Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Καμένα μάτια κεραμικής εστίας: Το έξυπνο τρικ των ειδικών για να «εξολοθρεύσετε» τους λεκέδες και να γίνουν σαν καινούργια

Το γνωρίζατε;

31 Ιανουαρίου 2023 20:56
Καμένα μάτια κεραμικής εστίας: Το έξυπνο τρικ των ειδικών για να «εξολοθρεύσετε» τους λεκέδες και να γίνουν σαν καινούργια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κεραμική εστία καθαρίζεται δύσκολα, με τις περισσότερες νοικοκυρές να δυσκολεύονται ν’ απομακρύνουν τους λεκέδες, ωστόσο, υπάρχει ένα έξυπνο τρικ των ειδικών που θα διευκολύνει τον καθαρισμό, ακόμα και αν τα μάτια του φούρνου έχουν καεί. Με την ευκαιρία, δείτε τι πρέπει να κάνετε αν βουλώσει ο νεροχύτης.

Οι λεκέδες, ειδικά από καμένα λίπη, πρέπει να καθαρίζονται άμεσα. Όμως, αν ξεραθούν, απαγορεύεται η χρήση συρμάτινου σφουγγαριού, γιατί θα προκαλέσει φθορές στην επιφάνεια του γυαλιού. Σε περίπτωση που χρειαστεί, υπάρχουν στα super market ειδικές ξύστρες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις κεραμικές εστίες.

Πώς απομακρύνονται τα καμένα λίπη από την κεραμική εστία

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να μπει πάνω στους λεκέδες μια πάστα από μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες ξύδι, η οποία θα μείνει για 10-15 λεπτά, ώστε να δράσει και στη συνέχεια πρέπει να σαπουνιστεί και να ξεπλυθεί καλά η επιφάνεια.

Καμένα μάτια κεραμικής εστίας καθάρισμα

Καθαρισμός κεραμικής εστίας από καμένους λεκέδες από γάλα

Για τους πιο δύσκολους λεκέδες, όπως από γάλα, πρέπει να καθαριστούν όσο είναι ζεστοί, ρίχνοντας λίγο λάδι και σκουπίζοντας με ένα βρεγμένο πανί. Εναλλακτικά, μπορεί να μπει ξύδι ξύδι, το οποίο θα αποτρέψει τους πολύ δύσκολους λεκέδες από το να κολλήσουν περισσότερο.

Το ξύδι πρέπει να μείνει μέχρι να κρυώσει η εστία και μετά πρέπει να καθαριστεί με την ειδική ξύστρα, για να φύγουν τα υπολείμματα.

Ένα έξυπνο κόλπο για να κολλάνε δυσκολότερα τα υπολείμματα του φαγητού στην κεραμική εστία, είναι, πριν τη χρήση της, να τριφτεί η καθαρή επιφάνειά με ένα λεμόνι κομμένο στη μέση, να μείνει λίγα λεπτά να δράσει και μετά να ξεπλυθεί με ένα πανί βουτηγμένο σε χλιαρό νερό.

«Πονοκέφαλος» στην κουζίνα: Παρελθόν το λιωμένο πλαστικό από την κεραμική εστία - Το tip που έδωσε τη λύση

Κεραμική εστία: Μπορείτε να αφαιρέσετε αποτελεσματικά το λιωμένο πλαστικό, από το μάτι του φούρνου ή την τοστιέρα, με ένα συστατικό που έχουμε σχεδόν όλοι στο σπίτι μας:

Το ασετόν. Βγάλτε πρώτα την τοστιέρα από την πρίζα ή κλείστε το μάτι της κουζίνας και περιμένετε να κρυώσει. Στη συνέχεια, ρίξτε λίγο ασετόν σε ένα μαλακό πανί και τρίψτε απαλά πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Μόλις αφαιρεθεί το λιωμένο πλαστικό, σκουπίστε με ένα υγρό πανί και στεγνώστε με μια χαρτοπετσέτα.

Δείτε επίσης: Φούρνος μικροκυμάτων που αστράφτει στο λεπτό με 2 υλικά που έχετε στο σπίτι

Το πάμφθηνο κόλπο για να καθαρίσετε την κεραμική εστία

Αν έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας μάλλον έχει έρθει η ώρα να κάνετε ένα καλό καθάρισμα στις κεραμικές σας εστίες. Παράλληλα, δείτε πως θα διώξετε τη μούχλα στο σιφόνι της βεράντας Αν είστε από τις νοικοκυρές που μαγειρεύουν συνεχώς τότε οι κεραμικές σας εστίες θα χρειάζονται συχνό καθάρισμα. Δείτε πώς μπορείτε να τις λάμψετε μέσα σε μερικά λεπτά ακολουθώντας τα tips που σας δίνουμε.

Καθαρισμα κεραμικης εστιας

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

Ξεκινήστε ρίχνοντας πάνω στις εστίες σας μια στρώση ξίδι. Ρίξτε από πάνω μαγειρική σόδα και δείτε να δημιουργείται ένας αφρός. Αυτός ο αφρός είναι που θα κάνει όλη τη δουλειά.

Αφήστε το μείγμα να δράσει για μερικά λεπτά και έπειτα πάρτε ένα κομμάτι εφημερίδας και αρχίστε να τρίβετε με απαλές κυκλικές κινήσεις. Αντικαταστήστε την εφημερίδα σας μόλις μαλακώσει πολύ. Αφού περάσετε όλη την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί αφαιρέστε όλο το μείγμα ξιδιού-μαγειρικής σόδας. Περάστε άλλη μια με ένα καθαρό πανί και η εστία σας θα λάμψει.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share