Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Το κόλπο για να μην "πιτσιλάει" το λάδι την ώρα του τηγανίσματος

Πώς να αποφύγεις το χάος στην κουζίνα

20 Ιανουαρίου 2023 15:37
Το κόλπο για να μην
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το τηγάνισμα δεν είναι και η πιο απλή και εύκολη υπόθεση… λάδια, πιτσιλιές, καψίματα και μετά καθαριότητα. Μπορείς όλα αυτά όμως να τα αποφύγεις, η τουλάχιστον να μετριάσεις το “πιτσίλισμα”.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ονειρεμένες τηγανητές πατάτες: Το μυστικό της βέλγικης συνταγής για λαχταριστό αποτέλεσμα!

Αυτές οι μαμάδες τα ξέρουν όλα. Ό,τι και να τις ρωτήσετε έχουν μια «επιστημονική» απάντηση να σας δώσουν την οποία φυσικά γνωρίζουν από τη δική τους μαμά.

Κάπως έτσι, λοιπόν, έμαθαν και γνωρίζουν τι μπορουμε να κάνουν για να μην πετάγεται στα ρούχα και τα χέρια μας το καυτό λάδι την ώρα του τηγανίσματος.

Τι θα χρειαστείτε για πιο εύκολο και καθαρό τηγάνισμα

Το κόλπο για να μην 'πιτσιλάει' το λάδι την ώρα του τηγανίσματος

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι λίγο αλάτι.

Αφού κάψει το λάδι και πριν ρίξετε μέσα σε αυτό τις πατάτες, τους κεφτέδες ή ό,τι άλλο έχετε σκοπό να τηγανίσετε, ρίξτε λίγο αλάτι σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Αυτό ήταν! Δεν θα πιτσιλιστείτε ποτέ ξανά και δεν θα κάνετε και χάλια την κουζίνα σας με ένα και μόνο τηγάνισμα!

Για να καθαρίσει τέλεια το τηγάνι σας αμέσως μετά το τηγάνισμα δεν έχετε παρά να χύσετε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (αφού πρώτα κρυώσει) και να αλατίσετε και πάλι την επιφάνεια του τηγανιού αφού πρώτα το βρέξετε. Το αλάτι βοηθάει πολύ και στο καθάρισμα. Αφού το αφήσετε για 10 λεπτά, πάρτε το σφουγγάρι και περάστε το. Θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα.

Πιο υγιεινές από ποτέ - Έτσι θα φτιάξεις πατάτες φούρνου σαν τηγανητές

Οι τηγανητές πατάτες είναι οι αγαπημένες πολλών με μειονέκτημα το γεγονός ότι έχουν πολλές θερμίδες και δεν είναι πολύ υγιεινές.

Μια καλή εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να τρώνε συχνά είναι να κάνουν πατάτες φούρνου σαν τηγανητές! Κι όμως γίνεται… Αρχικά βράστε τις πατάτες, σε βαθμό που να μπορείτε να τις κόψετε εύκολα αλλά να μην λιώσουν. Έπειτα κόψτε τις σαν τηγανητές και βάλτε τες σε ένα μπολ. Ρίξτε λάδι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ανακατέψτε.

Απλώστε τις σε ένα ταψάκι και προσθέστε επιπλέον λαδάκι να μην κολλήσουν ή χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο του ταψιού. Ψήστε στον φούρνο για 20-30 λεπτά. Καλή απόλαυση!

Ξεχάστε το τηγάνισμα: Το μυστικό με το ελαιόλαδο για τραγανές και πεντανόστιμες πατάτες τηγανητές χωρίς τηγάνι

Λάδι για πατάτες τηγανητές

Η πιο απλή συνταγή για τραγανές πατάτες χωρίς τηγάνισμα - Χρειάζεται μερικές πατάτες, πάπρικα, κύμινο, δύο σκελίδες σκόρδου, τσίλι και αλάτι, ωστόσο υπάρχει και ένα ακόμη μυστικό. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για λεμονάτη τηγανιά χοιρινό με μουστάρδα.

«Αν αγαπάς τις πατάτες όσο κι εγώ, πρέπει να δοκιμάσεις τις τραγανές πατάτες μου» γράφει σε ανάρτησή της γνωστή σταρ του TikTok και δίνει την... απόλυτη συνταγή για τραγανές πατάτες. Η συνταγή χρειάζεται μερικές πατάτες, πάπρικα, κύμινο, δύο σκελίδες σκόρδου, τσίλι και αλάτι.

Η χρήστης Aayeh αναφέρει ότι αρχικά βράζει τις πατάτες και τις βυθίζει στη μαρινάδα της. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ακόμη μυστικό. Πατάει με τον πάτο ενός ποτηριού τις πατάτες και τις βάζει στο φούρνο.

Υλικά

  • 1,5 κιλό πατάτες καλά πλυμένες ολόκληρες με τη φλούδα
  • 2 κουτ. του γλυκού πάπρικα
  • 2 κουτ. του γλυκού κύμινο
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  • Τσίλι σε σκόνη
  • Eξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό μέχρι να είναι έτοιμες. Παράλληλα, ενώ οι πατάτες βράζουν, φτιάχνουμε τη μαρινάδα μας, βάζοντας πάπρικα, λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κύμινο, σκόρδο, τσίλι και αλάτι. Τρίβουμε το σκόρδο στον τρίφτη και προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα μας.
  • Βάζουμε τις βρασμένες πατάτες στο μπολ με τη μαρινάδα μας και έπειτα τις τοποθετούμε σε ρηχό ταψάκι. Πατάμε τις πατάτες με τον πάτο ενός ποτηριού και τις αλείφουμε με τη μαρινάδα που έχει περισσέψει. Ψήνουμε στο φούρνο στους 220º C για περίπου 45-60 λεπτά έως ότου χρυσαφίσουν. Απολαμβάνουμε!
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share