Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

SOS: Μην πιέζετε τα μπιφτέκια πάνω στην εστία - Συμβουλές για τέλειο burger

Δώστε βάση!

8 Φεβρουαρίου 2023 09:22
SOS: Μην πιέζετε τα μπιφτέκια πάνω στην εστία - Συμβουλές για τέλειο burger
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για να φτιάξεις στο σπίτι το τέλειο burger, δεν χρειάζεται καν να ζυμώσεις μπιφτέκια. Θα σου πάρει μόνο 15 λεπτά και θα είναι τέλειο, χάρη στα tips που σου δίνουμε. Με την ευκαιρία, αυτό είναι το μυστικό με το ξύδι στα μπιφτέκια.

1. Ο κιμάς πρέπει να είναι σκέτος μαζί με πιπέρι και στο τέλος αλάτι. Τα μπέργκερ είναι διαφορετικά από τα άλλα μπιφτέκια. Τον βασικό ρόλο τον παίζει το κρέας και όχι τα καρυκεύματα.

2. Ο κιμάς για το μπέργκερ δεν πρέπει να είναι άπαχος. Η αναλογία πρέπει να είναι 70% άπαχο κρέας και 30% με λίπος για να έχουμε ένα ζουμερό μπιφτέκι.

3. Το ψωμί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι «ελαστικό», απορροφητικό και αφράτο.

4. Το κρεμμύδι δεν πρέπει να μας καίει πολύ γιατί χρειαζόμαστε ισορροπία στις γεύσεις των υλικών.

5. Δεν βάζουμε πολλές ροδέλες ντομάτας γιατί οι χυμοί στα µπέργκερ συνήθως δεν χρειάζονται και γιατί υπάρχει θερμοκρασιακή διαφορά από τα υπόλοιπα υλικά.

6. Ο κιμάς που θα χρησιμο­ποιήσουμε στο μπέργκερ καλό είναι να περνιέται μόνο μία φορά από τη μηχανή.

7. Το μείγμα του κιμά δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Δεν τον θέλουμε σφιχτό και δουλεμένο, αλλά αντίθετα κάπως αραιό. Γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί στο ψυγείο.

8. Για να έχουμε ζουμερά τα μπέργκερ, αλα­τίζουμε καλά, λίγα λεπτά πριν τα ψήσουμε και όχι πιο νωρίς, γιατί το αλάτι τραβάει τα ζουμιά τους.

9. Με το δάχτυλό μας κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο τους. Αυτό μας βοηθάει να μη φουσκώσουν και ανοίξει η επιφάνειά τους. Τα βάζουμε στην ψησταριά με το βαθούλωμα προς τα πάνω.

10. Η επιφάνεια ψησίματος (τηγάνι, μαντεμένια πλάκα, ψησταριά κ.λπ.) πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολύ καυτή, ενώ, αν θέλουμε να τα ψήσουμε στο φούρνο ή στο γκριλ πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος πριν τα βάλουμε μέσα.

SOS: Μην πιέζετε τα μπιφτέκια πάνω στην εστία - Συμβουλές για τέλειο burger

11. Γυρίζουμε τα μπέργκερ μόνο αν ξεκολλάνε από την επιφάνεια ψησίματος. Δεν προσπαθούμε να τα ξεκολλήσουμε με σπάτουλες και μαχαίρια, γιατί θα σπάσουν και θα διαλυθούν.

12. Ένα μυστικό είναι να τα γυρίσουμε όταν δούμε ότι έχει δημιουργηθεί στην επιφάνειά τους ένα στρώμα υγρασίας.

13. Ένα τακτικό λάθος είναι ότι διαρκώς πιέζουμε τα μπιφτέκια με σπάτουλα πάνω στην εστία. Με αυτόν όμως τον τρόπο χάνουν την υγρασία τους και τα μπιφτέκια στεγνώνουν.

14. Πρέπει να αφήσουμε τα μπέργκερ να ξεκουραστούν για 5 λεπτά αφού τα βγάλουμε από την εστία. Έτσι θα παραμείνουν ζουμερά.

Δεν είναι μόνο το ψωμί: Αυτό είναι το υλικό στην ζύμη του κιμά για extra ζουμερά κεφτεδάκια και μπιφτέκια

Ποιος είναι ο κατάλληλος κιμάς για μπιφτέκια και κεφτεδάκια; Να είναι ψιλοκομμένος ή χοντροκομμένος; Ποια υλικά αγαπούν στο ζύμωμα; Σας έχουμε μερικά μυστικά, για να πάτε «διαβασμένοι» στον κρεοπώλη. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό με γιαούρτι στην συνταγή για μπιφτέκια.

Ο κεφτές ο σωστός

Τη στιγμή που τσιτσιρίζει ένας κεφτές στο τηγάνι και κατακλύζει με τη σκανδαλιστική μυρωδιά του την κουζίνα όλοι αναρωτιούνται αν θα βγει σαν της μαμάς ή της γιαγιάς. Γι’ αυτό πριν καν πέσει στο καυτό λάδι, χρειάζεται να μάθουμε μερικά μυστικά του για να βγει αφράτος και μυρωδάτος στο πιάτο.

Το μυστικό με τον πελτέ ντομάτας

Ο κανόνας λέει πώς η υγρασία του μίγματος δίνει τα ωραιότερα και πιο αφράτα κεφτεδάκια, έτσι λοιπόν το μίγμα του κιμά πρέπει να είναι αφράτο όταν ζυμώνουμε. Υγρά που μαλακώνουν τις ίνες του είναι το ξύδι, το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα (ή αν δεν έχουμε, 1 κουτ. γλυκού πελτέ). Βάζουμε στο μίγμα καλής ποιότητας ξίδι από κόκκινο κρασί.

Δεν είναι μόνο το ψωμί: Αυτό είναι το υλικό στην ζύμη του κιμά για extra ζουμερά κεφτεδάκια και μπιφτέκια

Για να μη σου ξαναστεγνώσουν ποτέ: Το απόλυτο tip για υποδειγματικό ψήσιμο μπιφτεκιών

Σου αρέσουν τα ψητά μπιφτέκια στην ψησταριά ή το γκριλ αλλά πάντα σου βγαίνουν στεγνά; Έχουμε δύο κολπάκια για να είναι πάντα ζουμερά όπως αυτά που γεύεσαι στις ταβέρνες και τα εστιατόρια.

Τα κολπάκια που διαβάσαμε στο olivemagazine.gr είναι περίπου στην ίδια λογική με μια απλή διαφορά: το ένα είναι πιο γευστικό αλλά το άλλο πιο διαιτητικό. Παράλληλα, ανακαλύψτε και το λάθος στο μαγείρεμα του κιμά που καταστρέφει την γεύση τους!

Δυο κόλπα για ζουμερά μπιφτέκια στη σχάρα

  • Βούτυρο
  • Παγάκι

Ψήνεις κανονικά το μπιφτέκι στη σχάρα, αλλά τοποθετείς από πάνω λίγο βούτυρο ή ένα παγάκι που καθώς λιώνουν, θα διατηρήσουν τα μπιφτέκια σου ζουμερά κι ακαταμάχητα.

Σας διαλύονται τα μπιφτέκια; Το σούπερ tip για να μην ξαναγίνει ποτέ

Έχετε πρόβλημα με τα μπιφτέκια στο ψήσιμο και σας διαλύονται, μην αποδίδοντας το αποτέλεσμα που θέλετε; Υπάρχει ένα μοναδικό κόλπο, που αν εφαρμόσετε, δε θα ξαναγίνει ποτέ αυτό το σφάλμα.

Το φαγητό αυτό, άλλωστε, είναι συχνό στη διατροφή μας, καθώς πολλοί τα λατρεύουν. Τι καλύτερο, άλλωστε, από ένα ζουμερό, καλοψημένο και αφράτο μπιφτέκι, που μπορούν να γίνουν και χωρίς ψωμί ή βρώμη;

Μαγείρεμα μπιφτεκιών

Για να πετύχετε, όμως, το ψήσιμο και να μη διαλυθούν τα μπιφτέκια, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ζυμώσετε τον κιμά με γάλα, ρίγανη, πιπέρι και θυμάρι. Εννοείται επίσης πως την ώρα που ψήνονται τα γυρνάτε με μια σπάτουλα για να μη θρυμματιστούν.

Τα ωραιότερα μπιφτέκια με πατάτες φούρνου, που μοιάζουν με τηγανητές

Τα μπιφτέκια στον φούρνο είναι από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Μάλιστα, όταν συνοδεύονται με πατάτες, το πιάτο γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον, ειδικά όταν μοιάζουν με τηγανιτές.

Για να πετύχεις και εσύ τα πιο νόστιμα μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο που μοιάζουν σαν τηγανιτές, δοκίμασε την παρακάτω συνταγή. Με την ευκαιρία δες εδώ τα tips για να ψήσεις τα καλύτερα μπιφτέκια που έχεις φάει ποτέ.

Υλικά

Για τις πατάτες:

1,2 κιλά πατάτες
αλάτι

Για τα μπιφτέκια:

700 γρ. κιμά (μοσχάρι 80% χοιρινό 20%)
40 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 αυγό
1 κουτ. σούπας λεμόνι, τον χυμό
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας ρίγανη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας σουμάκ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αρωματικό γιαούρτι:

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
30 ml γάλα φρέσκο
1 λεμόνι, το ξύσμα
1 σφηνάκι ρακί
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μία μπασίνα όλα τα υλικά για τα μπιφτεκάκια και ζυμώνουμε τον κιμά. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σαν τηγανητές στο σχήμα.

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει με 1 κουτ. γλυκού αλάτι βράζουμε τις πατάτες για 4΄. Σουρώνουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά από τα υγρά. Πλάθουμε τα μπιφτεκάκια και σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα βάζουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε μαζί με ελαιόλαδο, αλάτι και σουμάκ και προσθέτουμε στο ταψί τα μπιφτεκάκια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35΄-40΄. Ανακατεύουμε τις πατάτες προσεκτικά στα 20΄ ψησίματος για να μην αρπάξουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά για το αρωματικό γιαούρτι. Σερβίρουμε ραντίζοντας με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share