Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2023

«Μαστόρισσα» η γιαγιά: Η τέχνη στον κιμά για μπιφτέκια αφράτα και ζουμερά σαν «λουκούμι»

Θα γλέιφετε τα δάχτυλά σας!

28 Μαΐου 2023 14:47
«Μαστόρισσα» η γιαγιά: Η τέχνη στον κιμά για μπιφτέκια αφράτα και ζουμερά σαν «λουκούμι»
Από Ανθή Κουρεντζή

Ακόμα και για τα απλά φαγητά υπάρχουν μικρά μυστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Η αθάνατη Ελληνίδα γιαγιά έβαζε ένα άγνωστο υλικό στον κιμά προκειμένου τα μπιφτέκια της να είναι τόσο ζουμερά σαν αφρός για σίγουρη επιτυχία. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό της επιτυχίας για μπιφτέκια στο τηγάνι.

Τα μπιφτέκια της «αθάνατης» γιαγιάς και το άγνωστο υλικό στον κιμά

Μπορεί θεωρητικά να ανήκει στην κατηγορία με τα απλά φαγητά που μπορεί να φτιάξει κι ένας εργένης ή ένας φοιτητής αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποια σημεία “κλειδιά” που θα απογειώσουν την γεύση τους. Με την ευκαιρία, δείτε πόσο αντέχει ο κιμάς στο ψυγείο.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό μυστικό για τα τέλεια μπιφτέκια, δείτε εδώ τι θα συμβεί…Θέλετε τα πιο αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια; Η λύση είναι απλούστατη και κρύβεται στο γάλα. Προσθέστε στον κιμά σας περίπου 3 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο ή εβαπορέ και τα μπιφτέκια σας θα γίνουν τόσο αφράτα που ούτε καν περιμένατε.

Ο λόγος είναι πως το γάλα προσδίδει την απαραίτητη υγρασία και παράλληλα σπάει τις ίνες του κιμά με αποτέλεσμα να τον “μαλακώνει”. Το μπέργκερ είναι από τα πιο εύκολα και αγαπητά φαγητά. Σε όλους αρέσει το ζουμερό μπιφτέκι συνοδευμένο από λιωμένο τυρί μέσα σε καλοψημένα ψωμάκια. Μερικές φορές όμως χρειαζόμαστε μια αλλαγή, ακόμα και στα αγαπημένα μας πιάτα.

Ο Dave Hax μας δείχνει έναν απλό τρόπο, κάνοντας απλά μια τρύπα στην μέση του μπιφτεκιού και προσθέτοντας ένα υλικό.

«Μαστόρισσα» η γιαγιά: Η τέχνη στον κιμά για μπιφτέκια αφράτα και ζουμερά σαν «λουκούμι»

Υλικά:

  • μισό κιλό κιμά
  • κόλιανδρο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 2 αβγά
  • 1 κ.σ. Λάδι
  • 1 κ.σ. Μουστάρδα
  • αλάτι και πιπέρι

Ανακατέψτε τα υλικά σε ένα μικρό μπολ. Πάρτε λίγο κιμά και ζυμώστε ένα μπιφτέκι. Στην συνέχεια πάρτε ένα μικρό ποτήρι και χρησιμοποιήστε το για να ανοίξετε μια τρύπα στο κέντρο του μπιφτεκιού.

Προσέξτε το «δαχτυλίδι» να είναι αρκετά χοντρό, ώστε να μην διαλυθεί στο τηγάνισμα. Το επόμενο βήμα θα απογειώσει το μπέργκερ σας. Δείτε στο βίντεο τι κάνει ο Dave Hax και πώς να ετοιμάσετε το ολόκληρο το μπέργκερ.

Το κόλπο του Γιώργου Τσούλη: Λαχταριστά μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο - Το μυστικό στην εκτέλεση

Ο Γιώργος Τσούλης μοιράστηκε μια συνταγή για λαχταριστά μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Ποιο είναι το μυστικό κόλπο στην εκτέλεσή της;

Αν ωστόσο θέλετε κάτι διαφορετικό μπορείτε να δείτε τη συνταγή του για τυρόπιτα κουρού.

ΥΛΙΚΑ

Για τα μπιφτέκια

  • 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 400 γρ. χοιρινό κιμά
  • 2 αυγά medium
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόδρου, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • ¼ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ¼ του μάτσου δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό baby πατάτες, κομμένες στη μέση
  • 4 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. μουστάρδα
  • 150 γρ. νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

μπιφτέκια από Γιώργο Τσούλη

Εκτέλεση

Για τις πατάτες: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα γεμάτη νερό σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις πατάτες. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς (όχι πολύ γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο).

Για τον κιμά: Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το μοσχαρίσιο κιμά, το χοιρινό κιμά, τα αυγά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ξύδι, το μαϊντανό και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μίας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στον αέρα.

Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε το θυμάρι, τη μουστάρδα και το νερό.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Πλάθουμε τον κιμά σε μπιφτέκια και τα τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες.

Ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα μπιφτέκια και σερβίρουμε.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share