Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024

Σπιτικό προζύμι: Έτσι θα φτιάξετε το δικό σας ψωμί - "Οπλιστείτε" με υπομονή!

Θα πάθετε την πλάκα σας!

14 Φεβρουαρίου 2023 12:37
Σπιτικό προζύμι: Έτσι θα φτιάξετε το δικό σας ψωμί -
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για το προζύμι θα χρειαστείτε αλεύρι και νερό ΜΟΝΟ, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη θερμοκρασία των υλικών και τον χρόνο που χρειάζεται για να γίνει η ζύμωση.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Το «περίεργο» μυστικό της γιαγιάς για να καθαρίζεις λεκέδες και βρωμιά με ψωμί

Οπλιστείτε λοιπόν με λίγη υπομονή και ακολουθείστε σχολαστικά τις οδηγίες μας. Μετά χρησιμοποιήσετε αυτό το προζύμι για να φτιάξετε ένα μεστό ψωμί με τη χαρακτηριστική ξινούτσικη γεύση ή να προσθέσετε στη συνταγή και λίγη μαγιά για ένα πιο ελαφρύ ψωμί.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας ψωμί

Σπιτικό προζύμι: Έτσι θα φτιάξετε το δικό σας ψωμί - 'Οπλιστείτε' με υπομονή!

Ανακατεύετε 1 φλιτζάνι αλεύρι με ½ φλιτζάνι νερό σε πλαστικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Κλείνετε το δοχείο, το σκεπάζετε με βαριά πετσέτα ή κουβέρτα και αφήνετε το μίγμα σε μέρος μακριά από ρεύματα ή κρύο μέχρι την άλλη μέρα. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία άλλες δυο φορές (για δυο μέρες ακόμα) προσθέτοντας κάθε φορά από 1 φλιτζάνι αλεύρι και ½ φλιτζάνι νερό (σύνολο: 3 φλιτζάνια αλεύρι και 1½ φλιτζάνι νερό. Με αυτό τον τρόπο «ταΐζετε» το προζύμι για να γίνει η σωστή ζύμωση και να φουσκώσει. Διατηρείτε το προζύμι στο ψυγείο για 10 μέρες.

Για να ζυμώσετε ψωμί με αυτό το προζύμι, πρέπει να το “ξυπνήσετε” πρώτα. Βγάζετε λοιπόν το προηγούμενο βράδυ από το ψυγείο όση ποσότητα χρειάζεται η συνταγή σας και το ανακατεύετε με ½ φλιτζάνι αλεύρι και ¼ φλιτζανιού νερό. Το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες τουλάχιστον. Αυτό το έτοιμο προς χρήση προζύμι λέγεται «ανάπιασμα».

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλο σχεδόν το προζύμι που έχετε στο ψυγείο για να φτιάξετε ψωμί τότε πρέπει να κρατήσετε λίγο. Θα αφαιρέσετε λοιπόν περίπου 1 φλιτζάνι από το προζύμι και θα το «ταΐσετε» με 1 φλιτζάνι αλεύρι και ½ φλιτζάνι νερό. Θα το σκεπάσετε και θα το αφήσετε όλο το βράδυ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει πάλι πριν το φυλάξετε στο ψυγείο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share