Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τα μυστικά της θέρμανσης: Έτσι μπορείτε να κάνετε εξαέρωση στα καλοριφέρ

Δώστε βάση!

20 Ιανουαρίου 2023 10:16
Τα μυστικά της θέρμανσης: Έτσι μπορείτε να κάνετε εξαέρωση στα καλοριφέρ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Tα σώματα δεν ζεσταίνονται με αποτέλεσμα να μην θερμαίνεται καθόλου ο χώρος σου; Mήπως ακούς έναν ενοχλητικό θόρυβο κάθε φορά που ανοίγεις τη θέρμανση; Σωστά το φαντάστηκες, χρειάζεται να κάνεις εξαέρωση στο καλοριφέρ!

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Εγγυημένος τρόπος: Το μυστικό κόλπο των ειδικών για να καθαρίζουν σωστά το καλοριφέρ

Ο θόρυβος του καλοριφέρ δεν είναι ένα διόλου σπάνιο φαινόμενο. Ειδικά όταν έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία λειτουργία του καλοριφέρ, ο ήχος των σωμάτων μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός!

Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό; O θόρυβος φανερώνει ότι στο εσωτερικό των σωμάτων έχει παγιδευτεί αέρας, υπό την μορφή φυσαλίδων. Κατά την κίνηση τους, λοιπόν και λόγω της τριβής, παράγεται αυτός ο ενοχλητικός ήχος. Τότε είναι απαραίτητο να γίνει εξαέρωση στο καλοριφέρ, ώστε να αποδεσμευτεί ο παγιδευμένος αέρας και το υγρό.

Πώς μπορείς να κάνεις μόνος/-η σου εξαέρωση στο καλοριφέρ;

Πώς να κάνω εξαέρωση καλοριφέρ

Εντόπισε της βαλβίδες εξαρέωσης

Το πρώτο βήμα για να κάνεις εξαέρωση στα σώματα του καλοριφέρ είναι να εντοπίσεις την βαλβίδα εξαέρωσης. Αυτή, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, βρίσκεται στο επάνω μέρος κάθε σώματος, είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά.

Ξεβίδωσε τη βαλβίδα

Είναι πρακτικά αδύνατον να ανοίξεις τη βαλβίδα εξαρέωσης με τα χέρια σου. Πιθανότατα θα χρειαστείς ένα ειδικό κλειδί ή ένα κατσαβίδι για να μπορέσεις να ξεβιδώσεις τη βαλβίδα. Τοποθέτησε μια μικρή λεκάνη από κάτω ώστε να μη στάξει νερό στο πάτωμα.

Αφαίρεσε τη βαλβίδα

Μόλις ξεβιδώσεις τη βαλβίδα, άρχισε να την περιστρέφεις αργά και σταθερά έως ότου η οπή της να κοιτά το πάτωμα, δηλαδή προς την λεκάνη. Η οπή πρέπει να κοιτά προς τα κάτω, ώστε το νερό και ο αέρας να διαφύγουν προς τη λεκάνη και να μη λερώσουν το χώρο σου.

Όταν θα έχει φύγει όλος ο αέρας θα είναι η ώρα για να ξανασφίξεις τη βαλβίδα! Τώρα μπορείς να επαναλάβεις την ίδια διαδικασία σε όλα τα σώματα. Η εξαέρωση στα καλοριφέρ είναι μια απλή εργασία που μπορείς να ολοκληρώσεις και μόνος/-η σου! Αν χρειάζεσαι, όμως, οποιαδήποτε βοήθεια, θα χαρούμε πολύ να σου την προσφέρουμε!

Ανάψτε τα καλοριφέρ σας άφοβα προσέχοντας 4 βασικές κινήσεις

Διστάζετε να ανοίξετε το καλοριφέρ όταν έξω έχει κρύο; Μάθετε πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα με λίγες απλές συνήθειες. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με το αλουμινόχαρτο για καλύτερη απόδοση.

Είναι γεγονός: εκατοντάδες λίτρα πετρελαίου σπαταλώνται από τα νοικοκυριά κάθε μήνα λόγω κακής χρήσης του καλοριφέρ. Εμείς σας λένε τι να προσέξετε για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό και τα έξοδα της θέρμανσης υπό το μηδέν.

  • Συντήρηση

Ένας λέβητας που δεν έχει συντηρηθεί σωστά μπορεί να χάνει στον χώρο όπου είναι εγκαταστημένος έως και το 40% της θερμότητας που θα έπρεπε να διοχετεύει στα σώματα.

Ανάψτε τα καλοριφέρ σας άφοβα προσέχοντας 4 βασικές κινήσεις

  • Εξαέρωση

Το κλειδί για τη σωστή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης είναι η συχνή εξαέρωση των σωμάτων καλοριφέρ ώστε να απελευθερώνεται ο εγκλωβισμένος αέρας. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους ψηλούς ορόφους.

  • Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του καλοριφέρ δεν πρέπει να ξεπερνά τους 20ºC για να θερμαίνεται ο χώρος σας ικανοποιητικά. Επιπλέον, αφήνοντας το δείκτη σε αυτά τα επίπεδα, καταναλώνετε λιγότερο πετρέλαιο.

  • Θερμοστάτης

Μην ξεχνάτε να κατεβάζετε τον θερμοστάτη τις ώρες που λείπετε από το σπίτι ή αργά το βράδυ. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγετε να τον κλείνετε. Έτσι, γλιτώνετε την επιπλέον ενέργεια που απαιτείται για να ζεσταθεί εκ νέου το σπίτι.

Δεν ζεσταίνει το καλοριφέρ; Βρέθηκε η λύση – Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

Δεν ζεσταίνει το καλοριφέρ; Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει. Κρύο καλοριφέρ στο σπίτι ένα πρόβλημα που το έχει όλος ο κόσμος που το ακούμε συνέχεια. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται από την εποχή, από την στιγμή που ξεκινάει η θέρμανση μέχρι και το τέλος.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Δεν χρειάζεστε καλοριφέρ: Οι 3 οικονομικοί τρόποι για να ζεστάνετε το σπίτι σας με μόλις 2 ευρώ

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε πριν καλέσετε την εταιρεία που έκανε την εγκατάσταση του συστήματος θέρμανσης ή τον υδραυλικό σας.

Μαζί μας για να δούμε αυτό το θέμα με το κρύο καλοριφέρ και το τι μπορούμε να κάνουμε.

Δείτε αναλυτικότερα τα video για το κρύο καλοριφέρ του προγράμματος για να μάθετε γιατί δεν ζεσταίνει το καλοριφέρ στο σπίτι. Στην συνέχεια διαβάστε όλο το άρθρο για να ενημερωθείτε για ότι αφορά τα κρύα καλοριφέρ.

Το καλοριφέρ είναι ζεστό κάτω και κρύο πάνω

Είναι πολύ ένα συνηθισμένο περιστατικό και συνήθως οφείλεται σε αέρα που έχει εγκλωβιστεί μέσα στο σύστημα της θέρμανσης. Αυτό συνηθίζεται όταν το σύστημα θέρμανσης είναι σταματημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά μπαίνει σε λειτουργία. Ο αέρας που είναι εγκλωβισμένος στην εγκατάσταση του συστήματος θέρμανσης συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος των σωμάτων.

Μπορείτε να κάνετε εξαέρωση στα σώματα που έχουν πρόβλημα χρησιμοποιώντας το ειδικό κλειδί για την εξαέρωση ή ένα ψιλό κατσαβίδι δοχείο για τα νερά και ένα πανάκι για καθάρισμα. Κάνοντας μεθοδικά την εξαέρωση καλοριφέρ είναι πολύ πιθανό να λύσετε το πρόβλημα που δεν ζεσταίνει το καλοριφέρ.

Το καλοριφέρ είναι κρύο κάτω και ζεστό πάνω

Η περίπτωση αυτή δεν είναι τόσο συνηθισμένη όσο αυτή που περιγράψαμε παραπάνω. Εδώ το σώμα είναι κρύο κάτω και ζεστό πάνω. Δεν θερμαίνεται επαρκώς στο κάτω μέρος λόγω της παρουσίας λάσπης και βρωμιάς. Βρωμιά και οξείδια του σιδήρου που δημιουργούνται με την πάροδο των χρόνων επικάθονται στο κάτω μέρος του σώματος. Έτσι το νερό εμποδίζεται να κυκλοφορήσει ελεύθερα από κάτω προς τα πάνω.

Αυτό αντιμετωπίζεται με μηχανικό και χημικό καθαρισμό.

Δεν ζεσταίνει το καλοριφέρ σε όλο το σπίτι

Αν τα παντού είναι κρύα τα σώματα του καλοριφέρ τότε κάνετε ένα πρώτο έλεγχο. Πρώτα από όλα πρέπει να ελέγξτε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι σε λειτουργία

  • Βεβαιωθείτε ότι ο λέβητας και γενικότερα το σύστημα θέρμανσης τροφοδοτείτε με ρεύμα και δεν έχει πέσει κάποια ασφάλεια.
  • Βεβαιωθείτε ότι η τροφοδοσία πετρελαίου ή φυσικού αερίου είναι απρόσκοπτη. Πολλές φορές συμβαίνει να μην υπάρχει αρκετό πετρέλαιο για αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε επάρκεια στο καύσιμο.
  • Πρέπει να ο θερμοστάτης να είναι ενεργοποιημένος, να έχει μπαταρίες και να είναι ρυθμισμένος σε θερμοκρασία 20-21 °C.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο κυκλοφορητής δουλεύει κανονικά.
  • Ελέγξτε την πίεση του δικτύου.
  • Αν έχετε ατομικό επίτοιχο λέβητα φυσικού αερίου βεβαιωθείτε ότι ο πιλότος, η μικρή φλόγα που είναι σε συνεχή λειτουργία είναι ενεργή.

Όλα τα καλοριφέρ είναι ζεστά εκτός από ένα

Εάν έχετε ένα μόνο σώμα σε όλο το σπίτι που δεν ανάβει καθόλου είναι πολύ πιθανό να μην έχει καθόλου ροή ζεστού νερού.

  • Έτσι το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγξτε ότι οι βάνες είναι ανοιχτές. Οι βαλβίδες - βάνες του καλοριφέρ θα πρέπει να είναι τερματισμένες σε θέση που είναι αντίθετα στους δείκτες του ρολογιού – αριστερόστροφα.
  • Αν είναι κάποια βάνα κλειστή τότε προσπαθήστε να την ανοίξτε.
  • Πολλές φορές είναι δύσκολο να ανοιγοκλείσετε τις βάνες γιατί μπορεί να έχουν κολλήσει. Τότε μπορείτε να ξεβιδώσετε το καπάκι, να το τραβήξετε και να τις ανοίξετε περιστρέφοντας τον άξονα με ένα γαλλικό κλειδί.
  • Μπορεί να έχει κολλήσει η θερμοστατική βαλβίδα / θερμοστατική κεφαλή. Έτσι ενώ μπορεί να δείχνει η ένδειξη ανοιχτή είναι πολύ πιθανόν να έχει κολλήσει σε κλειστή θέση και να μην επιτρέπει το ζεστό νερό να περάσει μέσα από το σώμα.

Αυτά είναι πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Καλή τύχη!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share