Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023

Tips για μαμάδες: Το λάθος που κάνετε όταν καθαρίζετε με ξύδι

Δώστε βάση!

27 Ιανουαρίου 2023 12:48
Tips για μαμάδες: Το λάθος που κάνετε όταν καθαρίζετε με ξύδι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ξύδι δεν χρησιμοποιείται μόνο στην μαγειρική αλλά και στην καθαριότητα του σπιτιού.

Για όσους επιλέγουν φυσικά καθαριστικά, το ξύδι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αποτελεσματικά.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Η συμβουλή της γιαγιάς για τον τέλειο καθαρισμό της μπανιέρας: Αυτός είναι ο τρόπος για να λάμπει το μπάνιο σας

Εναλλακτικές χρήσεις του ξιδιού

Το ξύδι είναι ένα προϊόν πολλαπλών χρήσεων. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να απολυμάνετε το ξύλο κοπής, το νεροχύτη, τα καμένα λίπη από το φούρνο, και πολλά ακόμα. Όπως:

Απομάκρυνση αλάτων

Σε περιοχές με σκληρό νερό, το ξύδι είναι η ιδανική λύση για την απομάκρυνση των αλάτων. Βάλτε άσπρο ξύδι στην χύτρα και την καφετιέρα ή σκεπάστε τα διάφορα εξαρτήματα μέσα στο νιπτήρα με άσπρο ξύδι. Μετά από ένα βράδυ, τα άλατα θα είναι πολύ εύκολο να απομακρυνθούν. Ξεπλένετε τα πάντα με νερό.

Πλύσιμο ρούχων

Το πλύσιμο των ρούχων με άσπρο ξύδι απομακρύνει τις μυρωδιές και τα κάνει πιο λευκά και λαμπερά. Αυτό οφείλεται στο ότι το άσπρο ξύδι μπορεί να απομακρύνει τους λεκέδες από ιδρώτα που είναι αλκαλικοί και εξουδετερώνουν την σκόνη του πλυσίματος.Βάλτε τα ρούχα στο νερό με άσπρο ξύδι σε αναλογία 20:1 για 10 λεπτά, και μετά πλύνετέ τα κανονικά.

Απομακρύνει τις άσχημες μυρωδιές από κρέας και ψάρι

Tips για μαμάδες: Το λάθος που κάνετε όταν καθαρίζετε με ξύδι

Το ξύδι απομακρύνει την μυρωδιά του κρέατος και το νοστιμεύει. Όταν μαγειρεύετε ψάρι, με το να βάλετε ξύδι θα απομακρύνετε την ψαρίλα. Όταν καθαρίζετε το κρέας και ιδιαίτερα τα σπλάχνα, με το ξύδι μπορεί να απομακρυνθεί η δυσάρεστη μυρωδιά.

Το λάθος που κάνετε

Ενώ το ξύδι, ως ήπιο οξύ, είναι εξαιρετικό καθαριστικό και σκοτώνει ορισμένα παθογόνα μικρόβια, δεν είναι καταχωρημένο ως απολυμαντικό. Συγκεκριμένα, το ξύδι μπορεί να σκοτώσει τη σαλμονέλα, το E. coli και τη λιστέρια , όμως η κουζίνα περιέχει και άλλα μικρόβια τα οποία δεν εξουδετερώνονται με το ξύδι.

Το Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής (NSF) το θέτει ως εξής: «... ενώ το ξύδι λειτουργεί ως απολυμαντικό σε κάποιο βαθμό, δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η χλωρίνη ή τα καθαριστικά όταν πρόκειται για την εξουδετέρωση μικροβίων. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το ξύδι ως καθαριστικό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν ο στόχος σας είναι να καθαρίσετε ή να απολυμάνετε».

Αν λοιπόν ο στόχος σας είναι η απολύμανση, χρησιμοποιήστε ξύδι. Αντ' αυτού, επιλέξτε ένα προϊόν εγγεγραμμένο στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) ως απολυμαντικό . Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ελέγξετε τις ετικέτες των προϊόντων καθαρισμού. Τα απολυμαντικά προϊόντα που διαφημίζουν ότι σκοτώνουν το «99,9%» των μικροβίων θα πρέπει να φέρουν έναν αριθμό μητρώου EPA που αναγράφεται στην ετικέτα. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστά το απολυμαντικό . Τέλος, διαβάστε και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης για το συγκεκριμένο προϊόν καθαρισμού που έχετε επιλέξει.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share