Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2024

Λεκάνη «λαμπίκο» χωρίς τρίψιμο: Το ισχυρό καθαριστικό μείγμα που θα εξαλείψει δραστικά το πουρί

Αντίο μικρόβια

6 Απριλίου 2023 13:30
Λεκάνη «λαμπίκο» χωρίς τρίψιμο: Το ισχυρό καθαριστικό μείγμα που θα εξαλείψει δραστικά το πουρί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το καθάρισμα της τουαλέτας δεν είναι η ευχάριστη δουλειά όσο αφορά το καθάρισμα του σπιτιού. Τις περισσότερες φορές απαιτεί κόπο γιατί χρειάζεται τρίψιμο, χρόνο και βαριά καθαριστικά που εμπεριέχουν χημικά τα οποία κάνουν κακό όταν τα εισπνέουμε. Με την ευκαιρία, δείτε τα 2 βασικά λάθη που κάνουμε όλοι όταν καθαρίζουμε το σπίτι.

Ωστόσο, μπορεί ο καθαρισμός της λεκάνης να γίνει με έναν εύκολο, καθώς και απολύτως φυσικό τρόπο. Σε περίπτωση, που δεν γνωρίζει κάποιος τι πρέπει να κάνει, καλό θα είναι να διαβάσει τις παρακάτω συμβουλές, αλλά και τις οδηγίες, οι οποίες βρίσκονται στο βίντεο.

Οι οδηγίες για ένα ισχυρό σπιτικό καθαριστικό της λεκάνης

Μπορεί να μην αποτελεί ευχάριστη ή εύκολη ενασχόληση, ο καθαρισμός της λεκάνης. Όμως, με τις κατάλληλες οδηγίες, είναι βέβαιο πως θα σας φανεί παιχνιδάκι. Στο παρακάτω βίντεο βρίσκονται όλες οι πληροφορίες, που χρειάζεστε για να εφαρμόσετε το κόλπο με τη σόδα και το χυμό από λεμόνι.

Πρόκειται για ένα κόλπο, το οποίο θα σας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τα δικά σας καθαριστικά. Μάλιστα, βάσει των αποτελεσμάτων που προσφέρουν τα συγκεκριμένα καθαριστικά, έχουν να κάνουν με θαυματουργά μπαλάκια για τον καθαρισμό της λεκάνης.

Παρακάτω ακολουθεί ένα αναλυτικό και χρήσιμο βίντεο, το οποίο θα σας «λύσει» τα χέρια

«Φασίνα» για το Πάσχα: Έτσι θα καθαρίσετε το σπίτι απ’ άκρη σ’ άκρη

Το Πάσχα έρχεται και σίγουρα θα υποδεχτούμε φίλους και συγγενείς στο σπίτι μας. Επειδή η καθαριότητα είναι θέμα που όλοι θα προσέξουν όταν μπουν στον χώρο σας, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε έναν πλήρη οδηγό για γενική καθαριότητα χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία. Με την ευκαιρία, δείτε εδώ το κόλπο για να εξαφανίσετε την υγρασία από το σπίτι σας!

Το σπίτι μας είναι το μικρό μας παλατάκι. Αυτό σημαίνει πως θέλουμε να είναι καθαρό, όμορφα διακοσμημένο και να εκπέμπει θετική ενέργεια. Ειδικά όταν το ανοίγουμε και υποδεχόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους. Μιας και το Πάσχα πλησιάζει είπαμε να ασχοληθούμε με την καθαριότητα του σπιτιού.

Γιατί το Πάσχα υποδεχόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους στο σπίτι και σίγουρα θα λερωθεί. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι πεντακάθαρο έτσι ώστε η “ζημιά” μετά το Πάσχα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Πώς όμως μπορούμε να καθαρίσουμε το σπίτι από άκρη σ’ άκρη; Από που να ξεκινήσουμε και που να τελειώσουμε; Διαβάστε παρακάτω:

Κατεβάζουμε τις κουρτίνες

Αρχικά κατεβάζουμε τις κουρτίνες από τα παράθυρα του σπιτιού μας και τις πλένουμε στο πλυντήριο, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Τις βολεύουμε για του χρόνου τον Χειμώνα και στην θέση τους, κρεμάμε τις ανοιξιάτικες κουρτίνες μας.

Ξεστρώνουμε τα χαλιά

Ο Απρίλιος πλησιάζει και αυτό σημαίνει πως ο καιρός γίνεται όλο και πιο γλυκός. Το Πάσχα 2023 λοιπόν, τα χαλιά δεν χρειάζονται και σίγουρα πρέπει σιγά σιγά να τα αφαιρέσουμε. Ξεκινήστε σκουπίζοντας καλά το χαλί σας με την ηλεκτρική σκούπα (σκουπίστε το και από τις δύο μεριές).

Για ακόμα καλύτερο καθάρισμα απλώστε μαγεiρική σόδα πάνω στο χαλί σας, αφήστε το για μισή ώρα και έπειτα καθαρίστε τη σόδα με την ηλεκτρική σκούπα. Έπειτα βάλτε σε ένα μπολ 1 μέρος λευκό ξίδι και 3 μέρη χλιαρό νερό. Πάρτε ένα βουρτσάκι και βουτήξτε το στο μείγμα.

Βουρτσίστε με αυτό το χαλί προς την κατεύθυνση του πέλους. Μόλις τελειώσετε βάλτε το σε δροσερό μέρος για να στεγνώσει. Αν έχετε ατμοκαθαριστή καλό είναι να γνωρίζετε πως αυτός μπορεί να αντικαταστήσει μόνο την ηλεκτρική σκούπα καθώς απλά σκουπίζει και φρεσκάρει ένα χαλί. Δεν το καθαρίζει.

Αν το χαλί σας έχει κρόσσια, θα πρέπει να τα καθαρίσετε με λίγο απορρυπαντικό τρίβοντάς τα με ένα βουρτσάκι. Προσέξτε να μην βραχεί το πέλος του χαλιού.

Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση του χαλιού σας το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι πως θα πρέπει να το αποθηκεύετε οριζοντίως και όχι καθέτως. Για να αποθηκεύσετε το χαλί σας πρέπει να το τυλίξετε σε ρολό.

Μην προσπαθήσετε να το διπλώσετε με κάποιον τρόπο καθώς μπορεί κατά λάθος να κοπεί η βάση του ή να μείνουν σημάδια από το δίπλωμα. Αφού το τυλίξετε καλά στερεώστε το με χαρτοταινία. Έπειτα βάλτε το μέσα σε μια πλαστική σακούλα που είναι ιδανική για χαλιά και κλείστε τη σακούλα καλά.

Αν, τέλος, δεν έχετε χώρο ή αποθήκη για να φυλάξετε το χαλί σας μέχρι τον επόμενο χειμώνα, δώστε το σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο που φυλάει χαλιά και αφήστε το εκεί μέχρι να το χρειαστείτε και πάλι.

Αυτό που πρέπει να έχετε στο νου σας είναι να πάρετε κάποιο αντισκωριακό που θα προφυλάξει το χαλί σας από τον σκόρο. Πάρτε ένα καλό αντισκωριακό σε μορφή σπρέϊ και ψεκάστε το πριν ξεκινήσετε το τύλιγμα.

Αν, από την άλλη μεριά, θέλετε έναν πιο υγιεινό, οικολογικό και φυσικό τρόπο για να προστατεύσετε τα χαλιά σας από το σκόρο τότε μπορείτε να πάρετε λίγο τούλι και να τυλίξετε μέσα σε αυτό αποξηραμένα λουλούδια και μπαχαρικά όπως είναι το δεντρολίβανο, το γαρύφαλλο και το πιπέρι. Βάλτε τα κομμάτια τούλι μέσα στο χαλί -σε διάφορα σημεία του- κι έπειτα τυλίξτε το. Είναι έτοιμο για αποθήκευση μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Βολέψτε τα χειμωνιάτικα ρούχα

Αυτή είναι σχετικά εύκολη διαδικασία αν και η αλήθεια είναι πως την βαριόμαστε όλοι. Αδειάζουμε την ντουλάπα από τα χειμωνιάτικα ρούχα. Τσεκάρουμε αν κάποιο ρούχο είναι λερωμένο ή τσαλακωμένο και το φρεσκάρουμε.

Στην συνέχεια αποθηκεύουμε τα ρούχα μας σε κουτιά αποθήκευσης και τα βολεύουμε είτε σε μία δεύτερη ντουλάπα που δεν χρησιμοποιούμε συχνά όσο και στο πατάρι. Αρκεί να έχετε κάψουλες ενάντια στους σκώρους για παν ενδεχόμενο.

Στην θέση των χειμωνιάτικων βάζουμε τα ανοιξιάτικα και τα καλοκαιρινά μας ρούχα. Προσέχουμε κάθε ράφι να έχει διαφορετικά ρούχα. Για παράδειγμα στο πρώτο ράφι όλα τα παντελόνια, στο δεύτερο ράφι τις μπλούζες κλπ.

Επίσης αν η ντουλάπα σας δεν έχει χωρητικότητα και όταν τραβάτε ένα ρούχο πέφτουν και τα άλλα σαν ντόμινο, το μυστικό είναι να βάζετε μπροστά μπροστά τα ρούχα που φοράτε πιο συχνά και πίσω πίσω αυτά που δεν φοράτε τόσο συχνά.

«Φασίνα» για το Πάσχα: Έτσι θα καθαρίσετε το σπίτι απ’ άκρη σ’ άκρη

Καθαρίζουμε την κουζίνα

Οι διακόπτες της κουζίνας είναι από τα σημεία του δωματίου που μαζεύουν τα περισσότερα μικρόβια. Αυτό συμβαίνει, διότι τους ακουμπάμε πολύ συχνά μέσα στην καθημερινότητα, για να ανοίξουμε και να κλείσουμε το φως, να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία του φούρνου κοκ.

Συνήθως οι άνθρωποι σε μια γενική σπιτιού, ξεχνούν να ασχοληθούν με τους διακόπτες που βρίσκονται είτε στον χώρο είτε στον φούρνο μας. Γι’ αυτό σε μια γενική, θα πρέπει να καθαρίσουμε τα συγκεκριμένα σημεία επιμελώς με χλωρίνη, νερό και ίσως λίγο απορρυπαντικό για το άρωμα. Προσέξτε να είναι κατεβασμένοι οι γενικοί του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην ίδια κατηγορία με τους διακόπτες βρίσκεται και η πόρτα της κουζίνας. Όταν λέμε “πόρτα” δεν εννοούμε μόνο την ξύλινη επιφάνειά της, αλλά και το χερούλι της.

Η πόρτα της κουζίνας δεν καθαρίζεται συχνά επειδή την ξεχνάμε. Παρόλα αυτά μαζεύει πολλά μικρόβια αφού την αγγίζουμε συνεχώς. Γι’ αυτό, να την καθαρίζετε και αυτή συχνά, με νερό και λίγο απορρυπαντικό.

Πως να καθαρίσουμε το πλυντήριο πιάτων

Το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο αλλά χρειάζεται συχνά καθάρισμα. Είναι μια συσκευή που καθαρίζει τα πιάτα και τα κουζινικά μας. Αν λοιπόν δεν καθαρίζετε επιμελώς και συχνά, τα βακτήρια που συγκεντρώσει, μεταφέρονται στα σκεύη μας. Ενημερωθείτε με έναν τεχνικό για τον καθαρισμό της.

Πως να καθαρίσουμε κάτω από τις λευκές συσκευές

Κάτω από τις λευκές συσκευές συχνά συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια και η περισσότερη βρωμιά. Αυτό συμβαίνει διότι συνήθως η σκούπα και η σφουγγαρίστρα, δεν χωρούν στα συγκεκριμένα σημεία. Πρέπει λοιπόν να αφιερώσουμε περισσότερο κόπο και χρόνο για να…γυαλίσουμε τα συγκεκριμένα σημεία.

Αναλυτικός οδηγός για τον κάδο σκουπιδιών

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον κάδο σκουπιδιών. Πρέπει να τον καθαρίζετε τακτικά για να μην μυρίζει άσχημα και φυσικά για να κρατήσετε μακριά παθογόνους μικροοργανισμούς.

Βήμα 1ο

Πρώτα απ’ όλα, αφαιρέστε τα σκουπίδια και τα υπολείμματα σκουπιδιών που βρίσκονται στον κάδο σας.

Βήμα 2ο

Χρειάζεστε νερό, ξίδι, μαγειρική σόδα και ένα μπουκάλι με αντλία σπρέι. Βάλτε αρκετό λευκό ξίδι στο μπουκάλι-σπρέι, αραιώστε το με νερό και ψεκάστε γενναιόδωρα τον κάδο. Πασπαλίστε με αρκετή μαγειρική σόδα.

Βήμα 3ο

Γεμίστε μέχρι τη μέση τον κάδο με χλιαρό νερό, κρατήστε τον και με τα δύο χέρια και με κυκλικές κινήσεις αναδεύστε το νερό στον κάδο, για να φτάσει το απολυμαντικό μείγμα παντού.

Βήμα 4ο

Με μια βούρτσα καθαρισμού με μακριά χειρολαβή, τρίψτε καλά το εσωτερικό του κάδου, ώστε να εξαφανίσετε υπολείμματα βρωμιάς και οσμές. Αναδεύστε ακόμη μία φορά και χύστε το βρώμικο νερό στη λεκάνη της τουαλέτας. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό, γεμίζοντας και αδειάζοντας όσες φορές χρειαστεί και, τέλος, στεγνώστε τον με ένα πανάκι ή μια πετσέτα.

Πώς να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές

Η διαδικασία του προσεκτικού πλυσίματος δεν είναι πάντοτε επιλογή –ο χρόνος μπορεί να είναι περιορισμένος και οι δουλειές πολλές. Έτσι, αν θέλετε να ξεφορτωθείτε τις άσχημες μυρωδιές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο απ’ τα παρακάτω φυσικά υλικά που θα κάνουν τον κάδο σας να μοσχοβολά.

Με μαγειρική σόδα

Αφού αφαιρέσετε τη σακούλα σκουπιδιών από τον κάδο, πασπαλίστε το εσωτερικό του με μαγειρική σόδα (το απόλυτο φυσικό απολυμαντικό!). Αφήστε τη σόδα να δράσει για ένα βράδυ και ξεπλύνετε τον κάδο το επόμενο πρωί.

Προσοχή: Η μαγειρική σόδα προτείνεται μόνο για πλαστικούς κάδους, αφού ενδέχεται να αλλοιώσει το μέταλλο.

Με φλούδες εσπεριδοειδών

Οι φλούδες απ’ τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια ή τα λάιμ είναι φυσικά αποσμητικά χώρου. Ρίχνοντας μερικές σε άδειο κάδο σκουπιδιών και αφήνοντας τις για μερικές ώρες, θα λύσετε το πρόβλημα της δυσοσμίας.

Προσοχή: Μην αφήσετε τις φλούδες μέσα στον κάδο για πολύ, γιατί κινδυνεύετε να τις δείτε να αλλοιώνονται, να μουχλιάζουν και να κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε ξηρές φλούδες.

Με φακελάκια τσαγιού

Αφήστε μερικά χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού σε άδειο κάδο για ένα βράδυ και οι άσχημες οσμές θα αντικατασταθούν από φυσική μυρωδιά φρεσκάδας.

Καθαρίστε την ψησταριά σας

Το Πάσχα θέλουμε η ψησταριά να είναι καθαρή και…ετοιμοπόλεμη για το αρνάκι ή το κατσικάκι μας. Πώς μπορούμε να την κάνουμε να λάμψει και παράλληλα να απομακρύνουμε τα μικρόβια; Για αρχή, πρέπει να περάσεις τη σούβλα με καυτό νερό.

Το καυτό νερό θα λιώσει τα λίπη και τους δύσκολους λεκέδες και θα κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία καθαρισμού. Στη συνέχεια με ένα σύρμα τρίψε τους δύσκολους λεκέδες της σούβλας. Δεν χρειάζεται απορρυπαντικό πιάτων.

Έπειτα, σε ένα μπολάκι με νερό αραιώνεις λίγο υγρό πιάτων και με ένα σφουγγάρι ξεκινάς να καθαρίζεις τη σούβλα σου τρίβοντας περισσότερο εκεί που πιστεύεις, ότι υπάρχει ανάγκη. Με άφθονο νερό ξεπλένεις τη σούβλα και στη συνέχεια κόβεις ένα λεμόνι στα δυο και με το ένα κομμάτι, παίρνεις την επιφάνεια της σούβλας.

Το λεμόνι θα απολυμάνει την επιφάνεια πιο αποτελεσματικά από ότι το υγρό πιάτων. Επίσης, γνωρίζοντας ότι το αρνί έχει πολύ έντονη μυρωδιά, το λεμόνι είμαστε σίγουροι ότι θα καταπολεμησει τις μυρωδιές με επιτυχία!

Κι αν δεν αγαπάς το αρνί και το κατσίκι και θες να ψήσεις μπριζόλες και λουκάνικα σου έχουμε λύση και για καθαρές σχάρες ψησταριάς. Πάρτε ένα λευκό κρεμμύδι, ξεφλουδίστε το, κόψτε το στη μέση και καρφώστε ένα πιρούνι στην κορυφή του ενός μισού.

Με το πιρούνι ως λαβή τρίψτε καλά το κρεμμύδι πάνω στις σχάρες του γκριλ, όσο είναι ακόμα ζεστές! Το κρεμμύδι θα απομακρύνει τα υπολείμματα από κάρβουνο –και θα δώσει και νοστιμιά στα επόμενα ψητά σας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share
; window.mainEnabled = false;