Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μέγα σφάλμα για τα μπιφτέκια: Ο λόγος που δεν πρέπει να τα βάλετε ποτέ ξανά στην κατάψυξη

Μην το κάνετε ξανά!

31 Μαρτίου 2023 16:10
Μέγα σφάλμα για τα μπιφτέκια: Ο λόγος που δεν πρέπει να τα βάλετε ποτέ ξανά στην κατάψυξη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι θέλουν να κάνουν τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη και να την απλοποιήσουν βάζοντας τέλος σε θέματα που σπαταλούν χρόνο ένα από αυτά και το καθημερινό μαγείρεμα. Πολλοί είναι εκείνοι που για να γλιτώσουν το χρόνο του καθημερινού μαγειρέματος αποθηκεύουν φαγητά στην κατάψυξή τους. Δεν είναι όμως όλα τα φαγητά για να μπαίνουν στην κατάψυξη.

Συνηθισμένο φαγητό που αποθηκεύεται στην κατάψυξη είναι τα μπιφτέκια κι αυτό γιατί χωρίζεται εύκολα σε μερίδες οπότε και ξεπαγώνει πιο εύκολα. Κι όμως, τα μπιφτέκια είναι ένα από αυτά τα φαγητά που δεν κάνει να μπουν στην κατάψυξη. Για ποιο λόγο όμως; Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό της γιαγιάς για ζουμερά και αφράτα μπιφτέκια.

Ο κιμάς είναι ένα κομμάτι κρέας το οποίο έχει “ταλαιπωρηθεί” περνώντας από την ειδική μηχανή και σπάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις ίνες του, στη συνέχεια ζυμώνοντας τον σπας και τις υπόλοιπες ίνες, αν λοιπόν αποθηκεύσεις τα μπιφτέκια σου στην κατάψυξη ο κιμάς παθαίνει ένα τρίτο “σοκ” με αποτέλεσμα κατά την απόψυξη να αφαιρεθεί όλη η υγρασία από τον κιμά και τα μπιφτέκια σου να βγουν απόλυτα στεγνά και πιο άγευστα. Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό λάθος που κάνουμε και καταστρέφουμε τη γεύση των μπιφτεκιών μας, δείτε για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζετε λευκό ψωμί.. Μήπως λοιπόν αξίζει τον κόπο να παιδευτείς λίγο παραπάνω για να έχεις ένα γευστικότατο γεύμα;

Μέγα σφάλμα για τα μπιφτέκια: Ο λόγος που δεν πρέπει να τα βάλετε ποτέ ξανά στην κατάψυξη

Προσοχή: Αυτός είναι ο πιο λάθος κιμάς για να φτιάξετε μπιφτέκια

Τα μπιφτέκια μπορεί θεωρητικά να είναι από τα πιο απλά γεύματα που μπορεί να φτιάξει ακόμη και ένας… ερασιτέχνης. Έχουν όμως κι αυτά τα μικρά τους μυστικά και κάποια λάθη που θα πρέπει να αποφύγουμε, δείτε τι συμβουλεύουν οι μεγαλύτεροι σεφ.

Εμείς σήμερα ακολουθούμε τις συμβουλές των μεγαλύτερων σεφ και σας δείχνουμε πώς θα πετύχετε τα πιο αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια ξεκινώντας από τη βάση, δηλαδή τον κιμά.

O κιμάς λοιπόν θα πρέπει να είναι περασμένος δύο φορές από τη μηχανή για να μην διαλύεται στο πλάσιμο. H διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής: Mέσα στο μπολ με τον κιμά προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και μετά προσθέτουμε τα μυρωδικά.

Tο αλάτι μπαίνει τελευταίο, για να μην απορροφήσει τα υγρά του κιμά, τα οποία τον κρατούν μαλακό», εξηγεί ο σεφ και συμπληρώνει: «Eίναι μύθος ότι ο κιμάς γίνεται πιο αφράτος όσο περισσότερο τον ζυμώνουμε. Tο μυστικό είναι να ζυμώνεται από κάτω προς τα πάνω ώστε να παίρνει οξυγόνο. Mπορούμε, ακόμη, να προσθέσουμε και λίγη υγρή σόδα, που θα τον κάνει πιο αφράτο.

Βάλτε στα μπιφτέκια σας λίγη μπύρα - Δε θα τα ξαναφτιάξετε με άλλο τρόπο!

Τα μπιφτέκια είναι ένα φαγητό απλό, νόστιμο και εύκολο. Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν αν το κάναμε λίγο πιο νόστιμο;

Είναι από τα λίγα γεύματα που έχεις τη δυνατότητα να κάνεις πολλές παραλλαγές όπως και να πειραματιστείς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αποκλείεται να κάνεις λάθη που θα "καταστρέψουν" τη συνταγή σου, τρανό παράδειγμα το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι να βάζουν στον κιμά δυόσμο, δείτε εγώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να το ξανακάνετε.

Αυτή τη φορά το Athensmagazine.gr θα σας δείξει ένα μικρό μυστικό για να κάνετε τα μπιφτέκια σας πεντανόστιμα, ζουμερά και αφράτα. Για να φουσκώσουν και να γίνουν τρυφερά τα μπιφτέκια μας, προσθέτουμε στον κιμά 2 κουταλιές της σούπας μπύρα. Η μαγιά που είναι από τα βασικά συστατικά της μπύρας είναι το "μαγικό" μυστικό για τα τέλεια μπιφτέκια. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα μαγειρέψετε μπιφτέκια ξέρετε τι πρέπει να κάνετε!

Βάζετε φέτα στα γεμιστά μπιφτέκια σας; Μην το ξανακάνετε ποτέ!

Συνταγή για μπιφτέκια

Τα μπιφτέκια είναι ένα γεύμα που το αγαπούν μικροί και μεγάλοι και έχουν άπειρες παραλλαγές και τρόπους ψησίματος. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές μπορεί να κάνουμε κάποιο λάθος κατά την παρασκευή τους, τρανό παράδειγμα πως πολλές φορές χρησιμοποιούμε φρυγανιά για το ζύμωμα τους, δείτε εδώ γιατί δεν πρέπει να το ξανακάνετε.

Τα γεμιστά μπιφτέκια είναι μια εναλλακτική που δίνει μια έξτρα γεύση και η γέμιση είναι αυτή που τα κάνει πιο αφράτα. Στην προσπάθεια μας για μια πιο παραδοσιακή συνταγή συνήθως προσθέτουμε φέτα κι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε.

Η φέτα είναι ένα τυρί με έντονη γεύση που αν χρησιμοποιηθεί θα υπερτερήσει όλων των άλλων γεύσεων κι επίσης είναι ένα σκληρό τυρί που δεν λιώνει με την ίδια άνεση όπως ένα μαλακό και πιο γλυκό τυρί. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να φτιάξετε γεμιστά μπιφτέκια προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα κάποιο μαλακό τυρί τύπου τσένταρ ή μοτσαρέλα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share