Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ούτε λεκές, ούτε σημάδι: Το έξυπνο τρικ των ειδικών για να γίνει η κεραμική εστία σαν καινούργια

Δώστε βάση!

23 Μαρτίου 2023 14:16
Ούτε λεκές, ούτε σημάδι: Το έξυπνο τρικ των ειδικών για να γίνει η κεραμική εστία σαν καινούργια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι κεραμικές εστίες είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για την κουζίνα, όχι όμως και στο θέμα της καθαριότητας. Οι λεκέδες και οι γραμμές που σχηματίζονται κατά την τριβή τους με τα μαγειρικά σκεύη, τις κάνει να φαίνονται παλιές και φθαρμένες. Ωστόσο, βρήκαμε ένα έξυπνο κόλπο για να τις κάνετε να μοιάζουν σαν καινούριες.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: «Τσίλικη» κεραμική εστία: Αναμείξτε μαγειρική σόδα και 2 ακόμα υλικά και κάντε την του «κουτιού»

Οι λεκέδες, ειδικά από καμένα λίπη, πρέπει να καθαρίζονται άμεσα. Όμως, αν ξεραθούν, απαγορεύεται η χρήση συρμάτινου σφουγγαριού, γιατί θα προκαλέσει φθορές στην επιφάνεια του γυαλιού. Σε περίπτωση που χρειαστεί, υπάρχουν στα super market ειδικές ξύστρες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις κεραμικές εστίες.

Πώς απομακρύνονται τα καμένα λίπη από την κεραμική εστία

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να μπει πάνω στους λεκέδες μια πάστα από μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες ξύδι, η οποία θα μείνει για 10-15 λεπτά, ώστε να δράσει και στη συνέχεια πρέπει να σαπουνιστεί και να ξεπλυθεί καλά η επιφάνεια.

Ούτε λεκές, ούτε σημάδι: Το έξυπνο τρικ των ειδικών για να γίνει η κεραμική εστία σαν καινούργια

Καθαρισμός κεραμικής εστίας από καμένους λεκέδες από γάλα

Για τους πιο δύσκολους λεκέδες, όπως από γάλα, πρέπει να καθαριστούν όσο είναι ζεστοί, ρίχνοντας λίγο λάδι και σκουπίζοντας με ένα βρεγμένο πανί. Εναλλακτικά, μπορεί να μπει ξύδι ξύδι, το οποίο θα αποτρέψει τους πολύ δύσκολους λεκέδες από το να κολλήσουν περισσότερο.

Το ξύδι πρέπει να μείνει μέχρι να κρυώσει η εστία και μετά πρέπει να καθαριστεί με την ειδική ξύστρα, για να φύγουν τα υπολείμματα.

Ένα έξυπνο κόλπο για να κολλάνε δυσκολότερα τα υπολείμματα του φαγητού στην κεραμική εστία, είναι, πριν τη χρήση της, να τριφτεί η καθαρή επιφάνειά με ένα λεμόνι κομμένο στη μέση, να μείνει λίγα λεπτά να δράσει και μετά να ξεπλυθεί με ένα πανί βουτηγμένο σε χλιαρό νερό.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share