Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Στην κατάψυξη ολοταχώς: Έτσι θα κρατήσετε φρέσκο το ψωμί για μέρες

Δείτε πόσες

6 Φεβρουαρίου 2023 23:00
Στην κατάψυξη ολοταχώς: Έτσι θα κρατήσετε φρέσκο το ψωμί για μέρες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε ποιον δεν αρέσει το φρέσκο μυρωδάτο ψωμί; Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το ψωμί έχει μικρή διάρκεια ζωής. Αν το αφήσουμε εκτεθειμένο, μέχρι την επόμενη μέρα -αν όχι μέχρι το βράδυ- θα έχει ξεραθεί. Αν, όμως το διατηρήσουμε σωστά, θα το κρατήσουμε τουλάχιστον για 4 ημέρες –οπότε δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουμε στον φούρνο καθημερινά, ούτε να πετάξουμε το ψωμί που ξεράθηκε.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Έτσι αναβιώνουμε το μπαγιάτικο ψωμί: Για να μην το πετάς την επόμενη μέρα

Τι κάνουμε, λοιπόν, σε περίπτωση που θέλουμε να διατηρήσουμε το ψωμί μας περισσότερο;

Ψωμί στην κατάψυξη

Έτσι θα κρατήσετε φρέσκο το ψωμί για μέρες

Αν για κάποιο λόγο θέλετε να κρατήσετε το ψωμί στην κατάψυξη –μπορεί να ζυμώσατε με τα χεράκια σας, να φτιάξατε μεγάλη ποσότητα και να θέλετε να το απολαύσετε για όσο περισσότερο μπορείτε– θα βάλετε ολόκληρο το καρβελάκι τυλιγμένο σε χάρτινη σακούλα στην κατάψυξη. Όταν θα θέλετε να το καταναλώσετε, θα το βγάλετε από τον καταψύκτη, θα το αφήσετε να ξεπαγώσει με την ησυχία του σε θερμοκρασία δωματίου και μετά θα το ζεστάνετε στον φούρνο, με τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε φέτες ψωμιού, να τις ξεπαγώνετε και να τις ζεσταίνετε στη φρυγανιέρα.

Η αλχημεία της γιαγιάς: Τυλίγει ψωμί με αλουμινόχαρτο – Το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει

Πολλά μυστικά της γιαγιάς μας τα βρίσκουμε μπροστά μας, όπως για παράδειγμα το τύλιγμα του ψωμιού με το αλουμινόχαρτο, που είναι μια αλχημεία που σίγουρα θα σας ξετρελάνει. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με το ψωμί και το μαχαίρι.

Η διαδικασία

Κόβουμε το ψωμί κατά μήκος και κατά πλάτος, ώστε να δημιουργήσουμε μικρά τετραγωνάκια, προσέχοντας όμως να μην κόψουμε την κάτω πλευρά της κόρας.

Τοποθετούμε το ψωμί σε ένα αλουμινόχαρτο.

Κόβουμε τυρί σε φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα στις χαραμάδες του ψωμιού…

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε φρέσκο κρεμμυδάκι, με σκόρδο και βούτυρο.

Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα αυτό, και με ένα κουταλάκι το τοποθετούμε ανάμεσα στα τετραγωνάκια του ψωμιού.

Τυλίγουμε με το αλουμινόχαρτο το ψωμί, ψήνουμε στους 180οC για 15 λεπτά. Μετά απομακρύνουμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.

Το αποτέλεσμα, μοναδικό!

Έτσι αναβιώνουμε το μπαγιάτικο ψωμί: Για να μην το πετάς την επόμενη μέρα

Σχεδόν καθημερινά δεν καταφέρνουμε να τελειώσουμε το ψωμί που έχουμε πάρει την ίδια μέρα και ξαφνικά την επόμενη αρχίζει να σκληραίνει και συνήθως το πετάμε.

Μην χάσετε επίσης την συνταγή με το σκορδόψωμο με την μοτσαρέλα που θα σας ξετρελάνει!

Εμείς είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε λύσεις έτσι ώστε να αναβιώσετε το μπαγιάτικο ψωμί σας και να το καταναλώσετε χωρίς να χρειαστεί να το πετάξετε.

Η Κέιτι Λόλας, μια Αυστραλή δασκάλα, γνωστή με το όνομα Lady Lolas στα social media, μοιράστηκε πρόσφατα τον δικό της απλό τρόπο αντιμετώπισης του μπαγιάτικου ψωμιού. Και μάλιστα, ανέξοδος.

Μπαγιάτικο ψωμί - Λύσεις

Σε ένα βίντεο που έχει γίνει πλέον viral, η Instagrammer ρίχνει νερό πάνω στο ψωμί της για να βεβαιωθεί πως η κρούστα είναι υγρή, προτού το βάλει στο φούρνο για 6-7 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου. «Αλήθεια μπορείτε να ξαναζωντανέψετε το μπαγιάτικο ψωμί;» ρωτάει η Κέιτι τους 160,000 οπαδούς της. Και συνεχίζει: «Εννοώ, εκτός από το να το χρησιμοποιήσετε για φρυγανιές ή να το καταψύξετε» δίνοντας την απάντησή της: «Ναι, μπορείτε!».

Το μουχλιασμένο ψωμί δεν σώζεται

Ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει τους τηλεθεατές να μην επιχειρήσουν αυτό το κόλπο σε ψωμί που έχει μαζέψει μούχλα. «Ας το ξεκαθαρίσουμε όμως» έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης. «Το ψωμί που είναι μουχλιασμένο δεν μπορεί να σωθεί». Επίσης, τόνισε πως το κόλπο λειτουργεί για όλους τους τύπους ψωμιού.

Σχόλιο και αντιδράσεις κοινού

Όπως είναι λογικό, αρκετοί σχολιαστές ευχαρίστησαν την Instagrammer για το κόλπο και μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες με την αναβίωση μπαγιάτικου ψωμιού. «Η μητέρα μου συνήθιζε να το κάνει αυτό με το μπαγιάτικο ψωμί – είναι σαν μαγικό» έγραψε κάποιος. «Πρόκειται για ένα λαμπρό κόλπο. Πάντα σκέφτομαι τι να κάνω με το ελαφρώς μπαγιάτικο ψωμί μου, αλλά μισώ τις αυγόφετες. Αυτό είναι τέλειο» ανέφερε ένας τρίτος με έναν ακόμη να μοιράζεται μια ιδέα για σκορδόψωμο. «Αν το κόψετε και προσθέσετε λίγο βούτυρο και ψιλοκομμένο σκόρδο, πριν το βάλετε στο φούρνο… DIY σκορδόψωμο».

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share