Σάββατο, 04 Μαΐου 2024

Σπίτι στην εντέλεια: Τα 5 εντομοαπωθητικά φυτά που δε γνώριζε κανείς

Πείτε τέλος στους ανεπιθύμητους επισκέπτες

24 Μαΐου 2023 10:33
Σπίτι στην εντέλεια: Τα 5 εντομοαπωθητικά φυτά που δε γνώριζε κανείς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τώρα που ανοίγει ο καιρός οι μικροί μας φίλοι, κουνούπια, μέλισσες, μύγες κλπ έχουν την τιμητική τους. Για να έχουμε το σπίτι μας στην εντέλεια και να μην μας ενοχλούν οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες, υπάρχουν 5 εντομοαπωθητικά φυτά που δε γνώριζε κανείς.

Μπορεί οι περισσότεροι να σκεφτόμαστε πρώτα τη σιτρονέλα, ωστόσο υπάρχουν και άλλα φυτά που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση. Με την ευκαιρία, αυτό είναι το υλικό που βάζουμε στο χώμα και ζωντανεύει τα φυτά.

Κατιφές

Ένα εύκολο στην ανάπτυξη ετήσιο λουλούδι, εκπέμπει μια μυρωδιά που αποτρέπει τα κουνούπια. Φυτέψτε τα σε γλάστρες και τοποθετήστε τα κοντά στο αίθριό σας ή στην είσοδο του σπιτιού σας για να αποφύγετε τα έντομα. Ο Κατιφές είναι επίσης μια δημοφιλής προσθήκη ανάμεσα στα λαχανικά μέσα σε έναν λαχανόκηπο. Όχι μόνο μπορούν να απομακρύνουν τα κουνούπια, αλλά και αποτρέπουν τις αφίδες, τις θρίπες, τις λευκές μύγες, τα σκαθάρια και το σκουλήκι της ντομάτας.

Νεπέτα

Νεπέτα εντομοαπωθητικό φυτό
Νεπέτα

Το Catnip (catmint) εύκολα το βρίσκουμε σε φυτώρια. Μεγαλώνει χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις τόσο ως φυτό όσο και ως ζιζάνιο. Είναι φυτό κατάλληλο για την απομάκρυνση κουνουπιών. Σε μια μελέτη στο Iowa State University, η νεπέτα βρέθηκε να είναι δέκα φορές πιο αποτελεσματική από το DEET, τη χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα περισσότερα εντομοαπωθητικά.

Φασκόμηλο

Αν σας αρέσει να μαζεύεστε γύρω απο το καθιστικό σας, τότε φυτέψτε λίγο φασκόμηλο κοντά. Μπορείτε να κάψετε λίγο τα φύλλα του μέσα σε ένα πιατάκι και η γήινη μυρωδιά του θα αποτρέψει τα έντομα. Το φασκόμηλο μπορεί επίσης να αποξηρανθεί και να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σπιτικού ψεκαστικού κατά των εντόμων.

Μέντα

Μέντα εντομοαπωθητικό φυτό
Μέντα

Η μέντα είναι μια εξαιρετική μη τοξική επιλογή για τη απώθηση των κουνουπιών, των μυγών και ακόμη και των μυρμηγκιών. Όσο πιο έντονο το άρωμα, τόσο λιγότερα έντομα θα έχετε. Φυτέψτε το σε γλάστρες, στον κήπο σας. Μπορείτε ακόμη και να στεγνώσετε τα φύλλα και να τα χρησιμοποιήσετε μέσα στο σπίτι σας ως μια φυσική μέθοδος καταπολέμησης παρασίτων.

Αρωματικά γεράνια

Τα αρωματικά γεράνια φαίνεται να είναι ένα δημοφιλές φυτό απωθητικών κουνουπιών. Το άρωμα τους μοιάζει με άρωμα λεμονιού, που θυμίζει χόρτο citronella. Έχει όμορφα άνθη με έντονο άρωμα που κρατούν μακριά διάφορα είδη παρασίτων. Θέλουν ήλιο και ξηρά κλίματα, αλλά αν βρίσκεστε σε μια περιοχή με κρύο κλίμα, μπορούν να αναπτυχθούν με λίγη περισσότερη φροντίδα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share