Μυρίζουν τα χέρια και το στόμα σας σκόρδο; Δύο έξυπνα tips για να απαλλαγείτε από την μυρωδιά γρήγορα και φυσικά
Θα μας θυμηθείτε!
Αν η μυρωδιά του σκόρδου επιμένει στην αναπνοή, αλλά και στα δάχτυλά σας, όσες φορές κι αν τα πλύνετε, δοκιμάστε κι αυτά τα κόλπα. Με την ευκαιρία, δείτε γιατί τρώμε σκορδαλιά και μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου.
- Για τα χέρια
Θα χρειαστείτε είναι νερό, σαπούνι και κάποιο σκεύος ή εργαλείο φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι (ένα κουτάλι, ένα μπολ, ένα κατσαρολάκι κ.λπ.). Δεν έχετε παρά να τρίψετε τα χέρια σας και από τις δύο μεριές πάνω στο ατσάλινο τοίχωμα, την ώρα που τα πλένετε. Λόγω της σύνθεσης των δύο στοιχείων, μεγάλο μέρος της μυρωδιάς του σκόρδου μεταφέρεται από τα χέρια σας στο ατσάλι, που την απορροφά.
- Για την αναπνοή
Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Food Science υποδεικνύει ορισμένες τροφές οι οποίες, όπως υποστηρίζει, έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν την έντονη οσμή του σκόρδου μέσω των ενζύμων και των φαινολών. Στη μελέτη -σύμφωνα με το icookgreek.com- δοκιμάστηκαν από τους συμμετέχοντες, αφού έφαγαν αρχικά σκόρδο και χωρίστηκαν στις αντίστοιχες ομάδες, τόσο το νερό και το τσάι -που λέγεται ότι βοηθούν στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς- όσο και το μήλο, το μαρούλι και τα φύλλα μέντας. Η μελέτη κατέδειξε ότι τη μεγαλύτερη δράση ενάντια στη μυρωδιά του σκόρδου είχε το ωμό μήλο, το ωμό μαρούλι και τα φύλλα μέντας. Αρκετά καλά τα πήγε και ο χυμός μήλου.
«Μερακλήδικη» σκορδαλιά με πατάτες και καρύδια για να ταιριάξετε άψογα τον μπακαλιάρο σας
Η σκορδαλιά είναι από τις «αλοιφές», όπως μάθαμε να τις λέμε τα τελευταία χρόνια, που οι Έλληνες αγαπούν πολύ και τιμούν ολοχρονίς συνήθως σαν συνοδευτικό δίπλα σε ψάρια, με αποκορύφωμα την 25η Μαρτίου δίπλα στον καλοτηγανισμένο μπακαλιάρο. Με το σκόρδο να πρωταγωνιστεί και να της δίνει αυτή την εξαίσια, μερακλίδικη γεύση, με ψωμί ή με πατάτα, με ζουμί από ψάρι που την κάνουν οι Πατρινές και οι Επτανήσιες και την λένε αλιάδα. Εγώ σας δίνω τη δική μου συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα, αλλά και με καρύδια που της δίνουν έξτρα γεύση και ωραία υφή. Με την ευκαιρία, δείτε την αγιορείτικη συνταγή για σκορδαλιά και μπακαλιάρο.
Εύκολη συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα και καρύδια
Αδιανόητο! Δείτε τι μπορεί να πάθει το σώμα σας αν τρώτε καθημερινά πατάτες
Οι πατάτες είναι σίγουρα ένα θρεπτικό συστατικό που έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η φλούδα της είναι πλούσια σε κάλιο και κρατά την καρδιά υγιή. Μια μέτρια πατάτα 213 γραμμαρίων, έχει περίπου 164 θερμίδες και παρέχει 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών, σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών σας σε κάλιο, 46% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C και 4,4 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης. Εκτός από την αφθονία άλλων θρεπτικών συστατικών, είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6. Με την ευκαιρία, δείτε γιατί δεν πρέπει να βάζετε ποτέ τις πατάτες στο ψυγείο.
«Η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων δεν είναι υγιεινή και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι πατάτες μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Αλλά συνήθως, είναι ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε τις πατάτες (όπως το τηγάνισμα) που προκαλούν τα αρνητικά αποτελέσματα», λέει στο eatthis.com, η διατροφολόγος Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD, συγγραφέας του The Sports Nutrition Playbook.
Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν τρως καθημερινά πατάτες
Η υγεία του εντέρου σας μπορεί να βελτιωθεί
Όταν τρώτε πατάτες που είναι ζεστές, τα άμυλα τους αφομοιώνονται γρήγορα σε γλυκόζη, η οποία αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας. Αλλά όταν οι μαγειρεμένες πατάτες κρυώσουν, τα άμυλα τους μετατρέπονται σε αυτό που είναι γνωστό ως ανθεκτικό άμυλο τύπου 3, το οποίο δρα τόσο ως διαλυτή όσο και ως αδιάλυτη.Κατά την αντίσταση στην πέψη, τα σάκχαρα από αυτό το άμυλο δεν απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. Αντίθετα, το ανθεκτικό άμυλο μετακινείται στο παχύ έντερο, όπου διασπάται από υγιή βακτήρια και ως πρεβιοτικό, τροφοδοτεί τη μικροχλωρίδα του εντέρου σας.
Η διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε μια σειρά από παθήσεις, όπως φλεγμονή, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και ακόμη και καρκίνο του παχέος εντέρου
Προσοχή στην αύξηση βάρους
Μερικές φορές η κατανάλωση πατάτας μπορεί να οδηγήσει στη αύξηση βάρους. Ειδικά, όταν οι πατάτες είναι τηγανητές, ή έχουν λιπαρές προσθήκες όπως είναι το τυρί.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ό,τι η κατανάλωση τηγανητών τροφών όπως οι τηγανητές πατάτες συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία. Η πιθανότητα να πάρεις βάρος επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο αν παραγγείλεις πατάτες τηγανιτές μαζί με μπέργκερ. Το γεύμα αυτό, περιέχει περισσότερες από 500 θερμίδες
Το σάκχαρό σας μπορεί να αυξηθεί
Κάθε φορά που τρώτε υδατάνθρακες, το σάκχαρό σας μπορεί να αυξηθεί. Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2. Εάν καταναλώνετε τακτικά, τηγανητές πατάτες, ή πατατάκια, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με την Goodson, ακόμη και οι βραστές και ψητές πατάτες μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα και τους κινδύνους διαβήτη – αλλά το ίδιο μπορούν και άλλοι υγιεινοί υδατάνθρακες όπως το πλιγούρι βρώμης, το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως.
«Το κλειδί είναι να συνδυάσετε τις πατάτες και άλλους υδατάνθρακες με μια πρωτεΐνη όπως άπαχο βοδινό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή αυγά», συμβουλεύει η Goodson. «Η πρωτεΐνη βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης, και έτσι βοηθά στην ισοπέδωση της καμπύλης του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας την απότομη αύξηση».
Πρόωρη γήρανση
Σύμφωνα με την διαιτολόγο Johna Burdeos, RD, το λάδι υψηλής θερμοκρασίας που απαιτείται για το τηγάνισμα πατάτας και άλλων τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβείς ενώσεις που ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), οι οποίες συσσωρεύονται στο σώμα καθώς γερνάμε.
“Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη και φλεγμονή, που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Η φλεγμονώδης απόκριση στο δέρμα φαίνεται σε ορατά σημάδια εξασθενημένης ελαστικότητας του δέρματος – ρυτίδες, πρήξιμο και ακμή”, λέει η Burdeos.
Έχετε περισσότερη ενέργεια για άσκηση
Σύμφωνα με την Goodson, μια μέτρια πατάτα, είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πηγή υδατανθράκων, παρέχοντας στο σώμα περίπου 26 γραμμάρια σύνθετων υδατανθράκων για να βοηθήσει την άσκηση. Και πάλι, να έχετε κατά νου ότι αυτό το όφελος προέρχεται από τη βραστή ή ψητή πατάτα και επουδενί από την τηγανητή.