Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πατάτες στο σπίτι: Τόσα χρόνια τις αποθηκεύαμε λάθος!

Τώρα ξέρετε!

8 Απριλίου 2023 15:10
Πατάτες στο σπίτι: Τόσα χρόνια τις αποθηκεύαμε λάθος!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εδώ και χρόνια μας λένε να διατηρούμε τις πατάτες μας σε δροσερό, σκιερό μέρος και όχι στο ψυγείο μάλιστα όχι μόνο για λόγους οικιακής οικονομίας, αλλά για λόγους υγείας: Ανησυχίες προκαλεί το ακρυλαμίδιο, χημική ουσία που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η αποθήκευση ωμών πατατών στο ψυγείο θα μπορούσε να οδηγήσει στον σχηματισμό πρόσθετων σακχάρων, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε ακρυλαμίδιο όταν τηγανίζονται, ψήνονται ή βράζονται.

Αλλά η Υπηρεσία Πρότυπων Τορφίμων (FSA) εξέδωσε νωρίτερα φέτος νέα ενημέρωση τονίζονtας ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν – και ότι η αποθήκευση των πατατών μας στο ψυγείο θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τη σπατάλη τροφίμων.

Μελέτες έχουν βρει ότι το ακρυλαμίδιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα ζώα και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και στους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, οι υγειονομικοί φορείς συνιστούν προληπτικά να περιορίζουμε την ποσότητα ακρυλαμιδίου που καταναλώνουμε όλοι. Παράλληλα, θυμίζουμε το κόλπο με το ελαιόλαδο για να «πετύχουν» οι τηγανητές πατάτες!

Το ακρυλαμίδιο είναι ένα φυσικό υποπροϊόν της μαγειρικής διαδικασίας και η παρουσία του στην τροφή μας υπήρχε πάντα. Βρίσκεται συνήθως σε ψητές πατάτες,τηγανιτές πατάτες και πατατάκια. Παλαιότερα πίστευαν ότι η αποθήκευση της πατάτας στο ψυγείο θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα σχηματισμού του ακρυλαμιδίου.

Αποθήκευση πατάτας στο σπίτι

Όσοι έχουν πάθος με την πατάτα -συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου προμηθευτή πατάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο– είπαν ότι η αλλαγή στις συμβουλές από την FSA θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τη σπατάλη τροφίμων, στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θεωρείται ότι οι Βρετανοί σπαταλούν πάνω από 5,8 εκατομμύρια πατάτες κάθε χρόνο. Ωστόσο, έρευνα από το Πρόγραμμα Δράσης Waste & Resources (WRAP) διαπίστωσε ότι οι πατάτες που αποθηκεύονται στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με αυτές που αποθηκεύονται εκτός.

Η Λούσια Γουάσμπρουκ, από την Branston potatoes, είπε ότι η αλλαγή στην καθοδήγηση από τους υγειονομικούς φορείς είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα δεδομένων των αναγκών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και του αυξανόμενου κόστους ζωής.

«Χρειάζεται οι καταναλωτές να κάνουν αλλαγές και να ακολουθούν οδηγίες όπως αυτή για να αντιμετωπιστεί σοβαρά η οικιακή σπατάλη τροφίμων στο σπίτι, κάτι που θα τους βοηθήσει επίσης να εξοικονομήσουν χρήματα», είπε.

Η αποθήκευση της πατάτας στο ψυγείο θα πρέπει «προφανώς να ενθαρρύνεται», είπε η Γουάσμπρουκ, προτού προσθέσει ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε φρέσκες τις πατάτες περισσότερο, όπως το να τις αποθηκεύουμε σε υφασμάτινες ή χάρτινες σακούλες και όχι σε πλαστικές και να εξασφαλίσουμε πως βρίσκονται στο σκοτάδι.

Όσες μας ξεφύγουν και οδεύουν στο να χαλάσουν μπορούμε να τις μαγειρέψουμε και να τις καταψύξουμε σε μερίδες έτοιμες προς απευθείας κατανάλωση από την κατάψυξη, πρόσθεσε.

Εάν ανησυχούμε για το ακρυλαμίδιο στις πατάτες μας, πρέπει να προσπαθούμε για ένα «χρυσοκίτρινο ή πιο ανοιχτό χρώμα» όταν τηγανίζουμε ή ψήνουμε αμυλούχα τρόφιμα, συμβουλεύει η FSA. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες μαγειρέματος στις συσκευασίες των τροφίμων, ώστε να μην τα μαγειρεύουμε υπερβολικά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share