Κοτόπουλο μπάρμπεκιου: Το μυστικό για να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο στα κάρβουνα

Πως θα γίνει "αχτύπητο"
Και ποιος δεν θα ήθελε να ψήνει σαν τους τηλεοπτικούς σεφ ή τον μέγα ψήστη που σε κάθε παρέα φαίνεται να υπάρχει; Για να γίνει αυτό, χρειάζεται εμπειρία και γνώση. Κι ενώ την εμπειρία την αποκτάς μόνο πάνω από τη θράκα, για τη γνώση υπάρχουν ένα σωρό βοηθήματα. Η σοφία του ψήστη δηλαδή. Αυτά μας λέει ο πολυβραβευμένος σεφ και συγγραφέας μπεστ σέλερ τσελεμεντέδων, Steven Raichlen, που έχει βαλθεί να μάθει τον κόσμο να ψήνει σωστά. Με την ευκαιρία, δείτε το μεγάλο λάθος που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε κοτόπουλο.
Ο στόχος του είναι να αποκτήσει ακόμα και ο αρχάριος όχι μόνο τα μυστικά του επαγγελματία, αλλά και την αυτοπεποίθησή του. Ο Raichlen έχει μαγικές συνταγές για τα πάντα, αρέσκεται ωστόσο πολύ στο κοτόπουλο. Το «υποτιμημένο κοτόπουλο», όπως μας λέει, καθώς το μπάρμπεκιου μοιάζει προνομιακός χώρος για τα κόκκινα κρέατα.
Στο ογκώδες βιβλίο του «Barbecue Bible», ο Raichlen μοιράζεται με τον κόσμο τα μυστικά για ψητό κοτόπουλο στα κάρβουνα. Ξεκινά με την επιλογή του κρέατος. «Όταν αγοράζετε κοτόπουλο, επιλέξτε το σκούρο κρέας, τα μπούτια και τις φτερούγες», μας λέει, «καθώς αυτά τα κομμάτια έχουν περισσότερη γεύση από το στήθος, αλλά και παραμένουν πιο υγρά όταν εκτίθενται στην υψηλή θερμοκρασία της ψησταριάς».
Ο Raichlen μας λέει ότι μπορούμε να τα βράσουμε για λίγο πριν τα ρίξουμε στη σχάρα, δεν το θεωρεί ωστόσο απαραίτητο. Αυτό που κρίνει επιβεβλημένο είναι να ψήνεται το κοτόπουλο σε μη άμεση επαφή με τη θερμότητα (στη μία πλευρά της σχάρας τα μπούτια και στην άλλη τα κάρβουνα δηλαδή). Μερικές στιγμές πριν φτάσουν στο επιθυμητό σημείο ψησίματος, τα μεταφέρουμε για το φινίρισμα σε άμεση επαφή με τα κάρβουνα (πάνω από τη θράκα δηλαδή), ώστε να ξεροψηθεί η πέτσα ή να καραμελώσει η σος. Για τραγανή πέτσα, σημειώνει, ψήστε σε υψηλές θερμοκρασίες, τουλάχιστον 180 βαθμών Κελσίου…
Κόψτε το αλουμινόχαρτο σε κομμάτια και βάλτε πανω πατάτες με κοτόπουλο – Μετά το ψήσιμο θα πάθετε το απόλυτο γευστικό σοκ
Μία γευστική συνταγή για κοτόπουλο λουκούμι, όπως δεν το έχετε γευτεί ξανά.
Μετά από δοκιμές σε ταψιά, πυρέξ, κεραμικά, με ή χωρίς καπάκι, θα λατρέψετε αυτή την απλή συνταγή με σίγουρο αποτέλεσμα και σημαντικό όπλο το αλουμινόχαρτο. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με το αλουμινόχαρτο για να διώξετε την σκουριά από το σίδερο.
Υλικά
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 4 στήθη κοτόπουλο
- 1 κουταλιά μουστάρδα Dijon
- 1 κουταλιά μουστάρδα με σπόρους
- Ξηρό θυμάρι και δενδρολίβανο
- Ξύσμα 1 λεμονιού
- Αλάτι και πιπέρι
- Πατάτες baby
- 1 λεμόνι σε φετούλες
- Λίγο μαϊντανό
Εκτέλεση
- Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
- Σε ένα μπολάκι ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τις μουστάρδες, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το ξύσμα λεμονιού
- Προσθέστε αλάτι, πιπέρι
- Κόψτε 4 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο
- Κόψτε τις πατάτες στα 4 ή στα 2 αν είναι μικρές και τοποθετήστε τις στο κέντρο κάθε αλουμινόχαρτου
- Ρίξτε στις πατάτες λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι
- Βάλτε κάθε κομμάτι κοτόπουλου στο μπολ με τις μουστάρδες, γυρίστε το να πάρει καλά
- Βάλτε το κοτόπουλο πάνω από τις πατάτες, και στα 4 αλουμινόχαρτα
- Τοποθετήστε στην κορυφή τις φετούλες λεμονιού
- Κλείστε το αλουμινόχαρτο, προσθέστε λίγο αν χρειάζεται σε κάθε πακέτο και βάλτε τα όλα σε ένα ταψάκι
- Αφήστε το να ψηθεί 45 λεπτά, χαμηλώστε λίγο την ένταση στους 180 βαθμούς
- Ανοίξτε στο τέλος τα πακέτα και ψήστε για 3-4 λεπτά να καραμελώσει από πάνω
- Σερβίρετε αμέσως, ρίξτε μαϊντανό