Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024

Λεκές στο χαλί: Βρέθηκε η λύση για την πλήρη απαλλαγή του με μαγειρική σόδα, ξύδι και 1 ακόμα υλικό

Θα σας λύσει τα χέρια

7 Φεβρουαρίου 2023 18:35
Λεκές στο χαλί: Βρέθηκε η λύση για την πλήρη απαλλαγή του με μαγειρική σόδα, ξύδι και 1 ακόμα υλικό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα χαλιά καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες του σπιτιού σας και ειδικά τώρα τις γιορτές είναι φυσικό επακόλουθο να γεμίζουν με λεκέδες που δεν ξέρετε πώς να τους αφαιρέσετε. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να απομακρύνετε τους λεκέδες από τα χαλιά σας με υλικά από την κουζίνα σας. Με την ευκαιρία, δέιτε το κόλπο που θα κάνει τον νεροχύτη λαμπίκο.

  • Ξίδι

Το ξίδι μπορεί να εξαφανίσει ένα σωρό διαφορετικούς λεκέδες. Για απαλούς λεκέδες βάλτε 2 κ.σ. αλάτι μέσα σε 1/2 φλ ξίδι. Αφήστε το μείγμα πάνω στον λεκέ να στεγνώσει και μετά σκουπίστε. Για πιο γερούς λεκέδες βάλτε 2 κ.σ. σκόνη βόρακα μέσα σε 1/2 φλ. ξίδι και ακολουθήστε την προηγούμενη διδικασία. Για ακόμα πιο σκληρούς λεκέδες ανακατέψτε 1 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού με 1 κ.σ. ξίδι και τρίψτε τον λεκέ με ένα πανί. Αφήστε το να «κάτσει» πάνω στον λεκέ 2 μέρες και μετά σκουπίστε. Για λεκέδες από μπογιά ανακατέψτε 1 και 1/2 φλ. ξίδι με 1 και 1/2 κ.σ. απορρυπαντικό σε σκόνη και 2 φλ. νερό. Τρίψτε καλά την μπογιά με ένα σφουγγάρι και καθαρίστε μετά με κρύο νερό. Για λεκέδες φρούτων ή χυμών ανακατέψτε 1 κ.σ. απορρυπαντικού σε σκόνη με 1 και 1/2 κ.σ. ξίδι και 2 φλ. νερό. Αφήστε το μείγμα να δράσει ρίχνοντάς το πάνω στον λεκέ.

  • Αλάτι

Αν σας πέσει κόκκινο κρασί πάνω στο χαλί μην πανικοβληθείτε. Ρίξτε αμέσως λευκό κρασί πάνω στον λεκέ για να φύγει το χρώμα. Μετά καθαρίστε το σημείο με κρύο νερό και ένα σφουγγάρι. Στη συνέχεια ρίξτε αλάτι πάνω στον λεκέ και αφήστε το να δράσει για δέκα λεπτά. Σκουπίστε το αλάτι και το χαλί σας θα είναι σαν καινούριο.

  • Μαγειρική σόδα

Για λεκέδες από εμετό ή ούρα τρίψτε αρχικά για να αφερέσετε την περισσότερη ποσότητα με ένα σφουγγάρι. Μετά ρίξτε μαγειρική σόδα και πατήστε την με ένα πανάκι για να απορροφηθεί καλά. Αφήστε να στεγνώσει τελείως πριν την σκουπίσετε.

Λεκές στο χαλί: Βρέθηκε η λύση για την πλήρη απαλλαγή του με μαγειρική σόδα, ξύδι και 1 ακόμα υλικό

Καμμένα λίπη: Πείτε αντίο με μαγειρική σόδα και και 1 ακόμα υλικό για να έχετε τον φούρνο στην εντέλεια

Αν το φαγητό άφησε τα σημάδια του στο φούρνο σας, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας για να τα ξεφορτωθείτε! Με την ευκαιρία, δείτε το σπιτικό κόλπο για να καθαρίσετε τους αρμούς στα πλακάκια του μπάνιου.

Λατρεύετε το κοτόπουλο και τις πατάτες στο φούρνο ή ακόμα περισσότερο κάθε είδος σουφλέ και πίτας. Τι συμβαίνει όμως όταν τρέξουν τα λάδια του πρώτου ή το μείγμα του δεύτερου πέσει από το ταψί στο φούρνο σας; Για να σας βοηθήσουμε, η σωστή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Αυτό, βέβαια, αν δράσετε εύκολα και γρήγορα και σας εγγυόμαστε ότι θα δείτε το φούρνο σας να αστράφτει και πάλι. Πώς; Μα φυσικά ακολουθώντας τις συμβουλές μας.

Καμμένα λίπη: Πείτε αντίο με μαγειρική σόδα και και 1 ακόμα υλικό για να έχετε τον φούρνο στην εντέλεια

Κατ’αρχάς, αφού κρυώσει λίγο ο φούρνος, κατεβάστε την ασφάλεια της κουζίνας σας. Όσο είναι ακόμα σχετικά ζεστός, αφαιρέστε με το ειδικό εργαλείο όσα περισσότερα υπολείμματα φαγητού μπορείτε. Στη συνέχεια, ψεκάστε την επιφάνειά του με λίγη αμμωνία. Έπειτα, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες λευκό ξίδι.

Αφήστε το μείγμα να αφρίσει και να δράσει για 2-3 λεπτά προτού τρίψετε καλά το φούρνο με ένα σφουγγάρι για τα πιάτα. Τέλος, σκουπίστε καλά την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή ώστε να στεγνώσει καλά... και καθαρίσατε!

Αν δεν έχετε αμμωνία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά μαγειρική σόδα και νερό. Η μόνη διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι πως ο καθαρισμός θα διαρκέσει λίγο παραπάνω. Φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό και απλώστε την στον φούρνο σας. Αφήστε τη να δράσει για 12-24 ώρες και μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα καθαρίστε τη με ένα σφουγγάρι.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share