Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κρέας "τρυφερούδι": Απλά κόλπα για να κάνετε από σκληρό μαλακό στο πι και φι

Θα σωθείτε!

25 Ιανουαρίου 2023 12:25
Κρέας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είτε βράζετε το κρέας είτε το ψήνετε, όταν έρχεται η στιγμή να το φάτε, διαπιστώνετε ότι είναι σκληρό. Τι μπορεί να φταίει; Η ποιότητα ή κάποια λάθη που κάνετε κατά το μαγείρεμα; Με την ευκαιρία, δείτε το συχνό λάθος που κάνουμε όλοι και στεγνώνει το κρέας.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν την επόμενη φορά το κρέας να λιώνει στο στόμα.

  • Χτυπήστε το κρέας με ένα σφυρί

Για μεγάλα κομμάτια κρέατος, όπως οι μπριζόλες ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σπάσετε τις σκληρές μυϊκές ίνες και να μαλακώσει το κρέας είναι να χρησιμοποιήσετε το σφυρί κρέατος. Αν δεν έχετε, χαράξτε ελαφρά με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του κρέατος σταυρωτά ή χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να κάνετε μερικές τρύπες.

  • Φτιάξτε μια μαρινάδα

Αν θέλετε να ψήσετε το κρέας στα κάρβουνα ή στον φούρνο, χρησιμοποιείστε όξινα συστατικά όπως χυμό λεμονιού, ξίδι ή βούτυρο. Όχι μόνο θα αποκτήσει γεύση το κρέας αλλά θα διασπαστούν οι σκληρές πρωτεΐνες, μαλακώνοντας το κρέας. Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε να καθίσει το κρέας στη μαρινάδα για πολλή ώρα (30 λεπτά έως δύο ώρες θα είναι αρκετές).

Κρέας 'τρυφερούδι': Απλά κόλπα για να κάνετε από σκληρό μαλακό στο πι και φι

  • Αλατίστε καλά το κρέας

Είτε μαρινάρετε το κρέας είτε όχι, φροντίστε να το αλατίσετε πριν από το μαγείρεμα. Το αλάτι αφαιρεί την υγρασία από το εσωτερικό του κρέατος, αναδεικνύει τις γεύσεις και δημιουργεί φυσική άλμη. Σε αντίθεση με τις μαρινάδες, μπορείτε να αλατίσετε το κρέας έως και 24 ώρες νωρίτερα.

  • Το κρέας πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το βόειο κρέας και άλλα άπαχα κομμάτια κρέατος. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πολύ λίπος σε αυτά τα κομμάτια, δεν πρέπει να ψηθούν πολύ. Γι΄αυτό αφήστε το κρέας τουλάχιστον 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγειρέψετε, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα ( δεν μιλάμε για το κρέας που έχετε στην κατάψυξη αλλά στη συντήρηση).

  • Ψήστε στη σωστή θερμοκρασία

Το υπερβολικό ψήσιμο ή βράσιμο μπορεί να στεγνώσει το κρέας ή να το κάνει λαστιχωτό. Αν δεν μπορείτε να υπολογίσετε σωστά το χρόνο, χρησιμοποιείστε θερμόμετρο κρέατος.

  • Κόψτε το κρέας αντίθετα από τις μυϊκές ίνες

Όλα τα κομμάτια κρέατος έχουν μακριές μυϊκές ίνες. Εάν τα κόβετε παράλληλα με τις μυϊκές ίνες, θα το μασάτε περισσότερη ώρα. Αντ΄αυτού, κόψτε σταυρωτά και αντίθετα από τις μυϊκές ίνες, ώστε το κρέας να χωρίζεται πιο εύκολα.

Τα 3 βασικά βήματα για το τέλειο φιλέτο μπριζόλας - Ειδικά το τελευταίο μην το παραλείψετε ποτέ!

Έχουμε τα τρία βασικά βήματα, τα οποία είναι αναγκαία για να μαγειρέψετε τις μπριζόλες σας, και να κάνετε το τέλειο φιλέτο. Μην παραλείψετε κανένα από τα βήματα, πόσο μάλλον το τελευταίο, που είναι το πιο κρίσιμο.

Σας αρέσουν καλοψημένες, σχεδόν άψητες, η μέτρια ψημένες; Όπως και να προτιμάτε να τρώτε τη μπριζόλα σας, επιβάλλεται να ξέρετε να τη μαγειρέψετε σωστά, και με αυτό εδώ το κόλπο θα την κάνετε να λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα.

Θα χρειαστείτε ένα χυτό τηγάνι σιδήρου για αυτή τη συνταγή, φούρνο, καλά αεριζόμενη κουζίνα (ή ανοχή για τον καπνό) και ένα θερμόμετρο κρέατος για να είσαστε απολύτως σίγουροι για το ψήσιμο, μέχρι να γίνετε πιο εξοικειωμένοι.

  • Σχεδόν άψητες μπριζόλες: 49-52 ° C
  • Άψητες – Μέτρια ψημένες: 54-57 ° C
  • Μέτρια ψημένες: 57-63 ° C
  • Μέτρια ψημένες – Καλά ψημένες: 63-68° C

Λάβετε υπόψη, ότι οι μπριζόλες θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται μόλις αφαιρεθούν από τη φωτιά. Υπάρχουν τρία βασικά βήματα για την τέλεια μπριζόλα. 1.) Το κάψιμο. 2.) Το μαγείρεμα. και 3) Η ξεκούραση.

Βασικά βήματα για φιλέτο μπριζόλας

Αν διακόψετε τα φιλέτα σας τη στιγμή που βγαίνουν από το φούρνο σας, ανατρέπετε όλες τις εργασίες που έχετε μόλις κάνει. Η ξεκούραση είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την διατήρηση των υγρών στις μπριζόλες. Κατά τον έλεγχο της θερμοκρασίας, αφαιρέστε τις μπριζόλες μέσα στους πρώτους -15° C του επιπέδου ψησίματος που θέλετε, οπότε για τις σχεδόν άψητες αφαιρέστε τις μπριζόλες στους 46-49 ° C, σκεπάστε και αφήστε τες να ξεκουραστούν. Όσο πιο κοντά μπορέσετε να φτάσετε στο κάτω άκρο του εύρους, τόσο το καλύτερο.

Το τέλειο φιλέτο:

  • 794 γρ. μπριζόλες μινιόν φιλέτα, δεμένα σφιχτά με σπάγκο χασάπη
  • 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Παρασκευή:

  • 1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 230 ° C. Τοποθετήστε ένα στεγνό, καθαρό τηγάνι από χυτοσίδηρο σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Αφού ζεσταθεί, στεγνώστε τις μπριζόλες με μια χαρτοπετσέτα. Απλώστε τις με το φυτικό έλαιο και βάλτε αλάτι και πιπέρι.
  • 2. Μαγειρέψτε τες για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, χωρίς να τις μετακινείτε καθόλου από τη στιγμή που της τοποθετείτε. Αυτό είναι το κάψιμο, δηλαδή το πρώτο βήμα.
  • 3. Μόλις οι μπριζόλες έχουν ροδίσει από όλες τις πλευρές, βάζετε πάνω σε κάθε φιλέτο από μια κουταλιά της σούπας βούτυρο. Τις τοποθετείτε σε ταψί και μέσα στο φούρνο.
  • 4. Ψήνετε για περίπου 8 λεπτά για τις σχεδόν άψητες, 10 για τις άψητες – μέτρια ψημένες. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος, αν δεν είστε σίγουροι. Μόλις οι μπριζόλες φτάσουν στη σωστή θερμοκρασία, τις αφαιρείτε αμέσως από το φούρνο και το ταψί. Τοποθετήστε τις μπριζόλες σε ένα δροσερό πιάτο και καλύψτε τες με αλουμινόχαρτο. Αφήστε τες να ξεκουραστούν για 10-15 λεπτά πριν τις σερβίρετε.
TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share