Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Υγρασία στο ταβάνι: Ξεφορτωθείτε την με μαγειρική σόδα, λεμόνι και 1 ακόμα υλικό που έχετε στην κουζίνα σας

Δώστε βάση!

26 Ιανουαρίου 2023 07:37
Υγρασία στο ταβάνι: Ξεφορτωθείτε την με μαγειρική σόδα, λεμόνι και 1 ακόμα υλικό που έχετε στην κουζίνα σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υγρασία και μπάνιο είναι δύο λέξεις που συνδέονται άμεσα είτε το σπίτι σας βρίσκεται σε περιοχή με υψηλά επίπεδα υγρασίας είτε όχι, καθώς από τη βρύση και τη μπανιέρα δημιουργούνται αναμφίβολα υδρατμοί. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με το αλάτι και άλλα 2 υλικά για να εξαφανίσετε την υγρασία από τους τοίχους.

Η μούχλα στο μπάνιο είναι από τους χειρότερους εχθρούς μιας νοικοκυράς. Συνήθως παρατηρείται περιμετρικά της ντουζιέρας ή μπανιέρας, στους αρμούς των πλακιδίων, αλλά ακόμα και στους τοίχους. Πολλές φορές η πηγή του προβλήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, άλλες πάλι απαιτείται η βοήθεια του τεχνίτη.

Όπως ίσως ήδη γνωρίζεις η υγρασία και η μούχλα πέρα από κακή αισθητική σε έναν χώρο, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Αυτά ενδέχεται να είναι αλλεργίες ή ακόμα και αναπνευστικά θέματα, πράγμα που κανείς δε θα θελε να έχει.

Το θέμα, όμως, είναι ότι η μούχλα τρυπώνει πολύ εύκολα και ύπουλα χωρίς να το καταλάβεις. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να προσέχεις για να έχεις, ή καλύτερα για να… μην έχεις μούχλα! Ακολούθησε τις παρακάτω απλές συμβουλές προκειμένου να αντιμετωπίσεις τη μούχλα στο σπίτι σου.

3 χρυσές συμβουλές για να απαλλαγείς από τη μούχλα στο μπάνιο!

1. Αέρισε το χώρο του μπάνιου

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να θυμάσαι να κάνεις, είναι να αερίζεις καλά το χώρο σου. Η μούχλα έχει την ιδιότητα να αναπτύσσεται σε μη φωτεινούς χώρους στους οποίους δεν υπάρχει ανανεωμένος αέρας. Ειδικότερα για τη μούχλα στο μπάνιο ευθύνονται τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και υδρατμών. Αφού, λοιπόν, έχεις κάνει το χαλαρωτικό σου αφρόλουτρο, φρόντισε να αερίσεις το μπάνιο. Άνοιξε πόρτες και παράθυρα αν υπάρχουν ή βάλε σε λειτουργία το σύστημα εξαερισμού για τουλάχιστον μισή ώρα. Βέβαια καλό θα ήταν να έχεις ανοιχτό ένα από τα δύο και κατά τη διάρκεια του ντουζ σου, όχι μόνο μετά. Ταυτόχρονα με τον αερισμό του μπάνιου, προκειμένου να μειώσεις την υγρασία, μπορείς να σφουγγαρίσεις εφόσον έχουν δημιουργηθεί νερά στο πάτωμα και να σκουπίσεις με μια πετσέτα τους υδρατμούς από τα πλακάκια. Με τον τρόπο αυτό φροντίζεις και για την υψηλότερη αντοχή των δομικών στοιχείων του μπάνιου σου στο χρόνο.

Υγρασία στο ταβάνι: Ξεφορτωθείτε την με μαγειρική σόδα, λεμόνι και 1 ακόμα υλικό που έχετε στην κουζίνα σας

2. Φτιάξε το δικό σου καθαριστικό

Ο δεύτερος χειρότερος εχθρός της μούχλας μετά τον καθαρό αέρα, είναι η καθαριότητα. Γι’ αυτό μην αμελείς το σχολαστικό καθαρισμό του μπάνιου σου. Για την αντιμετώπισή της, σου προτείνουμε να ψεκάσεις με χλωρίνη τα σημεία που την εντόπισες. Άφησέ τη να δράσει μόνο για 5-10 λεπτά και έπειτα τρίψε με μία ειδική βούρτσα ή μια παλιά οδοντόβουρτσα τα υπολείμματα. Στη συνέχεια, ξέπλυνε με άφθονο νερό και σκούπισε με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει.

Ωστόσο, εάν η μυρωδιά της χλωρίνης σου φαίνεται έντονη, τότε χρησιμοποίησε φυσικά υλικά. Μπορείς πολύ εύκολα να δημιουργήσεις το δικό σου μείγμα με απλά υλικά. Η πρώτη συνταγή περιλαμβάνει ½ του φλυτζανιού μαγειρική σόδα, ⅓ χυμό λεμονιού, ¼ ξύδι και 7 φλυτζάνια νερό. Ανακάτεψε τα υλικά και ψέκασε τα σημεία που εμφανίζουν μούχλα. Στη συνέχεια τρίψε, όπως και προηγουμένως, με μία βούρτσα.

Εναλλακτικά, υπάρχει και δεύτερη συνταγή για να δοκιμάσεις. Σε αυτήν θα χρειαστείς: 400 ml ζεστό νερό, 60 ml λευκό ξύδι, 2 κουταλιές της σούπας βόρακα, ½ κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο λεβάντας και 1 κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Διαλύεις το βόρακα στο ζεστό νερό και το αφήνεις να κρυώσει. Έπειτα ρίχνεις και τα υπόλοιπα υλικά και ακολουθείς την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες εναλλακτικές. Εάν παρ’ όλα αυτά παρατηρήσεις ότι δεν έχεις απαλλαχτεί πλήρως από τη μούχλα στο μπάνιο σου, τότε επανάλαβε τη διαδικασία σε τακτά χρονικά διαστήματα για να έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς!

3. Επιδιόρθωσε τις υδραυλικές βλάβες

Το κύριο πρόβλημα της υγρασίας προέρχεται από τους υδρατμούς του τρεχούμενου νερού. Ωστόσο, ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στις σωλήνες του μπάνιου σου. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείς άμεση επιδιόρθωση των υδραυλικών βλαβών από κάποιον τεχνικό. Εάν δεν αποκαταστήσεις τη ζημιά γρήγορα, όσο και να καθαρίζεις τη μούχλα στο μπάνιο θα είναι μάταιο, γιατί αυτή θα εμφανίζεται ξανά! Με το που εντοπίσεις μαύρα στίγματα, θα πρέπει να πονηρευτείς. Ακόμη κι εάν εσύ λαμβάνεις όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της μούχλας, ενδέχεται να μην οφείλεται σε εσένα, αλλά στο μπάνιο του γείτονα που συνορεύει με το δικό σου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τον ενημερώσεις άμεσα για τη ζημιά που προκαλεί. Επίσης, η υγρασία επηρεάζει αρκετά το ταβάνι ενός χώρου. Οι υδρατμοί που έχουν την τάση να πηγαίνουν προς τα επάνω, έχουν την ικανότητα να φουσκώνουν και να ξεφλουδίζουν το χρώμα του ταβανιού σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να χρειαστείς έναν ελαιοχρωματιστή για το βάψιμο του ταβανιού σου.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share