Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Θαμπά πλακάκια δαπέδου: Συμβουλές που θα αλλάξουν το σπίτι σας

Δώστε βάση!

30 Απριλίου 2023 10:19
Θαμπά πλακάκια δαπέδου: Συμβουλές που θα αλλάξουν το σπίτι σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εάν έχετε δάπεδο με πλακάκια, το συνηθισμένο σκούπισμα είναι μια καλή αρχή, αλλά τα πλακάκια και οι αρμοί μαζεύουν βρωμιά και τελικά, χρειάζεστε ένα καλό καθάρισμα. Χρησιμοποιήστε ξύδι καθώς διαλύει τους περισσότερους λεκέδες στους αρμούς και στα πλακάκια, αλλά ίσως χρειαστεί να τρίψετε λίγο για να αφαιρέσετε τους πιο δύσκολους.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Έπεσε λάδι στα πλακάκια; Αυτός είναι ο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να καθαρίσετε το πάτωμα

Σκουπίστε το πάτωμα και μαζέψτε όλες τις βρωμιές ένα φαράσι.

Αναμίξτε ίσα μέρη λευκό ξύδι και ζεστό νερό σε ένα κουβά. Σφουγγαρίστε το πάτωμα, μετακινώντας τη σφουγγαρίστρα πρώτα προς μία κατεύθυνση και στη συνέχεια προς την κάθετη κατεύθυνση. Απορρίψτε το διάλυμα όταν γίνει πολύ βρώμικο για χρήση και φτιάξτε νέο διάλυμα.

Στύψτε τη σφουγγαρίστρα όταν τελειώσετε ολόκληρο το πάτωμα και στη συνέχεια αντικαταστήστε το διάλυμα ξιδιού με καθαρό ζεστό νερό. Σκουπίστε ξανά το πάτωμα με το νερό για να ξεπλύνετε το ξύδι.

Θαμπά πλακάκια δαπέδου: Συμβουλές που θα αλλάξουν το σπίτι σας

Καθαρίστε τους επίμονους λεκέδες από τους αρμούς, βάζοντας λίγο από το διάλυμα ξιδιού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ψεκάζοντας το απευθείας και τρίβοντας με μια σκληρή οδοντόβουρτσα. Μη χρησιμοποιείτε βούρτσα με μεταλλικές τρίχες ή χοντρό ατσάλινο μαλλί. Μπορεί να ξύσετε τα πλακάκια ή να φθείρετε τον αρμόστοκο.

Πλακάκια βεράντας «τζάμι» με 3 δραστικά σπιτικά κόλπα που θα σας βάλουν τα γυαλιά

Τα πλακάκια της βεράντας είναι ένα σημείο του σπιτιού με μεγάλες ανάγκες για καθαρισμό. Αν το καλοσκεφτείς, η καταπόνηση που δέχονται τα δάπεδα εξωτερικού χώρου είναι καθημερινή. Δυσμενή καιρικά φαινόμενα και βαριά αντικείμενα, όπως γλάστρες, επιβουλεύονται την υγεία των πλακιδίων σου, για την τοποθέτηση των οποίων αφιέρωσες τόσο χρόνο και χρήμα. Πάμε τώρα στο κρίσιμο ερώτημα: “ πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου, χωρίς να τα φθείρω παραπάνω, αλλά με τη σιγουριά ότι θα λάμψουν; “ Με την ευκαιρία, δείτε πως θα καθαρίσετε εύκολα και γρήγορα το πουρί της λεκάνης.

Υπάρχουν εύκολες συνταγές για τον καθαρισμό των πλακιδίων εξωτερικών χώρων, αλλά συχνά απαιτούνται επαναλήψεις και αρκετή υπομονή για να έχεις ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όσο πιο δύσκολοι είναι οι λεκέδες στα πλακάκια, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να καθαριστούν εντελώς. Συνεπώς, οπλίσου με επιμονή και θέληση και ετοιμάσου να κάνεις τα πλακάκια της βεράντας να λάμψουν και πάλι!

  • Πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου με λευκό ξύδι;

Για αρχή, πρέπει να φτιάξεις ένα διάλυμα από ζεστό νερό και λευκό ξύδι. Μέσα στον κουβά της σφουγγαρίστρας, βάλε αρκετό ζεστό νερό και μια κούπα ξύδι. Στη συνέχεια, σφουγγάρισε τα πλακάκια του μπαλκονιού σου, χωρίς να έχεις στραγγίσει εντελώς τη σφουγγαρίστρα. Άφησε το καθαριστικό σου να δράσει για περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια τρίψε καλά τα πλακάκια με ένα σφουγγάρι. Ξέβγαλε με νερό και αν οι λεκέδες δεν έχουν απομακρυνθεί, επανάλαβε τη διαδικασία.

  • Καθαρισμός με λεμόνι

Το λεμόνι είναι ένα κατεξοχήν υλικό που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, οπότε η χρήση του ενδείκνυται για περιστάσεις έκτακτης ανάγκης. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιείται όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολους λεκέδες σε επιφάνειες του σπιτιού, αλλά δεν έχουμε ειδικά καθαριστικά για να χρησιμοποιήσουμε άμεσα, δηλαδή πριν ξεραθεί ο λεκές. Αντί για λεμόνι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάιμ, ή ξινό με κοινά αποτελέσματα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το λεμόνι μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και τη σκουριά στα πλακάκια, κάτι που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο για τη βεράντα. Όμως πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας με λεμόνι; Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Άπλωσε πάνω στα σημεία που παρουσιάζουν δύσκολους λεκέδες χυμό λεμονιού και λίγο χοντρό αλάτι. Άφησε τα υλικά να δράσουν για περίπου μια ώρα, εκτός κι αν πρόκειται για μάρμαρα, οπότε 10 λεπτά είναι αρκετά. Στη συνέχεια, τρίψε τα σημεία με ένα σφουγγάρι και ξέβγαλε με άφθονο νερό. Οι λεκέδες θα πρέπει να υποχωρήσουν άμεσα.

Πλακάκια βεράντας «τζάμι» με 3 δραστικά σπιτικά κόλπα που θα σας βάλουν τα γυαλιά

  • Καθαρισμός ενάντια στη σκουριά με σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος απέναντι σε δύσκολους λεκέδες. Είναι φιλική απέναντι στις περισσότερες επιφάνειες, ακόμα και στις μαρμάρινες. Αν αντιμετωπίζεις λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια του μπαλκονιού σου, η σόδα είναι κατάλληλη επιλογή. Ιδιαίτερα αν τη συνδυάσεις με λευκό ξύδι, η δράση της θα είναι ακόμα πιο σίγουρη. Άλλο ένα πλεονέκτημα του καθαρισμού με σόδα, είναι πως δε χρειάζεται πολύ χρόνο για να δράσει.

Πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου; Άπλωσε μια στρώση μαγειρικής σόδας πάνω στα πλακάκια και άφησε τη να δράσει για μερικά λεπτά. Έπειτα, φτιάξε ένα μείγμα από χλιαρό νερό και λευκό ξύδι, βρέξε με αυτό ένα λεπτό σύρμα, ή μια βούρτσα και τρίψε τα πλακάκια. Τέλος, ξέβγαλε με καθαρό νερό. Αν η διαδικασία δεν πετύχει με την πρώτη προσπάθεια, μπορείς να ξαναπροσπαθήσεις, ή να δοκιμάσεις τον τοπικό καθαρισμό με λεμόνι, όπως περιγράφεται παραπάνω.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share