Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Είναι το σπίτι σας "μπούζι"; Ο Σπύρος Σούλης προτείνει 4 οικονομικά κόλπα για να το διατηρήσετε ζεστό

Χωρίς κόπο και χρήμα

17 Ιανουαρίου 2023 11:09
Είναι το σπίτι σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η βασική ανάγκη που έχει το σπίτι μας το χειμώνα είναι να παραμένει ζεστό. Η εύκολη λύση, να έχουμε δηλαδή όλα τα μέσα θέρμανσης ανοιχτά σε υψηλή ένταση κοστίζει πάρα πολλά χρήματα. Με την ευκαιρία, δείτε πως θα απομακρύνετε τα χρόνια καμμένα λίπη από τα ταψιά και τα μαγειρικά σκεύη.

Γι’ αυτό το ζητούμενο είναι να διατηρούμε τη ζέστη στους χώρους με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε το κρύο μακριά από το σπίτι σας:

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να τσεκάρετε τα κουφώματά σας. Αν αυτά μπάζουν τότε ό,τι και να κάνετε δεν πρόκειται να αποδώσει και αυτό γιατί θα έχετε απώλειες θερμότητας.
Το πιο εύκολο και έξυπνο κόλπο για να δείτε αν διαφεύγει η ζέστη από τις πόρτες και τα παράθυρα είναι αυτό με το κερί.

Ανάψτε ένα κερί και περιφέρετε το γύρω από το κούφωμα. Αν η φλόγα είναι σταθερή, τότε αυτό σημαίνει ότι το σπίτι σας είναι καλά «σφραγισμένο». Αν όμως κουνιέται τότε χρειάζεται να το μονώσετε.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

  • 1. Αν έχει πέσει σοβάς και έχουν δημιουργηθεί κενά γύρω γύρω από το κούφωμα γεμίστε τα με σιλικόνη.

Προσοχή όμως! Μην την εφαρμόσετε στο σημείο όπου ανοίγει η πόρτα. Διαβάστε καλά τις οδηγίες της συσκευασίας και αν δεν είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία.

  • 2. Χρησιμοποιήστε αεροστεγανωτική μονωτική ταινία στην περίπτωση που το κούφωμα μπάζει στο σημείο όπου ανοιγοκλείνει.

Το γνωστό σε όλους αεροστόπ «σφραγίζει» τα κενά και διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία του χώρου, παρέχοντάς του μόνωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για κουφώματα, παράθυρα και μπαλκονόπορτες.

  • 3. Τοποθετήστε διπλό αεροστόπ για πόρτες

Ο ζεστός αέρας μπορεί να διαφύγει ακόμα και από τη χαραμάδα της πόρτας. Επομένως με αυτή την απλούστατη παρέμβαση θα δείτε μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία του χώρου σας. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε αεροστόπ βούρτσα, το οποίο κολλάει στην πίσω μεριά της πόρτας δηλαδή αυτή που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο. Αυτό είναι κατάλληλο τόσο για εσωτερικές όσο και για εξωτερικές πόρτες.

  • 4. Bubble wrap

Εσείς που έχετε μονά τζάμια στα παράθυρα σε σημεία που δεν είναι πολύ εμφανή στην κουζίνα, το υπνοδωμάτιο ή το μπάνιο, μια καλή λύση είναι να τοποθετήσετε bubble wrap. Για να το τοποθετήσετε σωστά, πρέπει πρώτα να το κόψετε στη σωστή διάσταση.

Αμέσως μετά ψεκάστε μια λεπτή στρώση νερού πάνω στο τζάμι, το απλώνετε απαλά σε όλο του το μήκος και αυτό έρχεται και κολλάει πάνω. Αν θέλετε σούπερ μόνωση μπορείτε να το κολλήσετε και με χαρτοταινία.

Κάτι άλλο που επηρεάζει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας είναι ο τρόπος που το αερίζουμε. Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να αφήνουν ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες για παραπάνω από 20-30 λεπτά, γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα ανανεωθεί καλά ο αέρας.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που πραγματικά χρειάζεται να κάνουμε είναι να ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα που να είναι αντικριστά μεταξύ τους, ώστε να δημιουργείται ρεύμα στον χώρο.

Είναι το σπίτι σας 'μπούζι'; Ο Σπύρος Σούλης προτείνει 4 οικονομικά κόλπα για να το διατηρήσετε ζεστό

Με τον τρόπο αυτό αρκούν μόλις πέντε με εφτά λεπτά το πολύ για να γίνει και πάλι φρέσκος ο αέρας του χώρου.

Όταν αερίζετε το σπίτι πολλοί πιστεύετε ότι μπαίνει μέσα ο κρύος αέρας. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που ισχύει είναι ότι βγαίνει ο ζεστός αέρας προς τα έξω. Γι’ αυτό και αν αφήσετε ανοιχτά για πέντε με εφτά λεπτά το πολύ, ο χώρος σας θα μπορέσει πιο εύκολα να ανακτήσει τη θερμοκρασία του γιατί δεν θα έχει προλάβει να χάσει όλη τη ζέστη.

Μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία του σπιτιού είναι να ανοίγετε τις κουρτίνες όσο έχει ήλιο και να τις κλείνετε πριν νυχτώσει. Τον χειμώνα ο ήλιος που θα μπει μέσα από τα παράθυρα μέσα από τα κουφώματα σας θα ζεστάνει το σπίτι και θα μειώσει την υγρασία μέσα σε αυτό.

Μόλις νυχτώσει, οι κλειστές κουρτίνες λειτουργούν σαν μόνωση και βοηθάνε τον ζεστό αέρα να παραμείνει μέσα στο σπίτι και να μη μπει το κρύο από τα παράθυρα. Επομένως, όσο πιο χοντρά είναι τα υφάσματα από τις κουρτίνες σας, τόσο το καλύτερο.

Κάτι άλλο που πρέπει να κάνετε για να έχετε πιο ζεστό σπίτι είναι να απομονώσετε τους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε. Αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρχουν δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, τότε καλό είναι να κλείσετε τα σώματα θέρμανσης, τις εσωτερικές πόρτες αν υπάρχουν και να τοποθετήσετε αεροστόπ στις πόρτες.

Πολύ σημαντική κίνηση για εσάς που έχετε τζάκι που δεν χρησιμοποιείτε είναι να κλείσετε το κλείστρο της καμινάδας. Όταν αυτό μένει ανοιχτό ο ζεστός αέρας που υπάρχει μέσα στο σπίτι διαφεύγει από εκεί με αποτέλεσμα να μένει κρύο το σπίτι.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε πριν κλείσετε το κλείστρο είναι να βεβαιωθείτε ότι το τζάκι σας είναι εντελώς σβηστό χωρίς καπνό.

O βασικός παράγοντας όσον αφορά τη συνολική απώλεια θερμότητας ενός δωματίου και ενός σπιτιού είναι η απώλεια θερμότητας από τους τοίχους, την οροφή και το δάπεδο. Για όλους εσάς που έχετε καλοριφέρ, η λύση που θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια μέχρι και 20 είναι η θερμο-ανακλαστική μόνωση, που τοποθετείται ανάμεσα στον τοίχο και στο σώμα του καλοριφέρ.

Έχει την ιδιότητα να αντανακλά στο χώρο το 97% της θερμότητας του καλοριφέρ που βγαίνει από την πίσω πλευρά στον τοίχο. Αν επιθυμείτε μια πιο προσωρινή λύση που θα βελτιώσει την απόδοση του καλοριφέρ σας είναι να τοποθετήσετε αλουμινόχαρτο ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο.

Για να τα τοποθετήσετε σωστά χωρίς να φαίνονται κόψτε είτε το αλουμινόχαρτο ή ακόμα καλύτερα την θερμο-ανακλαστική μόνωση λίγο σε διάσταση λίγο μικρότερη από την επιφάνεια του καλοριφέρ για να μην φαίνεται.

Το μεγάλο λάθος όμως που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να αποδίδει σωστά το καλοριφέρ σας είναι να μην το καλύπτετε με ραφάκια και διακοσμητικά αντικείμενα γιατί με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η διάχυση της θερμότητας.

Κάτι ακόμα που επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε όσοι έχετε καλοριφέρ είναι να το εξαερώνετε, γιατί μόνο τότε αποδίδει πάρα πολύ καλά.

Τέλος σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι ένα ή περισσότερα θερμαντικά σώματα στο σπίτι σας βρίσκονται κολλημένα πίσω από έπιπλα, καλό είναι να τους αλλάξετε θέση και να τα απομακρύνετε από αυτά.

Το όφελος θα είναι διπλό αφού με τη νέα διαρρύθμιση θα έχετε ανανεώσει και τον χώρο σας.

Πηγή: spirossoulis.com

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share