Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Χύνετε το νερό μετά το βράσιμο των μακαρονιών; Όταν μάθετε σε τι χρησιμεύει δεν θα το πετάξετε ποτέ ξανά

Ο λόγος θα σας πείσει

1 Μαρτίου 2023 16:40
Χύνετε το νερό μετά το βράσιμο των μακαρονιών; Όταν μάθετε σε τι χρησιμεύει δεν θα το πετάξετε ποτέ ξανά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι λάθος σας εάν πετάτε το νερό που βράσατε ζυμαρικά, καθώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για όλα αυτά παρακάτω…

Ο καθένας αγαπά τα ζυμαρικά, είτε πρόκειται για μακαρόνια, για ριγκατόνι ή ταλιατέλες. Πρόκειται για ένα λαχταριστό πιάτο, στο οποίο συνήθως δεν μπορούμε να αντισταθούμε και έτσι παραδιδόμαστε σε μία γαστρονομική πανδαισία. Με την ευκαιρία, δείτε την σαρακοστιανή συνταγή για μακρόνια που θα σας μείνουν στο μυαλό.

Για να τα προετοιμάσετε, θα πρέπει να τα βάλετε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Μόλις βράσουν, στραγγίζετε και συνήθως πετάτε το νερό τους, επειδή νομίζετε ότι είναι άχρηστο.

Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο λάθος. Στην πραγματικότητα, το υγρό που προκύπτει είναι εξαιρετικά χρήσιμο και σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μερικούς εξαιρετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαγειρεμένο νερό των ζυμαρικών σας.

Χύνετε το νερό μετά το βράσιμο των μακαρονιών; Όταν μάθετε σε τι χρησιμεύει δεν θα το πετάξετε ποτέ ξανά

Για σάλτσες ζυμαρικών όπως η πέστο

Αυτό το υγρό είναι το ιδανικό συμπλήρωμα που συνδυάζει άψογα όλα τα συστατικά.

Στα Μαλλιά

Αν έχετε κατεστραμμένα και ξηρά μαλλιά, το νερό των ζυμαρικών, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητά τους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε μασάζ στα μαλλιά σας με αυτό το νερό. Μετά τη διαδικασία, φροντίστε να λούσετε κανονικά τα μαλλιά σας.

Για το Μαγείρεμα

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βρασμένο νερό των ζυμαρικών για να μαγειρέψετε άλλα τρόφιμα μέσα στον ατμό. Το καλύτερο μέρος είναι ότι έτσι κάνετε και οικονομία.

Στις ζύμες για πίτσα και ψωμί

Όπως όλοι γνωρίζετε, όλες οι ζύμες χρειάζονται κάποιο υγρό με μια πρέζα αλάτι, άρα το νερό των ζυμαρικών σας είναι μία πολύ καλή λύση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε όσο από αυτό χρειάζεστε για τη συνταγή της ζύμης σας.

Για το μούλιασμα των οσπρίων

Μπιζέλια, φακές, φασόλια και όλα τα είδη των οσπρίων είναι εξαιρετικά ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Λοιπόν, πρέπει να ξέρετε ότι το μούλιασμά τους στο νερό ζυμαρικών τα κάνει ακόμα πιο επωφελή.

Για το πότισμα των λουλουδιών

Αν δεν το ξέρατε, αυτό το υγρό είναι πολύ θρεπτικό και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ποτίσετε τα φυτά σας. Φροντίστε βέβαια, το νερό σας να είναι, το λιγότερο, χλιαρό.

Για ποδόλουτρο

Για εκείνους που υποφέρουν από οίδημα και πόνο στα πόδια, το νερό των ζυμαρικών είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση τους. Απλά βυθίστε τα πόδια σας στο ζεστό νερό (να έχει κρυώσει λίγο, όσο να είναι ανεκτό από τα πόδια σας) που έχει απομείνει μετά το βράσιμο.

«Πανωλεθρία» για τα μακαρόνια: 3 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά είναι με διαφορά το πιο δημοφιλές comfort food παγκοσμίως. Χάρη στην ευελιξία τους και την ευκολία στην προετοιμασία τους ένα πλούσιο πιάτο με μακαρόνια δεν το βαριόμαστε ποτε. Οι πιθανοί γευστικοί συνδυασμοί είναι αμέτρητοι και μπορούμε να πειραματιστούμε κατά καιρόυς με πλήθος από σάλτσες, γαρνιτούρες και υφές. Με την ευκαιρία, δείτε τον σοβαρό λόγο που οι σεφ απαγορεύουν το σουρωτήρι στα μακαρόνια.

Ωστόσο, ενώ μπορεί να φαίνεται εύκολο να φτιάξετε μια μερίδα ζυμαρικών, υπάρχουν μερικές συνηθισμένές αστοχίες που ενδέχεται να χαλάσουν την υφή και τη γεύση των ζυμαρικών σας, οδηγώντας σε ένα απογοητευτικό γεύμα. Για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα σας συμβεί κάτι τέτοιο, εμείς συγκεντρώσαμε τα 3 πιο σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν μαγειρέυετε ζυμαρικά.

  • Mην κόψετε τα μακαρόνια

Ίσως η μόναδική δυσκολία στο μαγείρεμα των μακρονιών - κυριώς μακρόστενων όπως σπαγκέτι, λιγκουίνι ή φετουτσίνι - είναι να προσπαθήσετε να τα χωρέσετε σε μια κατσαρόλα. Αν δεν έχετε ένα πολύ μεγάλο σκεύος, το πιθανότερο είναι τα μισά ζυμαρικά να είναι κάτω από το νερό και τα μισά να εξέχουν αμήχανα από την κορυφή. Είναι δελεαστικό να σπάσετε τα ζυμαρικά στη μέση, ώστόσο, σύμφωνα με τους Ιταλούς αυτό είναι απαγορευτικό.

Σύμφωνα με την Ιταλίδα σεφ Carolina Garofani, ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να σπάτε τα μακαρόνια σας πριν τα μαγειρέψετε είναι επειδή τα ζυμαρικά προορίζονται για να τα τρώτε στριφογυρίζοντας τα γύρω από το πιρούνι σας. Αυτό είναι δύσκολο να το κάνετε όταν σας μένουν μικρά, σπασμένα κομμάτια σπαγγέτι αντί για ολόκληρο το ζυμαρικό. Οι Ιταλοί είναι αδιάλλακτοι όσον αφορά αυτόν τον κανόνα, καθώς πολλοί θεωρούν γρουσουζιά το να σπάσουν τα ζυμαρικά. Αντ' αυτού, λοιπόν, ανακατέψτε και στριφογυρίστε για να διασφαλίσετε ότι τα ζυμαρικά σας μαγειρεύονται ομοιόμορφα.

«Πανωλεθρία» για τα μακαρόνια: 3 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά

  • Μην βάζετε τα μακαρόνια στο νερό πριν βράσει

Αν βιάζεστε σχετικά, μπορεί να νομίζετε ότι μπορείτε να επισπέυσετε τη διαδικασία μαγειρέματος προσθέτοντας στεγνά ζυμαρικά σε νερό που μόλις σιγοβράζει. Σύμφωνα με τους Ιταλούς αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το νερό βράζει πριν προσθέσετε τα ζυμαρικά. Οι γρήγορες φυσαλίδες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του βρασμού θα εμποδίσουν τα ζυμαρικά να κολλήσουν ή να κατακάτσουν, καθώς και θα μαγειρέψουν τη ζύμη πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Η θερμοκρασία βρασμού θα σταθεροποιήσει επίσης σωστά τα άμυλα των ζυμαρικών για να επιτευχθεί η σωστή υφή.

  • Μην ξεπλένετε με κρυο νερό τα ζυμαρικά σας

Οι περισσότεροι μάγειρες βάζουν τα ζυμαρικά κάτω από κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα και να κρυώσουν άμεσα. Αυτό θα βοηθήσει τα ζυμαρικά να κρυώσουν πολύ γρήγορα, ωστόσο, έτσι ξεπλένετε όλο το φυσικό άμυλο το οποίο βοηθάει τη σάλτσα σας να κολλήσει και να αποκτήσει μια πηχτή, γεμάτη υφή.

Τα ζυμαρικά, άλλωστε, ουσιαστικά σημαίνουν «πάστα», κάτι που ίσως σας βοηθήσει να θυμηθείτε να μην γυρίσετε τον ψεκαστήρα στο σουρωτήρι σας που είναι γεμάτο με ζυμαρικά μόλις αυτά μπουν στον νεροχύτη. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα ζυμαρικά που θα χρησιμοποιηθούν σε παγωμένες σαλάτες ζυμαρικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα γρήγορο κρύο ξέβγαλμα για να σταματήσει το μαγείρεμα.

Το νερό που έχει απορροφήσει το άμυλο από τα ζυμαρικά θα κάνει τη μαγική διαφορά στη σάλτσα σας, καθώς λειτουργεί σαν συνεκτικό στοιχείο και δημιουργεί μια όμορφη κρεμώδη υφή. Κρατάτε πάντα ένα ή δύο φλιτζάνια από το νερό πριν σουρώσετε τα ζυμαρικά για να πετύχετε το τέλειο πιάτο!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share