Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή! Καταρρίπτεται ο μύθος για τα μαγνητάκια στο ψυγείο - Μάθε την αλήθεια

Πρέπει να τα πετάξεις ή όχι;

8 Φεβρουαρίου 2023 08:54
Προσοχή! Καταρρίπτεται ο μύθος για τα μαγνητάκια στο ψυγείο - Μάθε την αλήθεια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ίσως να το έχεις ακούσει κι εσύ... Κατά καιρούς κυκλοφορεί μία "προειδοποίηση" από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στη Βρετανία ότι τα μαγνητάκια στο ψυγείο μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρκίνο. Μάλιστα υπάρχει και μία "έρευνα" από το εν λόγω πανεπιστήμιο. Κι όμως, παρότι το νέο αυτό "ανακυκλώνεται" κατά περιόδους στα social media, στην πραγματικότητα πρόκειται για fake news. Με την ευκαιρία, δείτε τον λόγο που πρέπει να βάζουμε τα ρούχα στο ψυγείο!

Η υποτιθέμενη έρευνα

Σύμφωνα με την έρευνα -η οποία όμως δεν έχει γίνει ποτέ από τους ερευνητές του Πρίνστον- για αρκετούς μήνες η ομάδα τάιζε δύο ομάδες ποντικών: στην πρώτη ομάδα το φαγητό τους προερχόταν από ένα ψυγείο χωρίς μαγνητάκια ενώ στη δεύτερη από ένα ψυγείο που είχε αρκετά διακοσμητικά μαγνητάκια στην πόρτα του. Ο σκοπός του πειράματος ήταν να προσδιορίσουν κατά πόσο η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (η οποία προερχόταν από τους μαγνήτες της πόρτας του ψυγείου) επηρέαζε τα τρόφιμα. Τα αποτελέσματα υποτίθεται πως ήταν σοκαριστικά. Μετά από αυστηρές κλινικές μελέτες, η ομάδα των ποντικών που κατανάλωνε το φαγητό από το ψυγείο με τους μαγνήτες είχε περίπου 87% μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσει καρκίνο σε σχέση με την άλλη ομάδα ποντικών.

Η αλήθεια:

Προσοχή! Καταρρίπτεται ο μύθος για τα μαγνητάκια στο ψυγείο - Μάθε την αλήθεια

Στο εν λόγω Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την έρευνα. Το Πανεπιστήμιο ισχυρίστηκε ότι δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ τέτοια έρευνα στο δικό τους χώρο και ότι πρόκειται για fake news. Άλλες, επίσης, έρευνες σχετικά με το θέμα είναι ελλιπείς.

Επιπλέον, οι μαγνήτες δεν εκπέμπουν ραδιενέργεια αλλά σχηματίζουν στατικό μαγνητικό πεδίο, το οποίο δεν επιδρά στον οργανισμό. Αλλά ακόμη κι αυτό είναι μικρό, αφού ο μαγνήτης είναι τόσο αδύναμος που αν χτυπήσεις με δύναμη την πόρτα του ψυγείου μπορεί να ξεκολλήσει - σίγουρα το έχεις δει να συμβαίνει. Ακόμη όμως και οι ισχυροί μαγνήτες δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας σε ελεγχόμενη χρήση (βλέπε μαγνητική τομογραφία).

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για τα διακοσμητικά μαγνητάκια στο ψυγείο όταν υπάρχουν ήδη μαγνήτες στα ψυγεία μας, στα ηλεκτρικά τους μέρη και χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας.

Ακόμα και στην περίπτωση των μικροκυμάτων, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο εδώ επηρεάζει άμεσα το φαγητό, δεν μπορεί να επηρεάσει και την χημική του σύσταση. Μπορεί να πρόκειται για ένα εναλλασσόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, του οποίου η συχνότητα δονεί μόρια (με παραγωγή θερμότητας), αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτή η συχνότητα που ευθύνεται για τη μεταφορά ατόμων στα μόρια και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να αλλάξει τη σύστασή τους μετατρέποντάς τα σε καρκινικά.

Συμπέρασμα: Μην βιαστείς λοιπόν να πετάξεις ή να μετακομίσεις τα αγαπημένα σου μαγνητάκια από το ψυγείο, εκτός και αν βρίσκεσαι σε δίαιτα και δε θες να σου θυμίζουν συνεχώς με τους προορισμούς που δείχνουν τις διακοπές που πλησιάζουν.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share