Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ξεφλούδισμα αυγών: 4+1 πανέξυπνα κόλπα για να αφαιρέσετε σε 5'' το τσόφλι

Θα σας λύσει τα χέρια

6 Φεβρουαρίου 2023 14:08
Ξεφλούδισμα αυγών: 4+1 πανέξυπνα κόλπα για να αφαιρέσετε σε 5'' το τσόφλι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πώς μπορούμε να ξεφλουδίσουμε ένα βραστό αβγό χωρίς να κολλάει το κέλυφος; Και πώς θα το καθαρίσουμε χωρίς να πετάξουμε μεγάλο μέρος του ασπραδιού; Σας προτείνουμε 6 εύκολες μεθόδους για να επιλέξετε όποια σας βολεύει. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για κιμά με βραστά αυγά στον φούρνο.

Τηγανητό, ομελέτα, scrambled, ποσέ, μελάτο, σφιχτό: το αβγό σε όλες του τις εκδοχές είναι ένα ιδιαίτερο αγαπητό superfood! Πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνη, σίδηρο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, αποτελεί απαραίτητο μέρος της διατροφής μας.

Αν υποθέσουμε ότι κάθε τρόπος μαγειρέματος του αβγού έχει τις δυσκολίες του, τότε η κύρια δυσκολία των βραστών αβγών είναι το ξεφλούδισμα. Θεωρητικά, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να γίνει η διαδικασία λίγο πιο εύκολη.

Όπως είναι ενδεχομένως γνωστό, τα αβγά που είναι πιο εύκολα στο ξεφλούδισμα είναι τα πιο «μπαγιάτικα», ενώ τα φρέσκα μάς ταλαιπωρούν λίγο περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο περνάει ο καιρός το επίπεδο του pH στο αβγό αυξάνεται και η εσωτερική μεμβράνη του είναι λιγότερο πιθανό να συνδεθεί με το ασπράδι, οπότε το κέλυφος ξεφλουδίζεται πολύ πιο εύκολα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να προτιμάμε τα «μπαγιάτικα» αβγά αντί για τα φρέσκα. Γι’ αυτό σας προτείνουμε ορισμένες μεθόδους που μπορεί να σας γλιτώσουν χρόνο στο ξεφλούδισμα των φρέσκων αβγών.

  • Προσθέστε μαγειρική σόδα στο νερό που βράζετε τα αβγά

Η μαγειρική σόδα κρύβει αρκετά μυστικά, ακόμα και για την υγεία μας. Ένα από αυτά είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στο ξεφλούδισμα των βραστών αβγών. Ειδικότερα, μπορείτε να προσθέσετε περίπου μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας στο νερό που βράζετε τα αβγά.

Τα ασπράδια των αβγών έχουν χαμηλό pH, γι’ αυτό κολλούν στο κέλυφος. Από την άλλη, η μαγειρική σόδα βοηθά στην αύξηση του pH, που σημαίνει ότι χαλαρώνει τον «δεσμό» ανάμεσα στο ασπράδι και την εσωτερική μεμβράνη του κελύφους του αβγού, και επομένως διευκολύνει το ξεφλούδισμα.

  • Βράστε τα αβγά με αλάτι

Μια άλλη τεχνική αφορά την προσθήκη αλατιού στο νερό που βράζετε τα αβγά. Το αλάτι βοηθάει το με τους εξής τρόπους:

  • Κάνει το νερό να φτάσει πιο γρήγορα σε σημείο βρασμού, το οποίο σημαίνει ότι τα αβγά βράζουν σε υψηλότερη θερμοκρασία.
  • Συμβάλλει στο σφράγισμα των ρωγμών που μπορεί να δημιουργηθούν καθώς τα αβγά αναπηδούν μέσα στο νερό που βράζει.
  • Τα μόρια του αλατιού γίνονται ακόμη μικρότερα όταν διαλύονται στο νερό, διαπερνώντας τα τσόφλια των αβγών και βοηθώντας έτσι στο ξεφλούδισμα.
  • Σε περίπτωση που αναρωτιέστε εάν το αλάτι επηρεάζει τη γεύση του αβγού, φαίνεται ότι δεν αφήνει καθόλου αλμυρή γεύση σε αυτό.

  • Προσθέστε ξίδι στο νερό που βράζετε τα αβγά

Μπορείτε να προσθέσετε λευκό ξίδι ή μηλόξιδο στην κατσαρόλα με το νερό που βράζουν τα αβγά, έτσι ώστε τα τσόφλια να γίνουν πιο μαλακά και πιο εύκολα στο ξεφλούδισμα.

Τι συμβαίνει με το ξίδι; Η οξύτητά του διαλύει μέρος του ανθρακικού ασβεστίου που συνθέτει το κέλυφος του αβγού. Μάλιστα, εάν δοκιμάσετε να αφήσετε ένα αβγό σε ξίδι για μια εβδομάδα περίπου, το κέλυφος θα διαλυθεί τελείως.

Όπως και με το αλάτι, το ξίδι δεν αφήνει γεύση στο αβγό, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτή τη μέθοδο χωρίς να ανησυχήσετε ότι τα αβγά σας θα ξινίσουν.

  • Ξεφλουδίστε τα βρασμένα αβγά κάτω από τρεχούμενο νερό

Εάν δεν θέλετε να προσθέσετε σόδα, ξίδι ή αλάτι στο νερό που βράζετε τα αβγά, τότε υπάρχουν και οι μέθοδοι για μετά το βράσιμο. Μία από αυτές είναι αφού βράσουν τα αβγά, να τα ξεφλουδίσετε κάτω από μια ανοιχτή βρύση. Το τρεχούμενο νερό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων του κελύφους, που διαφορετικά θα έπρεπε να βγάλετε ένα προς ένα.

  • Χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι για να βγάλετε το κέλυφος

Μια πιο πρωτότυπη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι για να ξεφλουδίσετε το κέλυφος του αβγού. Πώς θα το κάνετε; Θα «σπρώξετε» απαλά με την πίσω πλευρά του κουταλιού κατά μήκος του κελύφους του αβγού. Με αυτόν τον τρόπο ίσως μπορέσετε να αφαιρέσετε μαζί με το κέλυφος και τη λευκή μεμβράνη γύρω από το ασπράδι του αβγού.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share