Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Χαλί για τζάκι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε - Tips για να μην μαυρίσει από την στάχτη

Δώστε βάση!

15 Φεβρουαρίου 2023 11:13
Χαλί για τζάκι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε - Tips για να μην μαυρίσει από την στάχτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το χαλί που θα επιλέξει κανείς μπροστά από το τζάκι θα πρέπει να έχει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές προκειμένου να μην καεί και να μην γίνει μαύρο από τη στάχτη. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για την κατάλληλη επιλογή χαλιού για το τζάκι σας.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Τζάκι που "καπνίζει"; Σας έχουμε τη λύση...

Τι χαλί επιλέγουμε;

Η καλύτερη επιλογή είναι ένα χαλί από μαλλί. Σε αντίθεση με τις συνθετικές ίνες, όπως το νάιλον και το ακρυλικό, που είναι εύφλεκτα υλικά, το μαλλί είναι μια φυσική ίνα ανθεκτική στη φωτιά (ουσιαστικά, βραδύκαυστη). Το δέρμα είναι επίσης ένα υλικό που δεν καίγεται.

Πώς το προστατεύουμε;

Οι καύτρες από τα ξύλα, που πολλές φορές πετάγονται έξω από το τζάκι, μπορούν από το να κάψουν ένα μέρος του χαλιού μας μέχρι να προκαλέσουν φωτιά.

Ιδανικά, τοποθετούμε το χαλί μας 1-1,5 μέτρο μακριά από το τζάκι. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, το προστατεύουμε τοποθετώντας ένα άκαυστο, κατά προτίμηση δερμάτινο, χαλάκι στο σημείο που βρίσκεται πιο κοντά στο τζάκι.

Δεν παραλείπουμε να βάζουμε την προστατευτική σήτα μπροστά από την εστία ή να έχουμε πάντα κλειστό το τζάμι του τζακιού.

Χαλί για τζάκι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε - Tips για να μην μαυρίσει από την στάχτη

Πώς καθαρίζουμε τη στάχτη από το χαλί;

Αρχικά, χρησιμοποιούμε τον σωλήνα της ηλεκτρικής σκούπας για να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη στάχτη. Στη συνέχεια, ρίχνουμε πάνω στο σημείο μαγειρική σόδα και αφήνουμε για 15-20 λεπτά, προκειμένου να απορροφήσει την υπόλοιπη. Τέλος, σκουπίζουμε ξανά με την ηλεκτρική σκούπα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό πιάτων πάνω στον λεκέ που έχει δημιουργηθεί από τη στάχτη και μετά να περάσουμε την περιοχή με λίγο ζεστό νερό για να το ξεβγάλουμε. Αποφεύγουμε το επίμονο τρίψιμο γιατί η στάχτη θα εισχωρήσει βαθύτερα στις ίνες.

Εάν ο λεκές επιμένει ή το χαλί μας είναι πολύ ευαίσθητο για να χρησιμοποιήσουμε τις παραπάνω μεθόδους, απευθυνόμαστε σε ειδικό ταπητοκαθαριστήριο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share