Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Σίφουνας» ο Σπύρος Σούλης: 5+1 βήματα για να κάνετε την κουζίνα σας να αστράφτει από καθαριότητα

Εύκολα και δραστικά κόλπα

15 Μαΐου 2023 12:12
«Σίφουνας» ο Σπύρος Σούλης: 5+1 βήματα για να κάνετε την κουζίνα σας να αστράφτει από καθαριότητα
Από Ανθή Κουρεντζή

Η κουζίνα απαιτεί συχνό καθάρισμα και πολλοί από εσάς σίγουρα σπαταλάτε πολύ χρόνο σε καθημερινή βάση γι' αυτή τη δουλειά. Ωστόσο υπάρχει τρόπος να τελειώσετε πιο γρήγορα και είναι με την σφραγίδα του Σπύρου Σούλη. Όχι δεν θα κάνετε πασαλείμματα, ούτε μαγικά. Απλά θα χρειαστεί να ακολουθήσετε έξι συγκεκριμένα βήματα που θα σας λύσουν τα χέρια και θα σας χαρίσουν μια αστραφτερή κουζίνα! Με την ευκαιρία, δείτε το επαγγελματικό καθάρισμα στο κλιματιστικό με ξύδι και 3 ακόμα υλικά.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

  • Συμμαζέψτε τον πάγκο και το τραπέζι: Ο νούμερο ένα λόγος που κάνει την κουζίνα να δείχνει βρώμικη και ανοργάνωτη είναι η ακαταστασία. Πάρτε ό,τι πιάτο και συσκευή υπάρχει πάνω στον πάγκο και το τραπέζι και βάλτε τα πίσω στη θέση τους ή πλύντε τα αν έχουν βρωμίσει. Κανένας δεν θέλει να τρώει πάνω σε βρώμικο τραπεζομάντηλο, ούτε να σκουπίζει τα χέρια του σε μια πετσέτα γεμάτη σκόνη και λεκέδες από φαγητά.
  • Σκουπίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες: Πάρτε ένα πανί και ένα ήπιο αντισηπτικό καθαριστικό και σκουπίστε όλες τις επιφάνειες από τον πάγκο μέχρι και τα ντουλάπια και το ψυγείο. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο σχολαστικοί γίνεται γιατί όποιο σημείο παραβλέπετε μετατρέπεται σε εστία μικροβίων.
  • Καθαρίστε καλά τον νιπτήρα: Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι, το υγρό καθαριστικό και τρίψτε καλά τον νιπτήρα και την μπαταρία. Ξεβγάλτε με άφθονο νερό για να ξεπλυθεί καλά. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χημικό καθαριστικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σόδα και ξύδι.

«Σίφουνας» ο Σπύρος Σούλης: 5+1 βήματα για να κάνετε την κουζίνα σας να αστράφτει από καθαριότητα

  • Καθαρίστε τα μάτια της κουζίνας: Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά για τα μάτια της κουζίνας, που απομακρύνουν τα λάδια και τις πιτσιλιές που πέφτουν κατά το μαγείρεμα, όμως μπορείτε πάντα να επιλέξετε και τη πιο φυσική μέθοδο. Πάρτε ένα άδειο μπουκάλι με σπρέι ή ένα μπολ και ρίξτε μέσα νερό με σόδα. Βουτήξτε στο μίγμα ένα καθαρό πανί και σκουπίστε καλά τις επιφάνειες αυτές.
  • Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα το πάτωμα: Το πάτωμα της κουζίνας βρωμίζει εύκολα με τα ψίχουλα και τα φαγητά που πέφτουν σε αυτό όταν τρώμε αλλά και όταν προετοιμάζουμε τα γεύματά μας. Για να μην τα πατάτε και τα μεταφέρετε σε όλο το σπίτι καλό είναι να βάζετε τακτικά σκούπα και να σφουγγαρίζετε το πάτωμά σας.
  • Απομακρύνετε από την κουζίνα τα αντικείμενα που χρησιμοποιήσατε για να την καθαρίσετε: Μόλις τελειώσετε με το καθάρισμα, πάρτε όλα όσα χρησιμοποιήσατε και επιστρέψτε τα πίσω στις θέσεις τους. Μην κάνετε το λάθος να τα καταχωνιάσετε μέσα στα ντουλάπια και τα συρτάρια γιατί θα δημιουργήσετε πάλι ακαταστασία και δεν θα θυμάστε πού τα αφήσατε όταν τα χρειαστείτε ξανά. Βρείτε μια σταθερή θέση (αν δεν έχετε ήδη)για τα καθαριστικά σας προϊόντα για να παραμένουν καλά οργανωμένα και τακτοποιημένα.

Όσο πιο τακτικά καθαρίζετε την κουζίνα σας τόσο το καλύτερο διατηρείτε τον χώρο σας καθαρό με ελάχιστα μικρόβια.

«Λευκή» μούχλα φυτών: Το κουζινικό υλικό που έχουμε όλοι και θα εξαλείψει τους λεκέδες από την γλάστρα

Είναι σύνηθες να εμφανίζονται λευκές κηλίδες στο χώμα. Αν έχετε παρατηρήσει ότι ένα είδος αφράτου λευκού χνουδιού έχει εγκατασταθεί κοντά στις ρίζες, είναι πολύ πιθανό να έχει αναπτυχθεί λευκή μούχλα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε φυτά εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί στη δεύτερη περίπτωση. Με την ευκαιρία, δείτε τα 7 φυτά που φέρνουν χρήματα και τύχη με το τσουβάλι.

Η λευκή μούχλα πρέπει να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι επιβλαβής για το φυτό αλλά και για το περιβάλλον του σπιτιού γενικότερα. Επηρεάζει τη βλάστηση με διάφορους τρόπους περνώντας μέσα από τα φύλλα, το υπόστρωμα, ακόμα και ολόκληρη τη γλάστρα.

Τι είναι η λευκή μούχλα και γιατί δημιουργείται;

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι μια ελάχιστη ποσότητα λευκού χνουδιού είναι φυσιολογική και δεν αποτελεί βλάβη για την υγεία των φυτών. Αυτό το λευκό χνούδι είναι ένας μύκητας ή λευκή μούχλα που εμφανίζεται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και της υψηλής υγρασίας.

Ωστόσο, η παρουσία του αποτελεί επίσης μέρος του οργανικού υποστρώματος του χώματος, καθώς και άλλων βακτηρίων. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα εμφανίζεται όταν υπάρχει περίσσεια λευκής μούχλας στη γλάστρα.

Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απομάκρυνσή της, καθώς μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο φυτό. Επιπλέον, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλη βλάστηση και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ανθρώπων.

«Λευκή» μούχλα φυτών: Το κουζινικό υλικό που έχουμε όλοι και θα εξαλείψει τους λεκέδες από την γλάστρα

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Όπως και σε πολλές άλλες πτυχές, η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Για το λόγο αυτό, η γνώση των πιθανών αιτιών που ευνοούν τη δημιουργία της λευκής μούχλας βοηθά στην πρόληψή της.

Πώς να εξαλείψετε τη λευκή μούχλα

Ο τερματισμός αυτού του προβλήματος που επηρεάζει την υγεία των φυτών σας είναι μια απλή εργασία, αλλά εξαρτάται από τον τομέα όπου δημιουργείται η λευκή μούχλα. Δεν είναι το ίδιο αν βρίσκεται στο χώμα, στα φύλλα ή στη γλάστρα. Για κάθε τομέα, συνιστάται η λήψη διαφορετικών μέτρων. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Λευκή μούχλα στα φύλλα

Ένα από τα μέρη του φυτού όπου μπορεί να εμφανιστεί αυτός ο μύκητας είναι στα φύλλα. Σε αυτήν την περιοχή αρκεί να σκουπίσετε με ένα μαλακό, στεγνό πανί για να αφαιρέσετε τους λεκέδες. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, καλό είναι να προμηθευτείτε ειδικά προϊόντα για την απομάκρυνση της μούχλας.

Λευκή μούχλα στη γλάστρα

Η πιο σοβαρή περίπτωση συμβαίνει όταν η ποσότητα του μύκητα είναι τόσο μεγάλη που επηρεάζει ολόκληρο το φυτό, ακόμη και τη γλάστρα του. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σκόπιμο να το μεταφυτεύσετε – δηλαδή να αλλάξετε τη γλάστρα. Ωστόσο, αν πρόκειται για μια πολύτιμη γλάστρα, είναι επίσης δυνατό να τη σώσετε με απολύμανση και ανανέωση του χώματος.

Αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο και λεπτομερή τρόπο, ώστε να είναι ασφαλές και να μην επηρεάσει ξανά την υγεία του φυτού σας. Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε το φυτό και το χώμα που έχει μολυνθεί από λευκή μούχλα. Ταυτόχρονα, πλύνετε καλά τη γλάστρα με ζεστό νερό και ουδέτερο σαπούνι.

Καλό είναι επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες μηλόξυδο ή μια πρέζα μαγειρική σόδα. Πρόκειται για προϊόντα που παρέχουν απολυμαντικές ιδιότητες.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share