Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023

Προσοχή αν βάζετε το air condition για να ζεσταθείτε - Αυτοί οι κίνδυνοι παραμονεύουν

Τι να αποφύγετε όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες

6 Φεβρουαρίου 2023 13:13
Προσοχή αν βάζετε το air condition για να ζεσταθείτε - Αυτοί οι κίνδυνοι παραμονεύουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με το πετρέλαιο να φαντάζει με... είδος πολυτελείας για πολλούς πολίτες κόστος, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά (που έχουν αγοράσει κυρίως για δροσιά το καλοκαίρι) για να ζεσταθούν τις κρύες μέρες του χειμώνα. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό με την μαγειρική σόδα για να μην καίει πολύ το κλιματιστικό.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη ή την μη-σωστή χρήση που κάνουμε πολλές φορές με τα air condition, ή ακόμα και για την ελλιπή συντήρησή τους.

Ασθένειες που συνδέονται με την μη σωστή χρήση του air condition

Έχει παρατηρηθεί από ιατρικές μελέτες, ότι αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν, ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό.

Συγκεκριμένα, αύξηση της νοσηρότητας κατά τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών, καταγράφηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με πρώτες αιτίες νοσηρότητας την πνευμονία, το άσθμα και την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ακολουθούμενες από τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας με τα οικιακά κλιματιστικά είναι:

 • Η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατεί 2 εβδομάδες)
 • Η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό
 • Ο πονοκέφαλος
 • Η ψύξη μυών
 • Η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας
 • Η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών
 • Η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού
 • Η ξηροφθαλμία
 • Η επιπεφυκίτιδα

Θολά τζάμια; Περιορίστε την υγρασία σε 5 απλά βήματα εύκολα και γρήγορα

Έχεις παρατηρήσει να θολώνουν τα τζάμια του σπιτιού σου; Η υγρασία στα τζάμια του σπιτιού, εντοπίζεται, πιο συχνά, κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου τα τζάμια συγκεντρώνουν υγρασία στην επιφάνειά τους και στην επιφάνεια των κουφωμάτων αλουμινίου. Με την ευκαιρία, δέιτε τα 5 λάθη που κάνετε και καταστρέφετε τα τζάμια.

Ωστόσο, η υγρασία εκδηλώνεται και με άλλους τρόπους, που μπορεί να αφορούν την ύπαρξη θολούρας από την έξω μεριά των τζαμιών ή την ύπαρξη υγρασίας σε συνδυασμό με θολούρα, μεταξύ των δύο τζαμιών στα διπλά τζάμια.

Όμως, γιατί θολώνουν τα τζάμια; Τι κρύβεται πίσω από την υγρασία στα τζάμια του σπιτιού και τι μπορείς να κάνεις για να την αποφύγεις; Αν αναζητάς απαντήσεις σε αυτά τα τρία ερωτήματα, βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος. Παρακάτω, θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις, για να δώσεις τέλος στην ανεξήγητη υγρασία στα τζάμια του σπιτιού σου.

Τι δημιουργεί υγρασία στα τζάμια του σπιτιού και πώς θα περιορίσεις το φαινόμενο;

	 Θολά τζάμια; Περιορίστε την υγρασία σε 5 απλά βήματα εύκολα και γρήγορα

Γιατί θολώνουν τα τζάμια;

Αναρωτιέσαι γιατί δημιουργείται υγρασία στα τζάμια του σπιτιού; Υπάρχουν 3 διαφορετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες θολώνουν τα τζάμια. Σε κάθε μία περίπτωση, παρατηρούνται διαφορετικά φαινόμενα υγρασία στα τζάμια του σπιτιού και προέρχονται από διαφορετική αιτία. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τις αιτίες.

 • Υγρασία στα τζάμια του σπιτιού το χειμώνα

Το θόλωμα των τζαμιών στο εσωτερικό μέρος δημιουργείται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Το χειμώνα, η ύπαρξη υψηλής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού λόγω θέρμανσης, αυξάνει τα επίπεδα των υδρατμών στον αέρα. Απο την άλλη μεριά, τα τζάμια και τα κουφώματα, εξαιτίας της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας, προκαλούν την υγροποίηση των εσωτερικών υδρατμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται υγρασία στα τζάμια του σπιτιού και να έρχεσαι αντιμέτωπος/-η με θολωμένα τζάμια.

 • Υγρασία στα τζάμια του σπιτιού εξωτερικά

Η υγρασία, ή αλλιώς το θόλωμα που παρατηρείς στο εξωτερικό μέρος των τζαμιών, δημιουργείται κατά βάση το καλοκαίρι. Τις μέρες όπου επικρατεί υγρασία στο εξωτερικό περιβάλλον λόγω βροχής, ενώ παράλληλα έχει ζέστη, συχνά παρατηρούνται θολώματα στα τζάμια των χώρων που κλιματίζονται. Το θόλωμα αυτό, δημιουργείται εξαιτίας της επαφής των υδρατμών του εξωτερικού περιβάλλοντος, με τα κρύα τζάμια των χώρων όπου χρησιμοποιούνται κλιματιστικά.

 • Υγρασία στο εσωτερικό μέρος των διπλών τζαμιών του σπιτιού

Αν παρατηρείς υγρασία και θόλωμα στο εσωτερικό μέρος των δύο υαλοπινάκων, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αυτού του είδους η υγρασία δημιουργείται ουσιαστικά από αστοχία στην κατασκευή των κουφωμάτων σου. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο σφραγιστικό υλικό, το οποίο λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας το καλοκαίρι ξεραίνεται.

Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που θα χρειαστεί ειδικούς χειρισμούς για να αποκατασταθεί. Για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, θα πρέπει να αναθέσεις αυτή την εργασία σε έναν έμπειρο επαγγελματία που δραστηριοποιείται στους υαλοπίνακες. Αφενός, ο επαγγελματίας θα αφαιρέσει και με ειδικά εργαλεία θα καθαρίσει τα τζάμια. Αφετέρου θα τα επανατοποθετήσει και θα εξασφαλίσει τις ιδανικές συνθήκες, ώστε να μην εισέλθει ξανά υγρασία στο εσωτερικό των τζαμιών.

Πώς να μην πιάνουν υγρασία τα τζάμια στο σπίτι;

Τώρα που έμαθες γιατί θολώνουν τα τζάμια, ήρθε η στιγμή να αναλάβεις δράση. Πώς θα περιορίσεις την υγρασία στα τζάμια του σπιτιού; Στην παρακάτω λίστα, έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρεις για το πώς να μην πιάνουν υγρασία τα τζάμια στο σπίτι.

Πώς να μην πιάνουν υγρασία τα τζάμια στο σπίτι;
Τώρα που έμαθες γιατί θολώνουν τα τζάμια, ήρθε η στιγμή να αναλάβεις δράση. Πώς θα περιορίσεις την υγρασία στα τζάμια του σπιτιού; Στην παρακάτω λίστα, έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρεις για το πώς να μην πιάνουν υγρασία τα τζάμια στο σπίτι.

 • Χρήση αφυγραντήρα: Ο αφυγραντήρας θα απορροφήσει τους παραγόμενους υδρατμούς του εσωτερικού σου χώρου και θα μειώσει την υγρασία στα τζάμια του σπιτιού.
 • Χρήση air condition: Αν δεν έχεις αφυγραντήρα, μπορείς να βάλεις για λίγη ώρα το air condition σου στην λειτουργία dry.
 • Αλλαγή των υαλοπινάκων με τζάμια καλύτερης ποιότητας και μόνωση: Αν επιθυμείς να μειώσεις την υγρασία στα τζάμια του σπιτιού, καλό θα ήταν να τα αντικαταστήσεις με ενεργειακά τζάμια.
 • Αερισμός σπιτιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα: Αυτή η τακτική θα σε σώσει, ειδικά αν δεν έχεις αφυγραντήρα ή air condition. Ωστόσο, αν αναγκάζεσαι να αερίζεις συχνά το χώρο σου, θα πρέπει να θερμαίνεις ξανά το σπίτι. Αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης.
 • Τοποθέτησε ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου ή PVC: Η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου ή PVC, μπορεί να μην εξαφανίσει εντελώς την υγρασία στα τζάμια του σπιτιού, αλλά σίγουρα θα περιορίσει το φαινόμενο.
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share