Μέλι & σιρόπι σφενδάμου: Όλοι οι λόγοι για να τα προτιμάς αντί για ζάχαρη
Δώστε βάση!
Πολλοί διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διατροφής για την απώλεια κιλών ή όχι, η ζάχαρη που προσλαμβάνουν καθημερινά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη πρέπει να απολαμβάνεται με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης η οποία προέρχεται από διάφορες τροφές και ροφήματα και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες φλεγμονές, προβλήματα με το σάκχαρο και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης έχει επίσης συνδεθεί με την κακή ψυχική υγεία και την κατάθλιψη.
Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα, αν ενδεχομένως θα πρέπει να βρεις άλλους, πιο υγιεινούς τρόπους για να γλυκάνεις τα τρόφιμα και τα ποτά σου εκτός από την απλή ζάχαρη; Και είναι άραγε το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου δύο από αυτές τις καλύτερες επιλογές; Με την ευκαιρία, δείτε πώς θα αναγνωρίσετε το νοθευμένο μέλι από το γνήσιο
Υπάρχουν πολλές φυσικά γλυκές εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης εκεί έξω – χουρμάδες, σιρόπι αγαύης, στέβια, φρούτα μοναχός και άλλα. Αν και ορισμένες από αυτές τις επιλογές είναι πιο πρόσφατες, το σιρόπι σφενδάμου και το μέλι είναι τα δύο φυσικά γλυκαντικά που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό – και συχνά διαφημίζονται ως καλύτερες αντικαταστάσεις σε ότι αφορά την υγεία μας.
Κολλώδη, γλυκά και πολύ νόστιμα, είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί τόσο το μέλι όσο και το σιρόπι σφενδάμου κάνουν καλή δουλειά παίρνοντας τη θέση της ζάχαρης σε αρτοσκευάσματα, καφέ και τσάι, γαρνιτούρες πρωινού, smoothies και όχι μόνο.
Αλλά είναι όντως ακριβής ο ισχυρισμός ότι η χρήση μελιού ή σιροπιού σφενδάμου είναι πιο υγιεινή από τη χρήση απλής επιτραπέζιας ζάχαρης;
Δυστυχώς, η σύντομη απάντηση είναι: ναι και όχι είναι περίπλοκο. Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής μας λένε αν και πότε έχει νόημα να προτιμάμε το μέλι ή/και το σιρόπι σφενδάμου από τη ζάχαρη και ποιο από τα δύο, αν υπάρχει, είναι το «καλύτερο» για μας.
3 απλοί τρόποι για να γλυκάνεις τα τρόφιμα χωρίς καθόλου ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά
Το πρόβλημα με τη ζάχαρη
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση περίπου 6 κουταλιών ζάχαρης του γλυκού την ημέρα για τις γυναίκες και 9 κουταλιών του γλυκού την ημέρα για τους άνδρες, αλλά οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς για το 2020-2025 αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 17 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα.
Η ζάχαρη βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα όπως τα φρούτα, αλλά η ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα είναι διαφορετική από τη λευκή ζάχαρη που μπορεί να προσθέσουμε στον παγωμένο καφέ ή να πασπαλίσουμε επάνω από τα γλύκα. Η φυσική ζάχαρη που υπάρχει σε θρεπτικά πυκνά, πλήρη τρόφιμα -όπως τα μούρα, τα παντζάρια και οι γλυκοπατάτες- συνοδεύεται από φυτικές ίνες μαζί με άλλες εξαιρετικές βιταμίνες και μέταλλα. Αυτές οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης της τροφής, πράγμα που σημαίνει ότι η ζάχαρη απελευθερώνεται πιο αργά, παρέχοντάς σας επομένως πιο διαρκή ενέργεια.
Ωστόσο, η ζάχαρη που έχει υποστεί επεξεργασία, εξευγενισμό ή έχει προστεθεί σε τρόφιμα, επηρεάζει τον οργανισμό πολύ πιο γρήγορα. Είναι πλούσια σε θερμίδες, χωρίς να παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η ζάχαρη είναι το αντίθετο της πυκνής σε θρεπτικά συστατικά. Με απλά λόγια: Η ζάχαρη δεν έχει καμία θρεπτική αξία, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι ωφελούνται από τον περιορισμό της. Οποιοδήποτε γλυκαντικό προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από μια αύξηση της ινσουλίνης που βοηθά στην παροχή ζάχαρης στα κύτταρά σας. Με την πάροδο του χρόνου, τα πολλά γλυκαντικά κάθε είδους μπορούν να προωθήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2.
Για να περιορίσεις την πρόσληψη ζάχαρης, πιθανότατα έχεις ακούσει τη συμβουλή που λέει να την αντικαταστήσεις με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου όταν μπορείς. Αν και αυτά τα δύο γλυκαντικά παρέχουν περισσότερα διατροφικά οφέλη από την απλή λευκή ζάχαρη, πρέπει να είμαστε ακόμα προσεκτικοί για να μην το παρακάνουμε.
Σιρόπι σφενδάμου έναντι ζάχαρης - Διατροφικά στοιχεία
Το σιρόπι σφενδάμου προέρχεται από τον χυμό των σφενδάμων: Συλλέγεται, βράζεται, φιλτράρεται και διαβαθμίζεται. Μια κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου περιέχει 52 θερμίδες, 13,4 γραμμάρια υδατανθράκων, 0 γραμμάρια φυτικών ινών και 12,1 γραμμάρια ζάχαρης. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και λιπαρά είναι αμελητέα, αλλά αποτελεί πηγή πολυάριθμων βιταμινών και μετάλλων.
Οφέλη του σιροπιού σφενδάμου για την υγεία
Πώς συγκρίνεται η διατροφική του σύνθεση με τη ζάχαρη; Η κρυσταλλική ζάχαρη έχει όντως περισσότερες θερμίδες, ελαφρώς λιγότερα γραμμάρια υδατανθράκων και ελαφρώς περισσότερα γραμμάρια ζάχαρης από το σιρόπι σφενδάμου. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη περιέχει 68 θερμίδες, οπότε οι κενές θερμίδες αθροίζονται σημαντικά γρηγορότερα χωρίς κανένα πραγματικό όφελος.
Το σιρόπι σφενδάμου έχει ένα διατροφικό πλεονέκτημα έναντι της ζάχαρης, επειδή δεν περιέχει πρόσθετα και η επεξεργασία του επιτρέπει να διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του, συμπεριλαμβανομένου του μαγγανίου, της ριβοφλαβίνης, του ψευδαργύρου, του μαγνησίου, του ασβεστίου και του καλίου.
Όσον αφορά τα οφέλη του για την υγεία, το καθαρό σιρόπι σφενδάμου προσφέρει μερικά. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη, οπότε δεν θα ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο γρήγορα. Το σιρόπι σφενδάμου είναι επίσης γνωστό ότι διαθέτει αντιοξειδωτικά, δηλαδή ουσίες που βοηθούν τα κύτταρά μας να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες και να προστατευτούν από ασθένειες. Το σιρόπι σφενδάμου είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από την έναρξη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των εγκεφαλικών διαταραχών και έχει επίσης αντιφλεγμονώδη και πρεβιοτική δράση, οπότε βοηθά στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και μπορεί να προφυλάξει από διάφορες ασθένειες.
Μέλι έναντι ζάχαρης - Διατροφικά στοιχεία
Το μέλι είναι το νέκταρ των λουλουδιών που συλλέγουν οι μέλισσες. Αυτό το γλυκό, χρυσό υλικό είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθιστώντας το ευεργετικό για την προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες. Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 63,8 θερμίδες, 17,3 γραμμάρια υδατανθράκων και 17,2 γραμμάρια ζάχαρης, δεν έχει λίπος και περιέχει ασήμαντες ποσότητες πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
Τα οφέλη του μελιού για την υγεία
Παρόλο που το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες και γραμμάρια ζάχαρης από τη λευκή ζάχαρη, έχει να προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ιδιότητες για την υγεία και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή από τη ζάχαρη.
Τα πλεονεκτήματα του μελιού έναντι της ζάχαρης περιλαμβάνουν ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη δηλαδή δεν επηρεάζει τόσο πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Περιέχει επίσης περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, όπως ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη C, ψευδάργυρο, φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή.
Το μέλι έχει βιοδραστικές ουσίες που προάγουν την υγεία, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο μέλι βοηθούν στην προστασία από τις κυτταρικές βλάβες που προάγουν ασθένειες και τροφοδοτούν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας. Η βελτιωμένη υγεία του εντέρου συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών.
Μπορεί το μέλι να είναι από τα βασικά προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε σε μία γρίπη ή ένα κρυολόγημα, για τον πονόλαιμο και ως κατ’ οίκον κατασταλτικό του βήχα, αλλά το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Έχει βρεθεί μάλιστα ότι το μέλι καταπραΰνει καλύτερα τον βήχα από ό,τι ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον βήχα.
Πρέπει να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με σιρόπι σφενδάμου ή/και μέλι;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχει νόημα να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με σιρόπι σφενδάμου και μέλι, γιατί και τα δύο αυτά φυσικά γλυκαντικά έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κανονική ζάχαρη και προσφέρουν ένα ευρύτερο προφίλ βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Αν πρόκειται να προτιμήσεις το ένα από το άλλο, το σιρόπι σφενδάμου περιέχει τα λιγότερα σάκχαρα, θερμίδες και υδατάνθρακες ανά μερίδα.
Στο τέλος της ημέρας, η ζάχαρη είναι ζάχαρη, και τόσο το σιρόπι σφενδάμου όσο και το μέλι έχουν πολλή ζάχαρη. Το σιρόπι σφενδάμου και το μέλι μπορεί να έχουν μερικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την επιτραπέζια ζάχαρη, αλλά και τα δύο θεωρούνται πρόσθετα σάκχαρα. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, ορισμένους καρκίνους και παχυσαρκία.
Οι άνθρωποι που πρέπει να προσέχουν το σάκχαρό τους θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και τη ζάχαρη πολύ παρόμοια, δεδομένου ότι όλα εξακολουθούν να είναι ζάχαρη και όλα αυτά τα γλυκαντικά θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σε κάποιο βαθμό. Και σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να αρχίσεις να τα προσθέτεις στη διατροφή σου επιπλέον αν δεν χρησιμοποιείς κανένα γλυκαντικό εξ αρχής. Δεν πρέπει να βλέπουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου ως «πηγή αντιοξειδωτικών» , αλλά μάλλον ως μια γευστική προσθήκη κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Αν και είναι αλήθεια ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης πολύ συχνά -σε οποιαδήποτε μορφή- μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας, δεν θα πρέπει επίσης να τη λοιδορείς και να τη φοβάσαι εντελώς. Όλες οι επιλογές μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή. Όποιο γλυκαντικό κι αν επιλέξεις, χρησιμοποίησε το με προσοχή και με μέτρο και κάνε ό,τι μπορείς για να ακολουθήσεις τις συνιστώμενες οδηγίες δηλαδή τα 9 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τους άνδρες και 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τις γυναίκες.