τσούλη: Μακαρόνια με χωριάτικο λουκάνικο και τηγανητό αυγό

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις βράσει καλά, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα σκιουφιχτά βράζοντας τα 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να βγουν al dente.
  • Παράλληλα, τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το λουκάνικο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να πάρουν χρώμα τα λουκάνικα.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 2 λεπτά.
  • Αμέσως μετά, σβήνουμε με το κρασί αφήνοντας το αλκοόλ να εξατμιστεί εντελώς και αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε τις ντομάτες, την πάπρικα, τη ρίγανη, ανακατεύουμε εκ νέου και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Κατόπιν, τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε προσεκτικά το αυγό και το τηγανίζουμε για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να ψηθεί. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη.
  • Μόλις δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε με το μέλι, τα σκιουφιχτά κι ανακατεύουμε εκ νέου.
  • Τέλος, μεταφέρουμε τα σκιουφιχτά σε ένα πιάτο, τοποθετούμε από πάνω το τηγανητό αυγό και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share