Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Υγρασία στα παντζούρια: Πώς να αποφύγετε την «εφίδρωση»;

Δώστε βάση!

1 Φεβρουαρίου 2023 16:00
Υγρασία στα παντζούρια: Πώς να αποφύγετε την «εφίδρωση»;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η λεγόμενη «εφίδρωση» συμβαίνει όταν ο ζεστός εσωτερικός αέρας έρχεται σε επαφή με μια πιο κρύα επιφάνεια, όπως το κούφωμα και το παράθυρο. Το γυαλί και το αλουμίνιο μπορεί να είναι ένα από τα πιο κρύα σημεία στο σπίτι, προσελκύοντας υδρατμούς. Η θερμοκρασία του αέρα, σε συνδυασμό με το επίπεδο υγρασίας καθορίζει τη θερμοκρασία, στην οποία θα σχηματιστεί η εφίδρωση.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Υγρασία στο σπίτι; Αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου θα διώξουν τη μούχλα από τον χώρο σας

Ειδικά όταν έξω έχει κρύο και μέσα στο σπίτι λειτουργεί σύστημα θέρμανσης, μόλις ο ζεστός αέρας ακουμπήσει στο κούφωμα θα απελευθερώσει υδρατμούς λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά στα κουφώματα αλουμινίου, καθώς το υλικό τους έχει υψηλότερη θερμοδιαπερατότητα σε σύγκριση με άλλα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την υγρασία στα κουφώματα;

Πώς μπορώ να αποτρέψω την υγρασία στα κουφώματα;

Για να αποφύγετε την εφίδρωση του παραθύρου, θα πρέπει αρχικά να μειώσετε το ποσοστό υγρασίας στον χώρο, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα με έναν αφυγραντήρα και γενικά τον καλό αερισμό του χώρου.

Φυσικά, αυτό το μέτρο είναι επικουρικό. Το σημαντικό είναι να διαθέτετε κουφώματα, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σωστά και δεν αφήνουν σημεία εισροής του ψυχρού αέρα μέσα στο σπίτι. Αν έχει γίνει με ακρίβεια η στεγανοποίηση, τότε η επιφάνεια του κουφώματος που βρίσκεται μέσα στο σπίτι δεν θα είναι ψυχρή και κατ’ επέκταση δεν θα δημιουργείται υγρασία, όταν έρχεται σε επαφή με τον ζεστό αέρα.

Βασικό είναι, επίσης, να διαθέτει το κούφωμα διπλούς υαλοπίνακες. Τα διπλά τζάμια αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο στον ψυχρό αέρα, οπότε η αυξομείωση της θερμοκρασίας δεν είναι τόσο ακραία. Βέβαια, δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι διπλοί υαλοπίνακες να μην έχουν εφαρμόσει σωστά στο κούφωμα και να συγκεντρώνουν υγρασία στο κενό που μένει ανάμεσά τους. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να τοποθετηθούν εκ νέου καινούρια διπλά τζάμια.

Το μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης παίζει η σωστή κατασκευή και τοποθέτηση των κουφωμάτων και πιο συγκεκριμένα των ανοιγόμενων κουφωμάτων αλουμινίου (παραθύρων).

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share