Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πεθαίνουν τα φυτά σας; 7 λάθη που κάνουν οι περισσότεροι και τα "σκοτώνουν" - Πώς να τα επαναφέρετε

Δώστε βάση!

8 Μαρτίου 2023 08:21
Πεθαίνουν τα φυτά σας; 7 λάθη που κάνουν οι περισσότεροι και τα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δίνουν μια ωραία αίσθηση στο χώρο της εργασίας μας ή του σπιτιού μας, ωστόσο θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ρητή απαγόρευση: Μην πετάτε το βρασμένο νερό από τα αυγά - Μπορεί να είναι θαυματουργό για τα φυτά

Σίγουρα έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μαραμένα φύλλα, απορώντας γιατί, καθώς νομίζαμε πως το κάναμε όλα σωστά. Ωστόσο υπάρχουν συχνά λάθη που γίνονται ως προς την περιποίηση των φυτών εσωτερικού χώρου.

Φυτά εσωτερικού χώρου: Αυτά είναι τα συχνότερα λάθη ως προς την περιποίηση

Κάθε φυτό που φέρνεις στο σπίτι, πρέπει να πάρει τον χρόνο του για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, λέει η ειδικός Lindsay Pangborn. «Κάθε φυτό περνάει μια ακραία αλλαγή σε ένα νέο περιβάλλον. Αυτή η αλλαγή προκαλεί σοκ στον οργανισμό του και επηρεάζει όλο το σύστημά του. Ο οργανισμός του βρίσκεται σε άμυνα μέχρι να νιώσει οικειότητα με το νέο του περιβάλλον» αναφέρει.

Βότσαλα στο κάτω μέρος της γλάστρας

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλές φορές ότι ένα λεπτό στρώμα από βότσαλα στον πάτο της γλάστρας, βοηθάει στην καλύτερη αποστράγγιση. Αυτό δεν ισχύει, λέει ο ειδικός David Dekevich. Σε φυσιολογικές συνθήκες, το νερό διαρρέει μέσα από το έδαφος και η περίσσεια ποσότητα αποβάλλεται από τις τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας. Όταν προσθέτεις βότσαλα ή κάποιο άλλο υπόστρωμα στο χώμα, το νερό αλλάζει κατεύθυνση και κινείται προς τα πλάγια, μουσκεύοντας τις ρίζες και προκαλώντας σταδιακό σάπισμα.

Πάρα πολύ νερό

Τόσο το πολύ νερό, όσο και το υπερβολικά λίγο, μπορεί να προκαλέσουν σάπισμα. «Αν παρατηρήσεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την ανάπτυξη του φυτού, έλεγξε πρώτα το χώμα με το δάχτυλό σου ή σήκωσε τη γλάστρα για να δεις αν το χώμα στο κάτω μέρος είναι υγρό. Αν είναι ακόμα υγρό, μην ποτίσεις. Τσέκαρε, επίσης, αν υπάρχουν άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τον χαμηλό φωτισμό, την έκθεση σε ακραία χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες και σε προσβολές από παράσιτα ή ασθένειες», επισημαίνει η Lindsay Pangborn.

Εάν, λοιπόν, παρατηρήσεις ότι τα φύλλα ξεραίνονται και δεν είναι μαλακά, είναι πιθανό να πρέπει να ποτίσεις το φυτό σου άμεσα. Σε αυτήν την περίπτωση, προτίμησε το πότισμα από το κάτω μέρος της γλάστρας.

Γέμισε μια λεκάνη με νερό έως 15 εκατοστά. Βάλε το φυτό στο νερό για 30 λεπτά με 1 ώρα. Αφαίρεσε το φυτό και άφησέ το να στραγγίξει για μερικά λεπτά. «Μερικές φορές οι ρίζες δεν απορροφούν αρκετό νερό όταν ποτίζονται από την πάνω μεριά του εδάφους», προειδοποιεί η Lindsay Pangborn.

Πεθαίνουν τα φυτά σας; 7 λάθη που κάνουν οι περισσότεροι και τα 'σκοτώνουν' - Πώς να τα επαναφέρετε

Δεν κάνεις μεταφύτευση τα φυτά σου

Αν αφήσεις το φυτό σου στην ίδια γλάστρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσεις άθελά σου προβλήματα και τελικά να το ξεράνεις.

«Μια καλή ένδειξη ότι το φυτό σου χρειάζεται μεταφύτευση, είναι όταν βλέπεις τις ρίζες να αναπτύσσονται έξω από τις τρύπες αποστράγγισης ή να εξέχουν από το χώμα», συμβουλεύει η Lindsay Pangborn.

Τοποθετείς τα φυτά σου σε σημείο που τα «καίει» ο ήλιος

«Ορισμένα φυτά που ευδοκιμούν σε έντονο, έμμεσο φως μπορεί να καούν και να αρχίσουν να καίγονται σε έντονη ηλιοφάνεια», λέει η Lindsay Pangborn. Κατά γενική ομολογία, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται έμμεσο, ηλιακό φως.

Το νερό της βρύσης δεν είναι κατάλληλο για όλα τα φυτά

Τέλος, το νερό της βρύσης συχνά περιέχει φθόριο, χλώριο και άλατα. Χημικά στοιχεία που μπορούν να βλάψουν ορισμένα ευαίσθητα φυτά εσωτερικού χώρου. Επομένως, εάν ποτίζεις με νερό βρύσης και αρχίζεις να παρατηρείς σημάδια πτώσης στα φύλλα -και γενικότερα ότι κάτι δεν πάει καλά- δοκίμασε άλλο νερό. Πχ. εμφιαλωμένο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share