Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Είναι σοβαρό και κανείς δεν το γνωρίζει: Ο λόγος που δεν πρέπει να αποθηκεύετε τις πατάτες στο ίδιο μέρος με τα κρεμμύδια

Προσοχή!

1 Φεβρουαρίου 2023 14:24
Είναι σοβαρό και κανείς δεν το γνωρίζει: Ο λόγος που δεν πρέπει να αποθηκεύετε τις πατάτες στο ίδιο μέρος με τα κρεμμύδια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι περισσότεροι συνήθως βάζουν όλα τα λαχανικά μαζί, όμως υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος να μην αποθηκεύουμε πατάτες και κρεμμύδια μαζί.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Πατάτες με διάρκεια: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να τις αποθηκεύσετε έξυπνα και να παρατείνετε την ζωή τους

Μαγειρικά οι πατάτες ταιριάζουν με τα κρεμμύδια. Ωστόσο υπάρχει σοβαρός λόγος για να μην φυλάτε τις πατάτες δίπλα στα κρεμμύδια για την αποθήκευση τους. Από την άλλη πλευρά καλό θα ήταν να τις βάζετε δίπλα σε ένα μήλο.

Το πρόβλημα λοιπόν με τα δύο αυτά λαχανικά είναι ότι τα κρεμμύδια είναι περισσότερο “υγρά”από τις πατάτες και ανήκουν στα λαχανικά που εκπέμπουν αιθυλένιο το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης και επομένως κάνει τις πατάτες να σαπίζουν ποιο γρήγορα. Και ενώ τα κρεμμύδια πρέπει να αποφεύγουμε να τα βάζουμε μαζί με τις πατάτες, τα σκόρδα δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα!

Οι πατάτες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής και ευρωπαϊκής διατροφής και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες όταν καταναλώνονται βραστές ή ψητές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C.

Υπάρχει ωστόσο μία συνθήκη που μπορεί να μετατρέψει τις πατάτες από αγαπημένη λιχουδιά σε δηλητήριο για τον οργανισμό.

Τι συμβαίνει με τις πατάτες και τα κρεμμύδια όταν βρίσκονται στο ίδιο μέρος

Ο λόγος που δεν πρέπει να αποθηκεύετε τις πατάτες στο ίδιο μέρος με τα κρεμμύδια

Όταν οι πατάτες έχουν πρασινίσει και έχουν βάλει φύτρες λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, δεν πρέπει να καταναλώνονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στον οργανισμό.

Σύμφωνα με την λέκτορα στη γεωπονική σχολή του Πανεπιστήμιου Nottingham Trent, αν φάμε μεγάλη ποσότητα από τις ώριμες αυτές πατάτες μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως για παράδειγμα ναυτία, διάρροια, τάση για εμετό, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλο και ζαλάδα.

Όπως εξηγεί, το φως του ήλιου και η ζέστη πυροδοτούν την παραγωγή σολανίνης (solanine), μιας πικρής δηλητηριώδους χημικής ουσίας. Μάλιστα, η φλούδα και οι μίσχοι της πατάτας την περιέχουν σε υψηλά επίπεδα.

Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύονται πατάτες και κρεμμύδια

Αν και το πράσινο χρώμα στη φλούδα της πατάτας είναι ένδειξη ύπαρξης χλωροφύλλης (η οποία δεν είναι τοξική), ωστόσο η παρουσία της δείχνει και συγκεντρώσεις σολανίνης. Η νευροτοξίνη αυτή που παράγεται στο πράσινο τμήμα της πατάτας, είναι ένα μέρος της άμυνας του φυτού απέναντι στις ασθένειες, τα έντομα και τα παράσιτα.

Μπορείτε, φυσικά, να καθαρίσετε τις πατάτες και να πετάξετε τα μέρη αυτά, αλλά και πάλι θα έχουν μια ελαφριά πικρή γεύση.

Συμβουλεύει αντί να τις καταναλώσετε, να τις φυτέψετε σε μια γλάστρα και να απολαύσετε τις νέες πατάτες που θα σας δώσουν.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share