Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μεγάλη προσοχή! Αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τοξικά για τις γάτες

Δείτε αναλυτικά ποια είναι αυτά

17 Μαρτίου 2023 20:41
Μεγάλη προσοχή! Αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τοξικά για τις γάτες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι περισσότεροι έχουμε φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά αν έχεις και μια γάτα στο σπίτι σου, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι δυνητικά τοξικά για τον τετράποδο φίλο σου. Από την άλλη δείτε εδώ ένα tips από τον Σπύρο Σούλη για το ποια είναι τα 3 φυτά για το υπνοδωμάτιο που θα σας χαρίσουν τον καλύτερο ύπνο.

Από τα φύλλα και το στέλεχος μέχρι τα άνθη, πολλά κοινά φυτά έχουν τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, λήθαργο, εμετό και περισσότερες παρενέργειες στα αιλουροειδή.

Ενώ η αντίδραση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, ανάλογα με τις ειδικές τοξικές ιδιότητες του φυτού, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι τα φυτά σου είναι φιλικά προς τα κατοικίδια πριν τα τοποθετήσεις κάπου που μπορεί να τα φτάσουν.

Αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τοξικά για τις γάτες

Κρίνα

Τα κρίνα μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή της γάτας σας εάν καταναλωθεί οποιοδήποτε μέρος τους (μίσχοι, φύλλα είτε και γύρη). Η κατάποση του κρίνου μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, αφυδάτωση και απώλεια όρεξης, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε οξύ τραυματισμό των νεφρών και να προχωρήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατo. Αν πιστεύεις ότι η γάτα σου έχει καταπιεί οποιοδήποτε μέρος ενός κρίνου, ζήτησε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Ευκάλυπτος

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κρατήσουν τον ευκάλυπτο στο σπίτι τους για το αναζωογονητικό του άρωμα, αλλά το φυτό μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο για μία γάτα. Τα φύλλα του περιέχουν μικρούς κρυστάλλους που μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό του στόματος και, ενδεχομένως, πρήξιμο του αεραγωγού της γάτας.

Αμαρυλλίς

Η αμαρυλλίς είναι ένα δημοφιλές φυτό που αναγνωρίζεται από τα φωτεινά, με ιδιαίτερο σχήμα άνθη του. Παρά την ομορφιά της, η αμαρυλλίδα αποτελεί απειλή για τις γάτες όταν καταπίνεται και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως διάρροια, μειωμένη όρεξη, λήθαργο και αυξημένη σιελόρροια.

Αζαλέα

Οι αζαλέες είναι γνωστές για τη ζωντανή τους εμφάνιση, γεγονός που τις καθιστά ένα κοινό ανθοφόρο φυτό σε νοικοκυριά και κήπους. Ολόκληρο το φυτό είναι τοξικό και, εάν καταποθεί, μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των σκελετικών και καρδιακών μυών. Η σοβαρότητα της τοξικότητας εξαρτάται από τη δόση. Εάν καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες, τα σημάδια μπορεί να είναι σοβαρά και περιλαμβάνουν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, τρόμο και επιληπτικές κρίσεις.

Αλόη

Η αλόη είναι ένα διαδεδομένο φυτό εσωτερικού χώρου και το τζελ που παράγει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία εγκαυμάτων από τον ήλιο και άλλων παθήσεων. Όμως τα φύλλα του περιέχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες σε μία γάτα, όπως εμετό, λήθαργο και διάρροια κατά την κατάποση.

Αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τοξικά για τις γάτες

Χρυσάνθεμο

Αυτό το άνθος το συναντάμε πολύ συχνά σε ζαρντινιέρες, σε γλάστρες ή στα βάζα μας. Το λουλούδι μπορεί να είναι τοξικό για τις γάτες όταν καταποθεί. Πολλά μέρη του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των μίσχων και των λουλουδιών, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στις γάτες.

Poinsettia

Το αγαπημένο φυτό των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για μία γάτα, όπως και άλλα χριστουγεννιάτικα όπως το γκι, και το πουρνάρι για αυτό και πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα κατοικίδια ζώα. Εάν καταναλωθούν, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο στόμα και στο στομάχι και εμετό στις γάτες λόγω της σαπωνίνης που περιέχουν.

Κι επειδή η παραπάνω δεν περιέχει παρά μόνο τα πιο συνηθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι τοξικά γι’αυτή, δες εδώ την πλήρη λίστα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share