Τρίτη, 30 Μαΐου 2023

Οριστικό τέλος στα μικρόβια που «κρύβονται» στη μπανιέρα - Ο απόλυτος τρόπος καθαρίσματος

Πώς να εξαφανίσετε όσα βρίσκονται στο μπάνιο σας

20 Μαρτίου 2023 12:58
Οριστικό τέλος στα μικρόβια που «κρύβονται» στη μπανιέρα - Ο απόλυτος τρόπος καθαρίσματος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν βακτήρια, μούχλα και μύκητες που κρύβονται στο μπάνιο σας. Ποια είναι όμως τα πραγματικά μικρόβια που «κρύβονται» στο μπάνιο σας και πως μπορείτε να απαλλαγείτε απ’ αυτά;

Τα μικρόβια είναι παντοΤα κακά νέα είναι ότι σε ότι αφορά τα μικρόβια του μπάνιου είναι παντού. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα μικρόβια ζουν εντός του ανθρώπινου οργανισμού.

«Το ανθρώπινο σώμα έχει περισσότερα μικρόβια απ’ ότι κύτταρα», εξηγεί ο Δρ Φίλιπ Μ. Τιερρο, διευθυντής Κλινικής Μικροβιολογίας και Διαγνωστικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Tisch, της Νέας Υόρκης. «Το 90% του συνόλου των κυττάρων στο σώμα μας είναι τελικά μικροβιακά κύτταρα.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε στην απομόνωση αποφεύγοντας τα βακτήρια», εξηγεί. Αλλά ο Δρ Τιερρο υπογραμμίζει ότι τα περισσότερα είναι τελείως ακίνδυνα για τον άνθρωπο.

Τα επιβλαβή μικρόβια που ενδεχομένως να «φιλοξενεί» το μπάνιο σας

Γαστρεντερικοί ιοί που προκαλούν στομαχικές αδιαθεσίες στους ανθρώπους. Σ΄ αυτά περιλαμβάνονται ο νοροϊός, που συνήθως ενοχοποιείται για τα ξεσπάσματα γαστρεντερίτιδας κυρίως σε κρουαζιερόπλοια. Οι ιοί αυτοί συνήθως εντοπίζονται στο κάθισμα της τουαλέτας και μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μάλιστα, μπορούν να επιβιώσουν σε στέρεες επιφάνειες για έως και μια εβδομάδα, σύμφωνα με τον Δρ Τιερρο.

Καθάρισμα μπανιέρας

Εντερικοί παθογόνοι οργανισμοί που εξαπλώνονται από τα μολυσμένα τρόφιμα (και εντοπίζονται στα κόπρανα). Στους οργανισμούς αυτούς περιλαμβάνονται η σαλμονέλα, το E.coli, η shigella και το καμπυλοβακτηρίδιο. Το E.coli O157 προκαλεί διάρροια συνδυαστικά με αίμα στα κόπρανα.
Δερματικοί και αναπνευστικοί οργανισμοί, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, περιλαμβανομένου και του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά στελέχους MRSA, και ο σταφυλόκοκκος της ομάδας

Επιδερμόφυτοι μύκητες, που μεταδίδονται όταν περπατάμε με γυμνά πόδια στο μπάνιο.
Άλλοι υπολειμματικοί μύκητες, όπως αυτοί στις ντουζιέρες και τις μπανιέρες. Δεν προκαλούν λοιμώξεις, αλλά επιδεινώνουν το άσθμα και τις αλλεργίες.

Όπως πριν εκκενώσετε το μπάνιο σας και ξεκινήσετε την απολύμανση, μάθετε και τα καλά νέα: Αν καθαρίζετε τακτικά και εφαρμόζετε απλές συμβουλές υγιεινής, τα μικρόβια του μπάνιου σας δεν είναι απειλητικά για την υγεία σας. «Μόνο το 1%-2% των μικροβίων είναι παθογόνα, δηλαδή μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα», εξηγεί ο Δρ Τιερρο. Βεβαίως, είναι πολύ πιθανό να κολλήσετε κάτι, αλλά η καλή προσωπική υγιεινή, το καθαρό σπίτι και η σωστή συντήρηση των τροφίμων, θα σας βοηθήσουν να είστε πάντα υγιείς.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share