Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Υγρασία στην κουζίνα: Με αυτό το κόλπο θα κάνετε τα ντουλάπια της κουζίνας να μην μυρίζουν

Αλάνθαστο και δοκιμασμένο κόλπο!

29 Ιανουαρίου 2023 16:08
Υγρασία στην κουζίνα: Με αυτό το κόλπο θα κάνετε τα ντουλάπια της κουζίνας να μην μυρίζουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα ντουλάπια της κουζίνας σου έχουν πάρει μια μυρωδιά κλεισούρας; Το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με την υγρασία και την ανάπτυξη μούχλας. Εδώ όμως σου έχω τη λύση για να το διορθώσεις. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με το ρύζι για την αντιμετώπιση της υγρασίας.

Γιατί μυρίζουν τα ντουλάπια της κουζίνας σου

Τα ντουλάπια της κουζίνας τείνουν να συσσωρεύουν δυσάρεστες οσμές, λόγω της υγρασίας που συγκεντρώνεται σε αυτά. Για παράδειγμα η υψηλή παραγωγή υδρατμών στον χώρο κατά το μαγείρεμα ανεβάζει τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας παντού και φυσικά και μέσα στα ντουλάπια. Γι’ αυτό διατήρησε την κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι ανοίγοντας τακτικά τις πόρτες και τα παράθυρα.

Φυσικά θα ελέγξεις και την γύρω περιοχή του ντουλαπιού που έχει το πρόβλημα για τυχόν διαρροή νερού. Αν υπάρχει τέτοιο θέμα, θα πρέπει άμεσα να λυθεί από έναν ειδικό.

Η μυρωδιά μπορεί ακόμη να οφείλεται σε τρόφιμα, κυρίως αν έχουν μείνει στο ντουλάπι χωρίς να είναι η συσκευασία τους καλά κλεισμένη. Αλλά και η παλαιότητα των ντουλαπιών γενικά δημιουργεί τέτοια θέματα.

Τα βήματα για να διώξεις τη μυρωδιά κλεισούρας

  • Άδειασε τα ντουλάπια

Κατά τη φάση γενικής καθαριότητας, το καθάρισμα του εσωτερικού των ντουλαπιών οπωσδήποτε θα γίνει σε κάθε ντουλάπι και συρτάρι της κουζίνας. Αν όμως έχεις κάνει τη γενική σου και το πρόβλημα της άσχημης μυρωδιάς παραμένει σε έναν συγκεκριμένο χώρο, τότε θα ακολουθήσεις τα βήματα μόνο γι’ αυτόν.

Βγάλε όλα τα πράγματα από μέσα. Καθώς αδειάζεις τα πράγματα, έλεγξε ένα ένα τα τρόφιμα για να βεβαιωθείς ότι δεν είναι κάποιο από αυτά ο κύριος ένοχος. Τώρα προχωράς στο αμέσως επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από το καθάρισμα σε βάθος.

  • Καθάρισε σε βάθος

Άπλωσε σόδα μαγειρικής στο εσωτερικό του ντουλαπιού και άφησε 10 λεπτά. Πάρε ένα σφουγγαράκι κουζίνας ελαφρά βρεγμένο και ρίξε λίγο υγρό πιάτων. Σαπούνισε σχολαστικά όλη την επιφάνεια. Βούτηξε ένα πανάκι σε λευκό ξύδι και πέρνα πάλι όλη την επιφάνεια. Στο τέλος σκούπισε καλά με στεγνό, καθαρό πανί.

Εάν έχεις δοκιμάσει τη σόδα με το ξύδι και η μυρωδιά κλεισούρας παραμένει, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα υγρασίας και μάλιστα έντονο. Τότε και μόνο θα προχωρήσεις στη δραστική λύση της χλωρίνης. Ανάμειξε 4 μέρη χλιαρό νερό με ένα μέρος παχύρρευστης χλωρίνης. Με ένα σφουγγάρι για τα πιάτα, από την σκληρή του μεριά, τρίψε όλη την επιφάνεια.

Υγρασία στην κουζίνα: Με αυτό το κόλπο θα κάνετε τα ντουλάπια της κουζίνας να μην μυρίζουν

Άφησε το μείγμα να δράσει για μισή ώρα (ή περισσότερο) και έπειτα πέρασε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο απορροφητικό πανί, τύπου βέτεξ. Ξαναπέρασε τις επιφάνειες με ένα στεγνό, καθαρό πανί.

  • Άφησε τα ντουλάπια ανοιχτά να μπει αέρας

Όταν ολοκληρώσεις το καθάρισμα και καθώς είναι άδειο το ντουλάπι, άφησε τις πόρτες του ανοιχτές για αρκετή ώρα. Έτσι θα ανανεωθεί πλήρως ο αέρας στο εσωτερικό του. Επίσης θα στεγνώσει από το καθάρισμα στο προηγούμενο βήμα. Γενικά πάντως αν μυρίζουν τα ντουλάπια σου, καλό είναι να τα αφήνεις για κάποιες ώρες ανοιχτά κάθε μέρα.

  • Τοποθέτησε έναν συλλέκτη υγρασίας

Ένας ειδικός συλλέκτης απορροφά και μειώνει την υγρασία κλειστών χώρων που γενικά δεν αερίζονται καλά, όπως δηλαδή κι ένα ντουλάπι της κουζίνας. Η λειτουργία του συλλέκτη βασίζεται στα άλατα που περιέχει και τα οποία απορροφώντας υγρασία από το περιβάλλον τη μετατρέπουν σε νερό.

Οπότε τοποθέτησε στο ντουλάπι τον συλλέκτη υγρασίας για κάποιες μέρες, ώστε να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερα σταγονίδια. Το ντουλάπι θα πρέπει να είναι άδειο όσο έχεις τον συλλέκτη ή τουλάχιστον να μην έχεις μέσα τρόφιμα. Μια συσκευή αφυγραντήρα στην κουζίνα επίσης λειτουργεί προληπτικά σε τέτοια προβλήματα και θα βοηθούσε.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share