Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023

Καμένα λίπη στο φούρνο: Τα 2 υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά και τα «εξολοθρεύουν»

Φθηνή και απλή λύση

7 Φεβρουαρίου 2023 10:43
Καμένα λίπη στο φούρνο: Τα 2 υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά και τα «εξολοθρεύουν»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν το φαγητό άφησε τα σημάδια του στο φούρνο σας, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας για να τα ξεφορτωθείτε! Κι όμως τα καμένα λίπη που σας ταλαιπωρούν μπορούν να «εξολοθρευτούν» με δύο υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Λατρεύετε το κοτόπουλο και τις πατάτες στο φούρνο ή ακόμα περισσότερο κάθε είδος σουφλέ και πίτας. Τι συμβαίνει όμως όταν τρέξουν τα λάδια του πρώτου ή το μείγμα του δεύτερου πέσει από το ταψί στο φούρνο σας; Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό tip που απομακρύνει τους λεκέδες από τη κεραμική εστία στο λεπτό.

Για να σας βοηθήσουμε, η σωστή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Αυτό, βέβαια, αν δράσετε εύκολα και γρήγορα και σας εγγυόμαστε ότι θα δείτε το φούρνο σας να αστράφτει και πάλι. Πώς; Μα φυσικά ακολουθώντας τις συμβουλές μας.

καθάρισμα στα καμένα λίπη του φούρνου

Κατ’αρχάς, αφού κρυώσει λίγο ο φούρνος, κατεβάστε την ασφάλεια της κουζίνας σας. Όσο είναι ακόμα σχετικά ζεστός, αφαιρέστε με το ειδικό εργαλείο όσα περισσότερα υπολείμματα φαγητού μπορείτε. Στη συνέχεια, ψεκάστε την επιφάνειά του με λίγη αμμωνία. Έπειτα, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες λευκό ξίδι.

Αφήστε το μείγμα να αφρίσει και να δράσει για 2-3 λεπτά προτού τρίψετε καλά το φούρνο με ένα σφουγγάρι για τα πιάτα. Τέλος, σκουπίστε καλά την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή ώστε να στεγνώσει καλά... και καθαρίσατε!

Αν δεν έχετε αμμωνία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά μαγειρική σόδα και νερό. Η μόνη διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι πως ο καθαρισμός θα διαρκέσει λίγο παραπάνω. Φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό και απλώστε την στον φούρνο σας. Αφήστε τη να δράσει για 12-24 ώρες και μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα καθαρίστε τη με ένα σφουγγάρι.

«Πονοκέφαλος» στην κουζίνα: Παρελθόν το λιωμένο πλαστικό από την κεραμική εστία - Το tip που έδωσε τη λύση

Κεραμική εστία: Μπορείτε να αφαιρέσετε αποτελεσματικά το λιωμένο πλαστικό, από το μάτι του φούρνου ή την τοστιέρα, με ένα συστατικό που έχουμε σχεδόν όλοι στο σπίτι μας:

Το ασετόν. Βγάλτε πρώτα την τοστιέρα από την πρίζα ή κλείστε το μάτι της κουζίνας και περιμένετε να κρυώσει. Στη συνέχεια, ρίξτε λίγο ασετόν σε ένα μαλακό πανί και τρίψτε απαλά πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Μόλις αφαιρεθεί το λιωμένο πλαστικό, σκουπίστε με ένα υγρό πανί και στεγνώστε με μια χαρτοπετσέτα.

Δείτε επίσης: Φούρνος μικροκυμάτων που αστράφτει στο λεπτό με 2 υλικά που έχετε στο σπίτι

Το πάμφθηνο κόλπο για να καθαρίσετε την κεραμική εστία

Αν έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας μάλλον έχει έρθει η ώρα να κάνετε ένα καλό καθάρισμα στις κεραμικές σας εστίες. Παράλληλα, δείτε πως θα διώξετε τη μούχλα στο σιφόνι της βεράντας Αν είστε από τις νοικοκυρές που μαγειρεύουν συνεχώς τότε οι κεραμικές σας εστίες θα χρειάζονται συχνό καθάρισμα. Δείτε πώς μπορείτε να τις λάμψετε μέσα σε μερικά λεπτά ακολουθώντας τα tips που σας δίνουμε.

Καθαρισμα κεραμικης εστιας

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

Ξεκινήστε ρίχνοντας πάνω στις εστίες σας μια στρώση ξίδι. Ρίξτε από πάνω μαγειρική σόδα και δείτε να δημιουργείται ένας αφρός. Αυτός ο αφρός είναι που θα κάνει όλη τη δουλειά.

Αφήστε το μείγμα να δράσει για μερικά λεπτά και έπειτα πάρτε ένα κομμάτι εφημερίδας και αρχίστε να τρίβετε με απαλές κυκλικές κινήσεις. Αντικαταστήστε την εφημερίδα σας μόλις μαλακώσει πολύ. Αφού περάσετε όλη την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί αφαιρέστε όλο το μείγμα ξιδιού-μαγειρικής σόδας. Περάστε άλλη μια με ένα καθαρό πανί και η εστία σας θα λάμψει.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share