Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Δεν είναι μόνο το ελαιόλαδο: Το κόλπο με την μαγειρική σόδα που θα σας βάλει τα γυαλιά στο μαγείρεμα του κιμά

Ακολουθήστε τα βήματα και θα μας θυμηθείτε

10 Μαρτίου 2023 07:44
Δεν είναι μόνο το ελαιόλαδο: Το κόλπο με την μαγειρική σόδα που θα σας βάλει τα γυαλιά στο μαγείρεμα του κιμά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ψήσιμο του κιμά δεν είναι πυρηνική φυσική και λίγο-πολύ όλοι χρησιμοποιούν μερικά μπαχαρικά παραπάνω που του δίνουν ένταση. Αν, όμως, στα μυστικά σας δεν περιλαμβάνεται η μαγειρική σόδα τότε έχετε ακόμα πολλά να μάθετε. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για να μην μυρίζουν αυγουλίλα τα μπιφτέκια.

Oι ειδικοί, λοιπόν, συστήνουν να διαλύσετε μια πρέζα μαγειρική σόδα σε λίγο νερό –προσοχή αφρίζει!- και να την ρίξετε στον κιμά σας. Αφήστε να δράσει 15 λεπτά –σίγουρα όχι πάνω από 45 λεπτά- και θα δείτε τη διαφορά.

Και για να μην μπερδευτείτε με την αναλογία που αναφέρεται παραπάνω δίνουν και ακριβείς δοσολογίες. Για ¾ του κιλού κιμά διαλύστε ¾ του κουτ. γλυκού μαγειρικής σόδας σε μερικές κουτ. σούπας νερό. Από εκεί κάντε τους υπολογισμούς ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε.

Δεν είναι μόνο το ελαιόλαδο: Το κόλπο με την μαγειρική σόδα που θα σας βάλει τα γυαλιά στο μαγείρεμα του κιμά

Και μπορεί να απορείτε πώς η σόδα είναι ικανή να δώσει γεύση στον κιμά αλλά η εξήγηση είναι απλή: μεταβάλλοντας το pH στην επιφάνεια του κρέατος όχι μόνο του επιτρέπει να συγκρατεί περισσότερη υγρασία αλλά και να μαγειρεύεται πιο γρήγορα. Που σημαίνει ότι έχετε ένα ζουμερό κιμά χωρίς την έξτρα λιπαρότητα και την καμένη γεύση.

Δεν μας πιστεύετε; Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Πηγή: olivemagazine.gr

Σκέτο αριστούργημα: Το μυστικό στην επιλογή του κιμά και το ψήσιμο που θα κάνουν τα μπιφτέκια να λιώνουν στο στόμα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να φτιάξεις αφράτα & γευστικά μπιφτέκια. Μάθε τα μυστικά του κιμά για να τους εκπλήξεις όλους. Με την ευκαιρία, δείτε το υλικό στον κιμά πριν το ψήσιμο που θα απογειώσει τα μπιφτέκια σας.

Ο κιμάς και το μπιφτέκι έχει τα μυστικά του. Μάθε τα "κόλπα" της τέχνης του κιμά και φτιάξε μπιφτέκια αφράτα που θα λιώνουν στο στόμα!

  • Το ζύμωμα έχει σημασία: Μη λυπάσαι το λαδάκι. Το ζύμωμα θα είναι πολύ πιο έυκολο αν μέσα στον κιμά ρίξεις λαδάκι. Δε θα κολλάει στα χέρια και το πλάσιμο θα γίνει παιχνιδάκι.
  • Κιμάς με κιμά έχει διαφορά: Ο αρνίσιος κιμάς είναι αρκετά λιπαρός οπότε και δε χρειάζεταιο προσθήκη λαδιού ενώ ο χοιρινός είναι αρκετά στεγνός, ακόμη και σε σχέση με τον μοσχαρίσιο. Ο κιμάς κοτόπουλου από την άλλη θέλει παρα πολύ καλό ζύμωμα για να αφρατέψει.
  • Πόσο να το ψήσεις; Η ώρα ψησίματος διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος. 8 λεπτάκια στη σχάρα είναι αρκετά, σε 5 λεπτά το τηγανητό μπιφτέκι είναι έτοιμο, 6 λεπτάκια στο γκριλ, 10 λετπά στη γάστρα και 20 λεπτά στο φούρνο.

Σκέτο αριστούργημα: Το μυστικό στην επιλογή του κιμά και το ψήσιμο που θα κάνουν τα μπιφτέκια να λιώνουν στο στόμα

Τι κιμά να επιλέξω; Σου έχουμε την απάντηση

Η απάντηση βρίσκεται στο τι εσύ προτιμάς και τι αποτέλεσμα θέλεις να πετύχεις! Η κλασική επιλογή όσων αφορά τον κιμά είναι ο µοσχαρίσιος κιμάς. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό στην επιλογή του κιμά και το ψήσιμο που θα κάνουν τα μπιφτέκια αριστούργημα

Για συνταγές όπου ο κιμάς ζυμώνεται μαζί με άλλα συστατικά και πλάθεται, όπως στα μπιφτέκια, σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, ρολό κιμά, ο κατάλληλος κιμάς είναι ο λιπαρός κιμάς που προέρχεται από τη λάπα. Για αυτές τις συνταγές ιδανικά ζητάμε να περαστεί ο κιμάς δύο φορές από την μηχανή, εκτός από το κλασικό αμερικάνικο burger που είναι προτιμότερο να περαστεί μία φορά.

Στις συνταγές όπου ο κιμάς μαγειρεύεται, όπως στα μακαρόνια με κιμά, παστίτσιο, μουσακά, πίτες, γεμιστά, διάφορων ειδών μαγειρευτά (γιουβαρλάκια, γεμιστά κολοκυθάκια κ.λ.π.) ο άπαχος κιμάς που προέρχεται από το µπούτι του μοσχαριού είναι ο καταλληλότερος. Είναι κιμάς με το λιγότερο ποσοστό λίπους και μπορεί να περαστεί δύο ή και μία φορά αν το προτιμάτε.

Ο χοιρινός κιµάς είναι οικονοµικότερος σε σχέση με τον μοσχαρίσιο. Έχει ιδιαίτερο άρωμα και χαρακτηριστική γεύση. Μπορεί να συνδυαστεί με τον μοσχαρίσιο κιμά σε ποσοστό ανάλογα με την αρεσκεία του καθενός για όλες τις συνταγές με κιμά ή και σκέτος για λαχανοντολμάδες, σεφταλιές, χωριάτικα λουκάνικα κ.α.

Η χοιρινή σπάλα δίνει κιμά με μέτριο ποσοστό λίπους, ενώ ο λαιμός δίνει πιο λιπαρό κιμά. Το ποσοστό λίπους και το πόσες φορές θα περαστεί ο κιμάς εξαρτάται από την συνταγή που θα μαγειρέψετε.

Για πιο light συνταγές με κιμά, ο κιµάς από κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι ιδανική επιλογή.

Τι κιμά να επιλέξω; Σου έχουμε την απάντηση

Το άπαχο φιλέτο του στήθους δίνει κιμά ιδανικό για συνταγές με λίγες θερμίδες, ενώ ο κιμάς από μπούτι και στήθος μας δίνει πιο ζουμερό κιμά. Δεν χρειάζεται να περαστεί δύο φορές ο κιμάς από κοτόπουλο.

Ο κιµάς από το φιλεταρισµένο στήθος γαλοπούλας είναι τελείως άπαχος και ιδανικός για όλες τις συνταγές.

Οι κιμάδες των πουλερικών μπορούν να αντικαταστήσουν τον μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά σε όλες τις συνταγές για πιο light αποτέλεσμα.

Ο αρνίσιος κιµάς έχει χαρακτηριστικό και έντονο άρωμα και έχει φανατικούς οπαδούς. Μπορεί να συνδυαστεί με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά για εξαιρετικό αποτέλεσμα σε ιδιαίτερες συνταγές. Λιπαρό κιμά μας δίνει η σπάλα του αρνιού ενώ αν θέλουμε με λιγότερο λίπος κιμά προτιμότερο είναι το μπούτι.

Ο αρνίσιος και ο πρόβειος κιμάς πρέπει να είναι περασμένοι δύο φορές από τη μηχανή.

Οι κιμάδες από αμνοερίφια συμμετέχουν σε μείγματα για κεφτέδες, κεμπάπ, μπιφτέκια, γενικώς για παρασκευές που γίνονται ψητές. Δεν ενδείκνυνται για μπολονέζ και γενικά μαγειρευτά φαγητά.

Ο βουβαλίσιος κιμάς έχει λιγότερο λίπος από το μοσχάρι και βαθιά, μεστή γεύση. Προέρχεται κυρίως από το μπούτι ή τη σπάλα και πρέπει να περαστεί δύο φορές από τη μηχανή. Είναι ιδανικός για όλες τις συνταγές με κιμά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share