Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έφαγες χαλασμένο αυγό; Προσοχή στη δηλητηρίαση!

Δώστε βάση!

2 Φεβρουαρίου 2023 11:07
Έφαγες χαλασμένο αυγό; Προσοχή στη δηλητηρίαση!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σίγουρα σας έχει τύχει να μη θυμάστε από πότε έχετε αφήσει ένα αυγό στο ψυγείο ή να καταλάβετε ότι το αυγό έχει χαλάσει όταν είναι πια πολύ αργά, δηλαδή αφού το έχετε ήδη αναμείξει με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής σας.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ιδού η απορία: Πρέπει ή όχι να πλένουμε τα αυγά πριν μαγειρευτούν;

Επειδή ένα χαλασμένο αυγό μπορεί να αποτελέσει αιτία τροφικής δηλητηρίασης (π.χ. σαλμονέλα), δείτε ένα πολύ απλό τρικ που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αμέσως αν το αυγό είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, ένα αυγό που έχει μείνει αρκετές μέρες στο ψυγείο επιπλέει στο νερό, επειδή δημιουργείται επιπλέον κενός χώρος στο ένα άκρο του.

Αρχικά, γεμίζετε ένα ποτήρι με νερό και ρίχνετε προσεκτικά το αυγό μέσα στο ποτήρι. Εάν το αυγό βουλιάξει, είναι σίγουρα ασφαλές προς κατανάλωση. Εάν επιπλέει, σημαίνει ότι έχει παλιώσει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως έχει χαλάσει.

Για να επιβεβαιώσετε αν το αυγό έχει χαλάσει, το σπάτε σε ένα μπολ. Εάν το αυγό μυρίζει ή έχει αλλοιωθεί η όψη και η σύστασή του, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Έφαγες χαλασμένο αυγό; Προσοχή στη δηλητηρίαση!

Πόση ώρα βράζω τα αυγά: Τα λεπτά μετράνε για να γίνουν σφιχτά ή μελάτα

Είναι γνωστό πως τα αυγά είναι η ευκολότερη πιο γρήγορη αλλά και υγιεινή λύση για το μεσημεριανό που ξέχασες ή βαρέθηκες να μαγειρέψεις ή ακόμα και για το υγιεινό σνακ σου για εσένα που είσαι της διατροφής. όμως πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί πως να το φας; Να κάνεις ένα βραστό αυγό και σφιχτό; ή μήπως θα ήταν καλύτερα ένα μελάτο αυγό με ψωμί;

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Άπλωσε τον κιμά και έβαλε πάνω 5 αυγά με τυρί - Λίγα λεπτά μετά... έγινε το έλα να δεις!

Θα έχεις αναρωτηθεί πολύ συχνά πως βράζουμε τα αυγά για να πετύχεις το απόλυτα σφιχτό αυγό ή ακόμα και εκείνο το μελάτο που δεν είναι ακριβώς μελάτο για να το φας με το κουτάλι αλλά ούτε και σφιχτό. ίσως ουκ ολίγες φορές θα έχεις σκεφτεί ποια να είναι η σωστή θερμοκρασία για το βράσιμο του αυγού ή πόσος χρόνος χρειάζονται τα μελάτα αυγά.

Σου έχω όλες τις απαντήσεις για αυτά τα δύσκολα ερωτήματα της ζωής για να φτιάξεις τα αυγά σου ακριβώς όπως τα λιγουρεύεσαι

Πώς βράζουμε τα αυγά και πόση ώρα;

Πόση ώρα βράζω τα αυγά: Τα λεπτά μετράνε για να γίνουν σφιχτά ή μελάτα

  1. Καταρχάς να ξεκινήσουμε από το πολύ βασικό κομμάτι του βρασίματος αυγού που είναι να μην σπάσει στο βράσιμο. Για να μην σπάσει το αυγό μας πρέπει να το βγάλουμε από το ψυγείο και να “πάρει” θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  2. Για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενως ράγισμα των αυγών κατά το βράσιμο, καλό θα ήταν να βάλεις μια μεγάλη κατσαρόλα για να μην “κουτουλάνε” μεταξύ τους και σπάσουν.
  3. Αν θέλεις όμως να είσαι σίγουρη/σίγουρος ότι και να σπάσουν δεν θα χυθεί το ασπράδι, ρίξε μια κουταλιά ξύδι για κάθε αυγό που βράζεις.
  4. ΠΡΟΣΟΧΗ! όταν μιλάμε για χρόνο βρασίματος αυγού, πάντα μετράμε αφού κοχλάσει το νερό όχι όσο περιμένουμε να ζεσταθεί.
  5. Αν θέλεις πολύ πολύ μελάτα αυγά, αυτά δηλαδή που οι φίλοι μας οι Γάλλοι ονομάζουν “a la coque” πρέπει να τα βράσουμε περίπου 90 δευτερόλεπτα, δηλαδή 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα. Όταν λέμε πολύ πολύ μελάτο αυγό, εννοούμε το αυγό που τρώμε στην αυγοθήκη με κουταλάκι.
  6. Αν θέλεις τα μελάτα αυγά που να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κουταλάκι, θα χρειαστεί να τα αφήσεις 3 λεπτά. Ένα σημαντικό μυστικό, είναι να χαμηλώσεις την φωτιά στο μάτι αφού αρχίσουν να βράζουν τα αυγά για να μην γίνουν λάστιχο τα ασπράδια.
  7. Αν θέλεις σφιχτά βραστά αυγά τότε τα 6 λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος βρασίματος. Αν θέλεις άστα και 1 με 2 λεπτά ακόμα με κλειστό μάτι για να πάρουν ακόμα πιο γερή βράση.

Πώς να ξεφλουδίσεις τα αυγά εύκολα και χωρίς απώλειες;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να ξεφλουδίσεις τα αυγά και να αναγκαστείς να πετάξεις το μισό αυγό γιατί θα έχει κολλήσει στο τσόφλι ή να αναγκαστείς να φας την μεμβράνη του αυγού που ξέρω ότι πολλοί την σιχαίνονται.

Καταρχάς ξεφλουδίζουμε τα αυγά αφού κρυώσουν και κάτω από τρεχούμενο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό εισχωρεί στο αυγό και βοηθάει να ξεκολλάει την μεμβράνη και το τσόφλι.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share