Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Λαχταριστές μελιτζάνες ογρατέν με γιαούρτι, λιωμένο τυρί και σκόρδο

Γεύση που θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας

10 Ιανουαρίου 2023 14:39
Λαχταριστές μελιτζάνες ογρατέν με γιαούρτι, λιωμένο τυρί και σκόρδο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το λεγόμενο «ογκρατέν» είναι ένας τρόπος μαγειρέματος φαγητών στον φούρνο, συνήθως με βάση κάποιο λαχανικό και τυρί της επιλογής μας.

Συγκεκριμένα, η συνταγή που βρήκαμε για μελιτζάνες ογκρατέν είναι το απόλυτο comfort food -λαχταριστές, ζεστές, και ζουμερές, με γεύσεις και τα αρώματα που δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για κοτόπιτα με γιαούρτι.

Πρόκειται για ένα πιάτο που είναι πάντοτε χορταστικό και απολαυστικό, ιδανικό για ένα κυρίως γεύμα σε ένα τραπέζι με φίλους ή οικογένεια. Εκτός όλων των άλλων η διαδικασία μαγειρέματος είναι απλούστατη -προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε.

Υλικά

  • 3 μελιτζάνες Φλάσκες
  • 2 αυγά
  • 2 γιαούρτια
  • 1 ματσάκια μαΐντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα Σάλτσα ντομάτας
  • 1 κγ σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κσ καπνιστή πάπρικα
  • 300γρ τυρί γκούντα τριμμένο
  • λάδια
  • αλάτι, Πιπέρι

Λαχταριστές μελιτζάνες ογρατέν με γιαούρτι, λιωμένο τυρί και σκόρδο

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες το 1 εκ και τις απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τις αλατίζουμε πρώτα από την μετά πλευρά και με τα τις γυρνάμε και από τη άλλη.
  • Μετά τις λαδώνουμε και τις βάζουμε για 15-20 λεπτά στο φούρνο στο γκριλ στους 180 βαθμούς.
  • Στο χρόνο αυτός ετοιμάζουμε την επίστρωση που θα απλώσουμε πάνω από τις μελιτζάνες.
  • Χτυπάω τα αυγά με σύρμα χειρός , προσθέτω το γιαούρτι, την πάπρικα, το σκόρδο, πιπέρι, και ανακατεύω να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Βγάζω τις μελιτζάνες από το φούρνο. Σε ένα άλλο πυρίμαχο σκεύος λαδώνω και στρώνω τις ψητές μελιτζάνες (ίσως επικαλλυπτονται κιόλας) , και ραντίζω με την σάλτσα ντομάτας παντού πάνω από τις μελιτζάνες , και μαϊντανό.
  • Στην συνέχεια απλώνω και το μείγμα γιαουρτιού – αυγών.
  • Απλώνω και το τυρί γκούντα να καλύψω όλο το ταψί.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 30-35 λεπτά στους 180-190 βαθμούς.

Πηγή: xrysoskoufaki.gr

Αυγά "κόλαση": Ο συνδυασμός με το σκορδάτο γιαούρτι και το βούτυρο που κολάζει

Τσιλμπίρ αυγά με γιαούρτι και πικάντικη σάλτσα. Συνταγή που έφεραν οι Καππαδόκες από τα βάθη της ανατολικής Μικράς Ασίας, την Καππαδοκία, μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για αυγά στο τηγάνι με ζαμπόν, ντομάτες και κρεμμύδια.

Προετοιμάζονται γρήγορα και η γεύση τους είναι απλά εξάρτηση.

Υλικά

  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ. ξίδι
  • 150 γρ. γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • Λίγο δυόσμο ή άνηθο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • Λίγο μπούκοβο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι
  • Ψωμί για το σερβίρισμα

Αυγά

Εκτέλεση

  • Για τα αυγά ποσέ με γιαούρτι Çılbır, ξεκινάμε με την προετοιμασία του γιαουρτιού.
  • Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το τριμμένο σκόρδο και λίγο αλάτι.
  • Προσθέτουμε λίγο άνηθο.
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε μικρό τηγάνι προσθέτουμε τις πιπεριές ολόκληρες.
  • Μόλις αφρίσει το βούτυρο, προσθέτουμε την πάπρικα και το μπούκοβο.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό (5-6 εκατοστά νερό).
  • Αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού και χαμηλώνουμε την φωτιά ίσα που να σιγοβράζει το νερό.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι και το ξύδι.
  • Ρίχνουμε μέσα ένα ένα τα αυγά προσεκτικά.
  • Σε πολύ χαμηλή φωτιά, αφήνουμε για 2 ½ με 3’ μέχρι να ασπρίσει το ασπράδι του αυγού ολόγυρα.
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share