Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το υλικό μαζί με το αλατοπίπερο στην ζύμη του κιμά για μπιφτέκια super αφράτα και ζουμερά

Λίγοι γνωρίζουν αυτό το μυστικό

26 Φεβρουαρίου 2023 15:05
Το υλικό μαζί με το αλατοπίπερο στην ζύμη του κιμά για μπιφτέκια super αφράτα και ζουμερά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν ρωτήσεις 10 τυχαία παιδάκια ποιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ακούσεις (τουλάχιστον από τα 7/10) τη φράση μπιφτέκια με πατάτες'. Αυτό συμβαίνει γιατί υποθέτω τους θυμίζει junk food (ή έστω αυτό τους λέει η μαμά τους), το θέμα είναι ότι τα αφράτα μπιφτέκια και οι λαχταριστές πατάτες (τηγανητές, ψητές δεν έχει σημασία) είναι η επιτομή του μαμαδίστικου και comfort food. Με την ευκαιρία, δείτε το ποτό που θα απογειώσει τα μπιφτέκια.

Σε περίπτωση όμως που έχεις προσπαθήσει να κάνεις μπιφτέκια σαν της μαμάς σου θα έχεις καταλάβει ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν φταις εσύ, ούτε η συνταγή, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία τους είναι η αγάπη της μανούλας- εντάξει, όχι σταματάω θα αποκαλύψω το μυστικό για να κάνεις τα πιο νόστιμα και αφράτα μπιφτέκια!

Είσαι έτοιμη;

Για να πετύχεις το fluffy effect πρέπει πάντα να χρησιμοποιείς μπαγιάτικο ψωμί (κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από τη φρυγανιά), να ζυμώνεις καλά τον κιμά και να τον αφήνεις για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Όσον αφορά τη γεύση αρκεί μιάμιση κουταλιά της σούπας Worcestershire sauce και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι!

Το υλικό μαζί με το αλατοπίπερο στην ζύμη του κιμά για μπιφτέκια super αφράτα και ζουμερά

Αναλυτικά η συνταγή για 1 κιλό κιμά είναι:

  • 1 αυγό
  • 150 γρ. μπαγιάτικο (μουλιασμένο) ψωμί
  • 1/3 φλ. γάλα 3.5% λιπαρά
  • 2 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1 κ.γ πιπέρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (ή λιγότερο, ανάλογα πόσο έντονη γεύση θέλεις)
  • 1 1/2 κ.σ Worcestershire sauce (τη βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ)
  • 2 κ.σ κέτσαπ
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ ξύσμα λεμονιού
  • λίγο θυμάρι ή ρίγανη
  • 3 κ.σ λάδι

Εκτέλεση

  • Μούλιασε το ψωμί στο γάλα και προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Χτύπα το αυγό με ένα πιρούνι (για να αφρατέψει), ρίξε λίγο αλάτι, πιπέρι, την κέτσαπ, το ξύσμα, τη sauce, το θυμάρι και άφησε το μείγμα στην άκρη.
  • Σε ένα τηγάνι σώταρε ελαφρά στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο και ρίξε το μείγμα στο άλλο με το αυγό.
  • Άνοιξε τον κιμά σε ένα ταψάκι (πλάσε τον λίγο με τα χέρια για να μαλακώσει και να μην μείνουν μεγάλα κομμάτια), ρίξε το μείγμα και το μουλιασμένο ψωμί.
  • Ψήσε τα μπιφτέκια για 30 λεπτά στους 180 και στο πάνω κάτω και για άλλα 10 στο γκριλ.

«Μαστόρισσα» η γιαγιά: Το κόλπο με το λάδι και 1 ακόμα υλικό για να μην κολλάνε τα μπιφτέκια στην σχάρα

Ακολουθούν κόλπα της αθάνατης Ελληνίδας γιαγιάς για να μην κολλούν τα μπιφτέκια στα σχάρα, ένα πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει όλοι στην προσπάθειά τους να φτιάξουν το αγαπημένο φαγητό. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να καθαρίσετε τα λίπη από την σχάρα.

Τα μπιφτέκια, πραγματικά αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, μπορεί να μοιάζουν απλά σαν φαγητό αλλά θέλουν ταλέντο και στο φτιάξιμο και στο ψήσιμο.

Στο παρελθόν έχουμε δει πολλές συνταγές για μπιφτέκια, κόλπα για να παραμένουν αφράτα και πολύ πρόσφατα μια εξαιρετική συνταγή για μπιφτέκια σαν της ταβέρνας που έκανε θραύση.

Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε τα κόλπα για να μην μας κολλάνε τα μπιφτέκια στη σχάρα. Σημαντικό και κρίσιμο καθώς πολλοί ή μάλλον όλοι την έχουν πατήσει με το φαγητό τους, τα μπιφτέκια τους, να καταστρέφονται στο γύρισμα, σε μια προσπάθεια απλά να τα γυρίσουν στη σχάρα.

Αν λοιπόν αναζητάτε τρόπους τα μπιφτέκια σας να μην κολλάνε στη σχάρα και να μην διαλύονται όταν τα γυρίζετε τότε δείτε τα παρακάτω κόλπα που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τέτοιες... κακοτοπιές στο μέλλον.

Ακολουθούν μερικά δοκιμασμένα κόλπα για να μην κολλήσουν τα μπιφτέκια στη σχάρα.

«Μαστόρισσα» η γιαγιά: Το κόλπο με το λάδι και 1 ακόμα υλικό για να μην κολλάνε τα μπιφτέκια στην σχάρα

Κόλπο 1: Ψεκάστε τη σχάρα με λάδι

Πωλούνται στο εμπόριο μπουκάλια με ειδικό στόμιο, στο οποίο μπορείτε να βάλετε το λάδι της επιλογή σας, για να ψεκάσετε με αυτό τη σχάρα.

Είναι κρίσιμο να ψεκάσετε τη σκάρα σας με το λάδι πριν ανάψετε το φούρνο, τη βάλετε στα κάρβουνα κ.ο.κ.

Αν δεν έχετε δοχείο σπρέι καταφύγετε στην πιο απλή λύση. Εμποτίστε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας στο λάδι και με τη βοήθεια μιας λαβίδας περάστε όλη τη σχάρα. Προσοχή, δεν πρέπει να στάζει το λάδι.

Κόλπο 2: Χρησιμοποιήστε ένα κρεμμύδι

Απλά κόψτε ένα κρεμμύδι στη μέση και τρίψτε την κομμένη πλευρά του στη σχάρα σας, αφού πρώτα την έχετε προθερμάνει. Συγκεκριμένα, ιδανικό είναι η σχάρα να καίει.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share