Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Βάλτε ένα δοχείο ρύζι στην ντουλάπα και απαλλαγείτε από ένα ενοχλητικό πρόβλημα

Θα σας λύσει

13 Ιανουαρίου 2023 16:16
Βάλτε ένα δοχείο ρύζι στην ντουλάπα και απαλλαγείτε από ένα ενοχλητικό πρόβλημα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί το ρύζι να είναι ιδανικό συνοδευτικό σε οποιοδήποτε γεύμα αλλά οι χρήσεις του δεν περιορίζονται στην κουζίνα. Η γνωστότερη εκτός κουζίνας χρήση του είναι για να διασώσει κινητά τηλέφωνα που έχουν πέσει στο νερό. Τι δουλειά μπορεί, όμως, να έχει στη ντουλάπα σας; Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να διώξετε τον σκόρο από την ντουλάπα.

Το ρύζι έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδιότητα: απορροφά τις μυρωδιές. Δοκιμάστε να βάλετε μια κούπα με ρύζι σε έναν χώρο που μυρίζει άσχημα και θα καταλάβετε πόσο αποτελεσματικό είναι. Γίνεται, ωστόσο, ακόμα αποτελεσματικότερο αν το αρωματίσετε. Πώς; Με αιθέρια έλαια! Μπορείτε τώρα να φανταστείτε πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι για την ντουλάπα και τα ρούχα σας.

Βάλτε ένα δοχείο ρύζι στην ντουλάπα και απαλλαγείτε από ένα ενοχλητικό πρόβλημα

Τι θα χρειαστείτε

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μικρό δοχείο (τα γυάλινα βαζάκια φαγητού είναι ιδανικά), ένα σακουλάκι ρύζι και τα αγαπημένα σας αιθέρια έλαια. Αν η ντουλάπα σας μυρίζει πολύ τότε χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου – θα εξουδετερώσει τα πάντα. Αν θέλετε απλώς να προσθέσετε μια ευχάριστη μυρωδιά στην ντουλάπα δοκιμάστε δεντρολίβανο, μέντα ή λεβάντα. 1 – 2 φλυτζάνια ρύζι και 10-20 σταγόνες αιθέριου ελαίου είναι αρκετά. Μπορείτε προαιρετικά να κλείσετε το βάζο σας με ένα ύφασμα που αναπνέει και να το στερεώσετε με λάστιχο. Μην ξεχάσετε να το ανακινήσετε καλά για να πάει παντού το έλαιο.

Πού αλλού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε Το βάζο σας δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα κανονικό αρωματικό χώρου και δεν θα κάνει ολόκληρο το σπίτι σας να μυρίζει αιθέρια έλαια. Είναι όμως ιδανικό για μικρούς χώρους. Εκτός, λοιπόν, από την ντουλάπα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα μικρά δωμάτια, σε κάποια αποθήκη, στην είσοδο του σπιτιού σας, σε κάποια παπουτσοθήκη ή και στο μπάνιο σας για να περιορίσετε τι οσμές από τα άπλυτα ρούχα. Αν μετά από κάποιο καιρό παρατηρήσετε πως το βάζο δεν μυρίζει πια ανακινήστε το για να αναδευτούν τα αιθέρια έλαια. Ανάλογα με την υγρασία που υπάρχει στον χώρο το αρωματικό σας ρύζι θα διαρκέσει 4-6 μήνες.

Ρύζι «θάνατος»: Πως μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση; Μεγάλη προσοχή

Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν συχνά να πάθουν δηλητηρίαση οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους, από το μαγειρεμένο ρύζι που περισσεύει στο γεύμα και το καταναλώνουν ξαναζεσταμένο αργότερα ή την επόμενη μέρα. Ωστόσο, δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το ρύζι έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί. Από την άλλη, το ρύζι έχει και θεραπευτικές ικανότητες, πέρα από ότι αποτελεί μια πολύ υγιεινή τροφή, και μπορείτε να απαλλαχθείτε από προβλήματα που σας ταλαιπωρούν εύκολα και με φυσικό τρόπο.

Πώς μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση από το ρύζι

Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια από το Bacillus cereus. Πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα, όμως, και όταν μαγειρευτεί, αυτά τα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν.

Εάν αυτό το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια του Bacillus cereus, που έχουν επιβιώσει, μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και θα παράγουν τοξίνες που προκαλούν εμετό ή διάρροια. Όσο περισσότερο το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι αυτά τα βακτήρια, ή οι τοξίνες θα το κάνουν επικίνδυνο προς κατανάλωση.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

Αν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να αρρωστήσετε. Αν συμβεί αυτό, θα παρουσιάσετε εμετό, ή διάρροια περίπου 1-5 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση

  • Ιδεατά, πρέπει να το καταναλώνετε αμέσως μόλις έχει μαγειρευτεί
  • Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε βάλτε το στο ψυγείο (στην ψύξη) όσο το δυνατόν ταχύτερα (ιδανικά εντός μιας ώρας, αφότου το μαγειρέψετε)
  • Μην το κρατήσετε (μαγειρεμένο) στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα προτού το ξαναζεστάνετε
  • Όταν ξαναζεσταίνετε οποιοδήποτε τύπο ρυζιού, πάντα να βεβαιώνεστε ότι το γεύμα σας έχει ζεσταθεί καλά ολόκληρο. Δηλαδή να μην υπάρχουν σημεία που έχει μείνει ακόμα κρύο από την ψύξη (πχ όταν το ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων)
  • Ποτέ μην το ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share