Λάδι ή βούτυρο στα μακαρόνια; Το μυστικό για τέλεια ζυμαρικά
Δώστε βάση!

Παστίτσιο και μακαρόνια με κιμά είναι σίγουρα δύο από τα αγαπημένα πιάτα παιδιών και μεγάλων. Πιάτα που συνδυάζουν γεύση και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Δεν κάνουμε πλάκα: Μην πετάτε το νερό που βράσατε τα μακαρόνια - Θα μείνετε άφωνοι αν σας πούμε σε τι χρησιμεύει
Η καταγωγή της μια ιστορία από θρύλους και μύθους, αφού κάθε λαός διεκδικεί την αρχή της νοστιμιάς της. Κάποιοι λένε ότι ο Μάρκο Πόλο την έφερε από την Άπω Ανατολή, ωστόσο, από την αρχαιότητα τη μαγείρευαν τόσο οι Κινέζοι όσο και οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ετρούσκοι και οι Ρωμαίοι. Η μαγική ανάμιξη του αλευριού με το νερό συνεχίζει να πλάθει μαγικά σχήματα, να μπαίνει στον φούρνο, στο τηγάνι και την κατσαρόλα, μαγειρεύοντας μυριάδες γεύσεις της θαλπωρής που δεν μίσησε ποτέ κανείς.
Τα μυστικά για να κάνεις την καλύτερη pasta
Τα ζυμαρικά βράζονται πάντα σε μεγάλη ποσότητα νερού. Για 1 πακέτο υπολογίστε 6 λίτρα νερού.
Μη διανοηθείτε να βράσετε πάνω από 1 κιλό μακαρόνια τη φορά στην ίδια μεγάλη κατσαρόλα. Θα κολλήσουν και θα θυμίζουν κάτι από στόκο.
Όσο βράζουν, μην ξεχνάτε να τα ανακατέψετε μια δυο φορές.
Μη φοβηθείτε να αλατίσετε γενναία το νερό που βράζουν, αυτό είναι το βασικότερο μυστικό της νοστιμιάς τους. Σε κάθε πακέτο αντιστοιχούν 2 γεμάτες κουτ. σούπας αλάτι.
Ρίχνετε τα ζυμαρικά όταν το νερό κοχλάζει για τα καλά.
Το νερό δεν θα αφρίσει αν αφήσετε μέσα μια ξύλινη κουτάλα όσο βράζουν τα μακαρόνια.
Η μεταλλική κουτάλα ρίχνει τη θερμοκρασία, οπότε προτιμάτε μια ξύλινη για το ανακάτεμα.
Αν τα θέλετε αρωματικά, προσθέστε στο νερό που βράζουν ένα κρεμμύδι κομμένο στα δύο, οποιοδήποτε μυριστικό όπως φασκόμηλο ή θυμάρι ή δύο σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση.
Το σωστό al dente απαιτεί 3-4 λεπτά για τη φρέσκια pasta και 7-12 για την κοινή pasta. Οι γνωστές μάρκες διατηρούνται al dente ακόμη κι αν ξεχαστείτε λιγάκι στους χρόνους που γράφει η συσκευασία.
Κοιτάτε τον χρόνο που γράφει η συσκευασία και τα στραγγίζετε 1 λεπτό νωρίτερα, αφού και στη διαδικασία από το στράγγισμα ως το πιάτο το ζυμαρικό συνεχίζει να βράζει.
Τα ΟΧΙ
Δεν σκεπάζετε ποτέ την κατσαρόλα που βράζουν!
Ο μύθος λέει πως 1-2 κουτ. σούπας λάδι στο νερό βοηθά τα μακαρόνια να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Λάθος, καθώς το λάδι τα κάνει να γλιστρούν και να μην απορροφούν σωστά τη σάλτσα τους στη συνέχεια.
Ακόμη και αν η συνταγή μας απαιτεί να στραγγίξετε τα ζυμαρικά, δεν τα ξεπλένετε με νερό της βρύσης, γιατί φεύγει το άμυλο που θα δέσει τη σάλτσα.
Οι μαμάδες μπορεί να έκαιγαν το λάδι ή το βούτυρο αλλά αν θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά δεν έχετε κανένα λόγο να το κάνετε, αφού η σάλτσα που θα πέσει πάνω τους περιέχει ούτως ή άλλως λιπαρή ουσία. Αν επιμένετε να τα βουτυρώσετε, τα βάζετε στη φωτιά με το βούτυρο και μερικές κουταλιές από το νεράκι που έβρασαν. Έτσι θα γίνουν ζουμερά και αρωματικά.
Τα μακαρόνια που περιμένουν στο σουρωτήρι πολλή ώρα μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι δεν θα αποκτήσουν ποτέ τη νοστιμιά που τους αξίζει: Αυτή κρύβεται στην ταχύτητα από το σουρωτήρι και το ανακάτεμα με τη σάλτσα ως το τραπέζι.
Τα παραβρασμένα ζυμαρικά γίνονται δύσπεπτα.
Πηγή: olivemagazine.gr