Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ζουμερό μέσα, τραγανό έξω: Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο για να πετύχετε το τέλειο ψητό κοτόπουλο

Θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους

14 Ιανουαρίου 2023 16:12
Ζουμερό μέσα, τραγανό έξω: Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο για να πετύχετε το τέλειο ψητό κοτόπουλο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια από τις λατρεμένες γεύσεις της παιδικής μας ηλικίας, το ψητό κοτόπουλο είναι τόσο απλό όσο και δύσκολο, αν κάποιος θέλει να το πετύχει άψογα. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με τα αυγά στο αλουμινόχαρτο.

Γιατί δεν αρκεί να έχει ψηθεί μέχρι μέσα: Πρέπει να παραμένει ζουμερό στο εσωτερικό του, ώστε να είναι απολαυστικό, ενώ η πέτσα του πρέπει να είναι τραγανή και… αμαρτωλή.

Πώς θα το πετύχουμε, λοιπόν;

Πριν την ετοιμασία: προτιμάμε να μην δένουμε τα μπούτια αλλά να τα αφήνουμε «ανοιχτά». Γενικά, πολλοί συμβουλεύουν να δένουμε μπούτια και φτερούγες με μαγειρικό σπάγκο. Όμως με αυτό τον τρόπο το κοτόπουλο χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο για να είναι έτοιμο και στα «δύσκολα» σημεία: στο εσωτερικό των μπουτιών και στις κλειδώσεις. Έτσι όμως, στεγνώνει το στήθος. Δεν υπάρχει λόγος να διατηρηθεί το σχήμα του πουλερικού, είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε μερίδες προτού το σερβίρουμε.

Μυστικό πρώτο και σημαντικό: ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν από το ψυγείο για ψήσιμο. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά κανονικά ακολουθούμε όλα τα στάδια της κάθε συνταγής.

Ζουμερό μέσα, τραγανό έξω: Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο για να πετύχετε το τέλειο ψητό κοτόπουλο

Μυστικό δεύτερο: το λεμόνι είναι από τους καλύτερους φίλους του κοτόπουλου. Βάλετε δυο ροδέλες λεμόνι στην κοιλιά του κοτόπουλου για να μείνει μαλακό. Για να χρυσίσει απ’ έξω πρέπει επίσης να το ραντίσετε με λεμόνι.

Μυστικό παχυντικό και νόστιμο: το βούτυρο. Μπορείτε με μια σπάτουλα ή με το χέρι να περάσετε το κοτόπουλο σε όλη την επιφάνεια με βούτυρο, θα χρυσίσει και θα γίνει πεντανόστιμο. Αν σας αρέσει, προσθέστε και λίγο σκόρδο για άρωμα. Εκτός από το βούτυρο χρειάζεται και ελαιόλαδο. Με ένα πινέλο κουζίνας βάλτε ελαιόλαδο σε όλα τα σημεία του κοτόπουλου.

Χοντρό αλάτι! Κι όμως θα κάνει τη διαφορά. Τρίψτε το κοτόπουλο με χοντρό αλάτι, θα γίνει πολύ νοστιμότερο. Για ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα βάλτε λίγο φρέσκο θυμάρι στην κοιλιά.

Μυστικό για τις πατάτες που συνοδεύουν κλασικά ένα ψητό κοτόπουλο. Επιλέξτε τις πατάτες που ταιριάζουν σε ψητό φαγητό, όπως Νάξου για παράδειγμα. Αποφύγετε τις πατάτες που είναι λευκές, δεν είναι τόσο καλές ποιοτικά ούτε νόστιμες. Αφού τα κάνετε όλα αυτά, προσθέστε στο ταψί λίγο νερό, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε δύο ώρες.

Κάποιοι προτείνουν να το σκεπάσουμε με βρεγμένο και στυμμένο λαδόχαρτο, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα κάνει ωραία κρούστα χωρίς να καεί. Κάθε λίγο περάστε με πινέλο κουζίνας το μείγμα σας (βούτυρο, λάδι, λεμόνι) ξανά και ξανά πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες.

Μισή ώρα πριν το τέλος αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο για να έχετε ένα χρυσό, ξεροψημένο αποτέλεσμα. Αφού ψήσουμε το κοτόπουλο, το αφήνουμε μέσα στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα για περίπου 15 – 20 λεπτά.

Βραβευμένος σεφ αποκαλύπτει: Το κόλπο για να ροδίζει πάντα το ψητό κοτόπουλο

Ο περίφημος βρετανός σεφ Marcus Wareing, ιδιοκτήτης του δύο αστεριών Michelin εστιατορίου Marcus στο Λονδίνο, αγαπά πολύ το ψητό κοτόπουλο. Και έχει μερικές συμβουλές να δώσει σε όλους εμάς για το πώς ψήνεται σωστά.

«Οι συνταγές λένε πάντα να βάζεις τον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο, και μετά να τη χαμηλώνεις. Διαφωνώ πλήρως!». Ο Wareing προτείνει να ψήνουμε το κοτόπουλο σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία «επιτρέποντας στο πουλί να καραμελώσει αργά.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης τη συνταγή για καλοφαγάδες: Σουφλέ κοτόπουλο με μανιτάρια και μυρωδικά.

ψητό κοτόπουλο

Δεν χρειάζεται να ξεκινάς από ψηλά και να χαμηλώνεις. Η πέτσα θα ροδίσει φυσικά με αργό ψήσιμο και περισσότερο χρόνο στον φούρνο». Και για να γίνει απόλυτα χρυσαφένια η πέτσα και ομοιόμορφη στο χρώμα, ο Wareing λέει να περνάμε το κοτόπουλο με μια στρώση βούτυρο.

«Είναι σαν την ηλιοθεραπεία. Αν βγεις στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό, θα καείς. Ισχύει η ίδια αρχή»…

Μυστικό μαγειρικής των σεφ: Πότε πρέπει να αλατίζετε το κρέας

Ο χρόνος που θα αλατιστεί το κρέας παίζει σημαντικό ρόλο στη ψήσιμό του και φυσικά στο αποτέλεσμα. Παράλληλα, δείτε πώς θα κάνετε πάντα το κοτόπουλο σας να βγαίνει ζουμερό.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, είναι να αλατίζετε το κρέας πριν το μαγείρεμα, γιατί φεύγει ο ζωμός του κρέατος και εμποδίζετε το ψήσιμο.

Ο σωστός χρόνος για να αλατίσουμε το κρέας

αλάτι στο κρέας

Για να μαγειρέψετε σωστά το κρέας, ρίξτε το αλάτι στη μέση του μαγειρέματος και αν χρειαστεί προσθέστε, όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share