Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σπύρος Σούλης: Οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία - Πώς να καθαρίσετε εύκολα ανάμεσα στο διπλό τζάμι του φούρνου

Τα τρία απλούστατα βήματα

27 Ιανουαρίου 2023 13:07
Σπύρος Σούλης: Οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία - Πώς να καθαρίσετε εύκολα ανάμεσα στο διπλό τζάμι του φούρνου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα μπορούσατε να καθαρίσετε ανάμεσα στο διπλό τζάμι του φούρνου σας; Μέσα σε αυτό το σημείο συσσωρεύονται με τα χρόνια ένα σωρό βρωμιές από τα άπειρα μαγειρέματά σας.

Καταρχάς γνωρίζετε πως κάθε φούρνος έχει διπλό τζάμι; Αν όχι, ήρθε η ώρα να το πληροφορηθείτε και να μάθετε πως να καθαρίζετε ανάμεσα στα δύο τζάμια. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα πανάκι και μια συρμάτινη κρεμάστρα.

Καθάρισμα διπλά τζάμια φούρνου

Αρχικά θα πρέπει να αφαιρέσετε το κάτω πορτάκι του φούρνου για να μπορέσετε να περάσετε εύκολα στο επόμενο βήμα. Αν έχετε κάποια παλιά σιδερένια κρεμάστρα τότε μπορείτε να τη χαραμίσετε για το καλό του φούρνου σας. Βγάλτε το σύρμα και μην το ισιώσετε τελείως γιατί θα σας χρειαστεί ο γάντζος που έχει η κρεμάστρα από φυσικού της για να εισχωρήσετε στο εσωτερικό του διπλού τζαμιού. Με την ευκαιρία, δείτε πώς θα καθαρίσετε τα λίπη από το τζάμι του φούρνου.

Καθάρισμα διπλά τζάμια φούρνου

Στη συνέχεια, αφού φτιάξετε το σύρμα σας, δέστε εκεί με ένα λαστιχάκι, ένα μαντηλάκι καθαρισμού. Προσέξτε να το δέσετε καλά για να μην σας φύγει και παγιδευτεί μέσα στο διπλό τζάμι του φούρνου.

Αφού φτιάξετε το «εργαλείο» σας, σκύψτε κάτω στο πορτάκι του φούρνου και περάστε το σύρμα μέσα στο τζάμι. Σκουπίστε καλά το εσωτερικό του διπλού τζαμιού και επαναλάβετε με καινούριο μαντηλάκι όταν το πρώτο έχει λερωθεί αρκετά.

Καθάρισμα διπλά τζάμια φούρνου

Χωρίς χημικά: Το αλάνθαστο κόλπο της γιαγιάς για.. αστραφτερή κεραμική εστία θα σας λύσει τα χέρια

Με μόνο ένα υλικό που ο καθένας μπορεί να έχει στην κουζίνα μπορεί η κεραμική εστία να καθαριστεί πλήρως από κάθε είδους λεκέ.

Υπάρχει ένα υλικό που ήδη έχετε στην κουζίνα σας και θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε αποτελεσματικά την κεραμική σας εστία.

Τι θα χρειαστείτε; Το μόνο που θα χρειαστείτε για το καθάρισμα της κεραμικής εστίας είναι 1 φλ. μαγειρική σόδα σε σκόνη και δύο πανάκια (ένα στεγνό και ένα νωπό), όπως έκανε και η γιαγιά μας.

Ξεκινήστε ρίχνοντας στην κεραμική εστία τη μαγειρική σόδα. Φροντίστε να ρίξετε διάσπαρτα σε διάφορα σημεία. Στη συνέχεια με το στεγνό πανί αρχίστε να τρίβετε τη μαγειρική σόδα πάνω σε όλη την επιφάνεια της εστίας. Στο τέλος πάρτε ένα νωπό πανί και συνεχίστε το τρίψιμο. Έτσι καθάριζαν τις κουζίνες τους τη δεκαετία του 1930 και όπως φαίνεται αυτό το tip έχει εφαρμογή ακόμα και σήμερα.

Κεραμική εστία: Πως να καθαρίσετε σωστά τις επιφάνειες από διάφορους λεκέδες

Aφού μαγειρέψατε και φάγατε, ήρθε η δύσκολη ώρα του καθαρίσματος της κεραμικής εστίας. Συνήθως οι λεκέδες σας δυσκολεύουν και “παλεύετε” ώρες για να τους βγάλετε, έχοντας και τον φόβο μη τυχόν δημιουργηθούν γρατζουνιές. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε! Υπάρχουν μερικά έξυπνα κόλπα για να την καθαρίσετε στη στιγμή!

Καθημερινή καθαριότητα

Είναι καλό, έπειτα από κάθε μαγείρεμα, να καθαρίζετε την εστία της κουζίνας σας, γιατί διαφορετικά συγκεντρώνονται οι λεκέδες και φεύγουν πιο δύσκολα. Αφού έχουν κρυώσει οι εστίες σας, τις σαπουνίζετε με ένα υγρό πανί ή με το σφουγγάρι και τις ξεπλένετε καλά, για να φεύγουν τα υπολείμματα φαγητού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα λεμόνι κομμένο στη μέση, το οποίο θα τρίψετε πάνω στην επιφάνεια και θα το αφήσετε για λίγα λεπτά να δράσει. Έπειτα θα το ξεπλύνετε με ένα πανί βουτηγμένο σε χλιαρό νερό. Μην ξεχνάτε να βρέχετε συνεχώς το σφουγγάρι για να μην γρατζουνιστεί η επιφάνεια από τα υπολείμματα. Έπειτα, με μια χαρτοπετσέτα ή με ένα μαλακό πανί στεγνώστε τις.

Λεκέδες από γάλα

Για τους πιο δύσκολους λεκέδες, όπως το γάλα, καθαρίζετε αμέσως με ένα βρεγμένο πανί όσο είναι ζεστό και ρίχνετε λίγο λαδάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε λίγο ξύδι, το οποίο θα αποτρέψει τους πολύ δύσκολους λεκέδες από το να κολλήσουν περισσότερο. Το αφήνετε για λίγο μέχρι να κρυώσει η εστία και έπειτα χρησιμοποιείτε την ειδική ξύστρα. Για να φύγουν τα υπολείμματα, καθαρίζετε με ένα υγρό πανί.

Καθαρισμός της κεραμικής εστίας με απορρυπαντικό

Εαν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον από τους παραπάνω φυσικούς τρόπους καθαρίσματος, μπορείτε να πάρετε από το super market ειδικό υγρό καθαρισμού κεραμικών εστιών. Ρίχνετε 4-5 σταγόνες από το ειδικό καθαριστικό υγρό στο κέντρο της εστίας και τρίβετε με ένα πανί όλη την επιφάνεια. Έπειτα περνάτε με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας για να γυαλίσετε τις επιφάνειες.

Καμένα λίπη

Όπως είπαμε, οι λεκέδες και ειδικά από καμένα λίπη πρέπει να καθαρίζονται άμεσα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε συρμάτινα σφουγγαράκια, γιατί θα προκαλέσετε φθορές στην επιφάνεια του γυαλιού. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές ξύστρες για την κεραμική εστία, οι οποίες υπάρχουν στα super market και να ξύσετε τα καμένα λίπη με λίγη πίεση. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε μια πάστα από μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες νερό, την οποία θα αφήσετε να δράσει για 10-15 λεπτά. Στο τέλος, σαπουνίζετε καλά την επιφάνεια και την ξεπλένετε.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share