Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Εξυπνοπούλι» ο Σπύρος Σούλης: 10 λόγοι που αξίζει να χρησιμοποιείτε ξύδι στο πλύσιμο των ρούχων

Δώστε βάση!

23 Μαΐου 2023 12:34
«Εξυπνοπούλι» ο Σπύρος Σούλης: 10 λόγοι που αξίζει να χρησιμοποιείτε ξύδι στο πλύσιμο των ρούχων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ξύδι είναι μια ιδανική λύση, για κάθε νοικοκυρά που θέλει να δει το σπίτι της να λάμπει. Η αντιμικροβιακή του δράση το καθιστά κατάλληλο για την απολύμανση των επιφανειών μέχρι και το πλύσιμο των ρούχων. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε το ξύδι και πιο συγκεκριμένα το λευκό είναι πολύτιμο και σε αυτή την καθημερινή δουλειά, αφού μπορεί να λευκάνει, να φωτίσει, να μειώσει τις οσμές και να μαλακώσει τα ρούχα χωρίς σκληρές χημικές ουσίες. Επίσης, δείτε αυτό το κόλπο με το ξύδι και 1 ακόμα υλικό για να καθαρίσετε με φυσικό τρόπο το κλιματιστικό σας.

Δείτε 10 λόγους που αξίζει να το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που βάζετε πλυντήριο!

Διώχνει τη μυρωδιά της μούχλας από τα άπλυτα

Οι βρεγμένες πετσέτες που εγκλωβίζονται με άλλα άπλυτα ρούχα μέσα στον καλάθι των απλύτων συχνά μυρίζουν μούχλα, που ακόμα και αν πλυθούν παραμένει η δυσάρεστη αυτή αίσθηση. Το λευκό ξύδι όμως έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα. Προγραμματίστε μια σύντομη πλύση προσθέτοντας 2 κούπες από αυτό στο πλυντήριο και πλύνετε με ζεστό νερό. Μόλις ολοκληρωθεί προχωρήστε σε μια δεύτερη πλύση με το κανονικό σας απορρυπαντικό.

Σε περίπτωση που το πρόβλημα με τη μούχλα και τους λεκέδες είναι πιο έντονο, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ειδικά καθαριστικά.

Λευκαίνει τα ρούχα

Το οξικό οξύ στο λευκό ξύδι είναι τόσο ήπιο που δεν βλάπτει τα υφάσματα. Ωστόσο, είναι αρκετά ισχυρό ώστε να διαλύει τα υπολείμματα (αλκάλια) που αφήνουν τα συστατικά που περιέχονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά . Προσθέτοντας μόλις 1/2 φλιτζάνι ξύδι στο τελικό ξέβγαλμα θα έχετε πιο φωτεινά και καθαρά χρώματα. Προσθέστε το στη θήκη μαλακτικού.

Επίσης δρα ως λευκαντικό και λαμπρυντικό για γκρίζα, βρώμικα ρούχα. Την επόμενη φορά που θα λερωθούν οι κάλτσες και οι λευκές πετσέτες της κουζίνας, προσθέστε 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Ζεστάνετέ το μέχρι να βράσει και ρίξτε μέσα τα βρώμικα λευκά. Αφήστε τα να μουλιάσουν όλη τη νύχτα και στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως. Προσέξτε όμως!Αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ σε 100 % βαμβακερό ύφασμα.

Μαλακώνει φυσικά τα υφάσματα

Εάν δεν σας αρέσει η ιδέα να χρησιμοποιείτε μαλακτικά υφασμάτων του εμπορίου με έντονο άρωμα , αλλά θέλετε πιο απαλά ρούχα, το λευκό ξύδι λειτουργεί ως φυσικό μαλακτικό και δεν αφήνει κατάλοιπα στα ρούχα. Απλώς προσθέστε 1/2 φλιτζάνι στον τελικό κύκλο ξεβγάλματος.

Αν σας αρέσει ένα ελαφρύ άρωμα, προσθέστε μερικές σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο όπως η λεβάντα στο μπουκάλι του ξιδιού.

Μειώνει τα χνούδια και τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων

Μόλις 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι στον κύκλο ξεβγάλματος θα προστατεύσει τα υπόλοιπα ρούχα από τα χνούδια και τις τρίχες των κατοικίδιων σας. Επίσης θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το υπερβολικό χνούδι εάν πλύνετε κατά λάθος κάτι σκούρο μαζί με πολύ χνουδωτές πετσέτες.

Καταπολεμά τη δυσάρεστη μυρωδιά του ιδρώτα

Γεμίστε ένα άδειο μπουκάλι σπρέι με λευκό ξύδι και ψεκάστε το ξύδι απευθείας στο ύφασμα στο εσωτερικό των περιοχών της μασχάλης και αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν πετάξετε το ρούχο στο πλυντήριο. Εάν το ύφασμα είναι άκαμπτο πριν το πλύσιμο, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να διαλύσετε τα υπολείμματα αποσμητικού που έχουν μείνει πάνω στο ρούχο και για να αποτρέψετε το κιτρίνισμα στις μασχάλες.

«Εξυπνοπούλι» ο Σπύρος Σούλης: 10 λόγοι που αξίζει να χρησιμοποιείτε ξύδι στο πλύσιμο των ρούχων

Σβήνει τα σημάδια που αφήνει το σίδερο

Για να απαλλαγείτε από τα σημάδια που μένουν πάνω στο ρούχο από το σιδέρωμα βρέξτε ένα λευκό πανί με λευκό ξύδι, τοποθετήστε το κάτω από το ύφασμα και πιέστε το. Επιλέξτε τη σωστή θερμοκρασία και χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό πανί σιδερώματος για ασφάλεια.

Προστατεύει τα σκούρα ρούχα από το ξεθώριασμα

Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι στον τελικό κύκλο ξεβγάλματος για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα σαπουνιού και απορρυπαντικού που κάνουν τα μαύρα ρούχα που πλένονται να φαίνονται θαμπά.

Διώχνει την οσμή του καπνού

Εάν τα ρούχα μυρίζουν μυρωδιά καπνού τσιγάρου ή πούρου , προσθέστε 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι στον κύκλο πλύσης. Για ρούχα και έπιπλα που επιδέχονται μόνο για στεγνό καθάρισμα, όπως μαξιλάρια και κουρτίνες, γεμίστε την μπανιέρα με καυτό νερό και προσθέστε 1 φλιτζάνι ξύδι. Κρεμάστε τα ρούχα ή το ύφασμα πάνω από το νερό που αχνίζει και κλείστε την πόρτα ώστε ο ατμός να μπορεί να διαπεράσει τις ίνες τους.

Το λευκό ξύδι είναι επίσης αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των έντονων οσμών από τον καπνό ενός καμένου φαγητού ή τηγανιού.

Καθαρίζει το πλυντήριό σας

Ένα καθαρό πλυντήριο ισούται με πιο καθαρά ρούχα. Στους σωλήνες του πλυντηρίου σας μπορεί να συσσωρευτούν υπολείμματα σαπουνιού και μεταλλικά στοιχεία, που με τη σειρά τους περιορίζουν τη ροή και την απόδοση του νερού. Τέσσερις φορές το χρόνο, αφαιρέστε τα υπολείμματα σαπουνιού και καθαρίστε τους σωλήνες εκτελώντας έναν πλήρη κύκλο πλύσης με το πλυντήριο άδειο χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και 2 φλιτζάνια λευκό ξύδι.

Εάν διαθέτετε αυτόματους διανομείς απορρυπαντικού ή μαλακτικού υφασμάτων, ρίξτε το απευθείας εκεί για να διαλύσετε τυχόν συσσωρευμένα υπολείμματα που μπορεί να περιορίσουν την απόδοση του πλυντηρίου.

Καθαρίζει το σίδερο σας

Τα άλατα που συσσωρεύονται στο σίδερο μπορούν να φράξουν τους αεραγωγούς ατμού και τα ακροφύσια ψεκασμού. Για να το καθαρίσετε σωστά γεμίστε το δοχείο του νερού με ένα διάλυμα από ίσα μέρη λευκού ξιδιού και απιονισμένου νερού. Τοποθετήστε το σίδερο σε όρθια θέση στη σιδερώστρα και αφήστε το να βγάλει ατμό για περίπου πέντε λεπτά.

Όταν το σίδερο κρυώσει, ξεπλύνετε το δοχείο με απιονισμένο νερό. Γεμίστε το ξανά και κάντε μια δοκιμή σε ένα παλιό πανί για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα πριν προχωρήσετε στο σιδέρωμα των ρούχων.

Για να αφαιρέσετε τα σημάδια καψίματος από την πρόσοψη ενός σίδερου, ρίξτε πάνω στο σίδερο ίσα μέρη από αλάτι και λευκό ξύδι μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Ολοκληρώστε σκουπίζοντας την επιφάνεια με ένα πανί εμποτισμένο με λευκό ξύδι.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share