Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Λεκές από ντομάτα: Τα πιο έξυπνα κόλπα για να τον καθαρίσετε σε χρόνο μηδέν

Δώστε βάση!

8 Ιανουαρίου 2023 19:05
Λεκές από ντομάτα: Τα πιο έξυπνα κόλπα για να τον καθαρίσετε σε χρόνο μηδέν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέρα από τους λεκέδες από λάδι, υπάρχει ακόμα ένας εφιάλτης για τα ρούχα. Ο λεκές από ντομάτα και σάλτσα βγαίνει αδιαμφισβήτητα δύσκολα και απαιτεί ειδική μαεστρία. Με την ευκαιρία, δείτε πώς να αφαιρέσετε τον λεκέ από λάδι.

Ευτυχώς, όμως, αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα θα καταφέρετε να αφαιρέσετε τους δύσκολους αυτούς λεκέδες. Πλήρως!

Όλα τα βήματα για να αφαιρέσετε τον λεκέ από ντομάτα

Λεκές από ντομάτα: Τα πιο έξυπνα κόλπα για να τον καθαρίσετε σε χρόνο μηδέν

  • Απομακρύνετε όση περισσότερη σάλτσα ντομάτας μπορείτε από το ύφασμα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο κουτάλι ή κάποιο μαχαίρι βουτύρου. Είναι ένα βήμα που δεν πρέπει να παραλείψετε διαφορετικά υπάρχει η πιθανότητα να απλωθεί ο λεκές.
  • Ρίξτε κρύο νερό από το πίσω μέρος του λεκέ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το νερό θα σπρώξει τον λεκέ μακριά από το ύφασμα. Μην το δοκιμάσετε από την ανάποδη πλευρά γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σπρώξετε τον λεκέ πιο βαθιά στο ύφασμα. Αφήστε το νερό να τρέξει για 10-15 λεπτά.
  • Ρίξτε κάποιο υγρό απορρυπαντικό ή υγρό πιάτων πάνω στον λεκέ. Τρίψτε το ελαφρά κάνοντας κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας απ’ έξω και πηγαίνοντας προς το κέντρο του λεκέ. Αφήστε το 10 λεπτά πριν το ξεπλύνετε καλά.
  • Αν το ρούχο είναι λευκό μπορείτε να βάλετε ένα απαλό λευκαντικό ή λευκό ξύδι και να το τρίψετε με ένα σφουγγάρι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού. Ξεπλύνετε καλά.
  • Αφού βάλετε το λευκαντικό (ή το ξύδι ή το λεμόνι) προσθέστε κι άλλο απορρυπαντικό ή υγρό πιάτων και δοκιμάζετε αυτή την εναλλαγή μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές. Αν μετά από μερικές προσπάθειες ο λεκές επιμένει χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό προϊόν για λεκέδες σε μορφή σπρέι ή τζελ και αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά.
  • Αφού κάνετε τα παραπάνω, πλύνετε το ρούχο κανονικά με απορρυπαντικό. Πριν το στεγνώσετε ελέγξτε αν έχει φύγει ο λεκές, καθώς οι λεκέδες που στεγνώνουν μαζί με τα ρούχα γίνονται μόνιμοι.
  • Αν ο λεκές δεν λέει να φύγει ρίξτε και πάλι απορρυπαντικό και αφήστε το ρούχο να μουλιάσει σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά και επαναλάβετε τη διαδικασία με στο σπρέι ή το τζελ.

Βρόμικο σίδερο ρούχων: Μαγειρική σόδα και άλλα 2 άγνωστα υλικά που «εξολοθρεύουν» τους λεκέδες

Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Μια άτσαλη κίνηση, λανθασμένη θερμοκρασία σε ευαίσθητα ρούχα και το σίδερο κολλάει πάνω στην καυτή πλάκα.

Τα ατυχήματα αυτά συμβαίνουν συνήθως με συνθετικά ρούχα ή όταν το σίδερο ακουμπά καυτό σε κουμπιά ή άλλα αξεσουάρ από πλαστικό. Με την ευκαιρία, δείτε το απίστευτο κόλπο που μπορείτε να κάνετε με το σίδερο και ένα αλουμινόχαρτο.

Σε κάθε περίπτωση, ένα λερωμένο σίδερο δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του, ειδικά αν θέλετε να σιδερώσετε λευκά.

Τα καινούρια συστήματα σιδερώματος διαθέτουν συστήματα καθαρισμού, που συχνά αφορούν τα άλατα που συγκεντρώνονται στην πλάκα από τον ατμό. Πάντως, υπάρχει τρόπος να αφαιρέσετε τα καμένα υπολείμματα και να «κλάψετε» μόνο το καμένο ρούχο και όχι και τη συσκευή.

βρώμικο σίδερο ρούχων

Τρεις τρόποι να καθαρίσετε το βρόμικο σίδερο ρούχων

Ψάξαμε, συγκρίναμε και επιλέξαμε τρεις πανεύκολες μεθόδους, με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, με τα οποία η πλάκα του σίδερου θα λάμψει και πάλι:

Μια εφημερίδα ίσως να είναι πια δυσεύρετη σε ένα σπίτι, ωστόσο φαίνεται πως θα κάνει πολύ καλή δουλειά στον καθαρισμό της πλάκας του σίδερου. Άλλωστε, μπορείτε να κάνετε το ίδιο, όπως θα δείτε παρακάτω, με ένα χαρτομάντιλο. Για να είμαστε ασφαλείς εδώ, καλό είναι να διαβάσετε πρώτα τις οδηγίες της συσκευής, πριν δοκιμάσετε ένα τέτοιο καθάρισμα.

  • Ζεσταίνουμε το σίδερο στην υψηλότερη θερμοκρασία
  • Στρώνουμε ένα μαλακό βαμβακερό πανί στη σιδερώστρα και πάνω του στρώστε το κομμάτι της εφημερίδας
  • Σιδερώστε πιέζοντας την πλάκα στην εφημερίδα κάμποσες φορές, ώσπου τα καμένα κομμάτια ρούχου να πέσουν από τη σιδερένια πλάκα

Μια δεύτερη μέθοδος, που μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα στον καθαρισμό του σίδερου, είναι η οδοντόκρεμα. Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιήσετε απλή, λευκή πάστα και όχι τζελ. Βάλτε μικρή ποσότητα στη σιδερένια πλάκα και τρίψτε με κυκλικές κινήσεις με μαλακό βαμβακερό πανί. Ξεπλύνετε καλά και αφού στεγνώσει ανάψτε το σίδερο, πιέζοντας το κουμπί διάχυσης ατμού προκειμένου να αποβάλετε τυχόν υπολείμματα της οδοντόκρεμας.

Τέλος, και σε αυτή την περίπτωση, οι παλιές νοικοκυρές εμπιστεύονται τη μαγειρική σόδα για το καθάρισμα του σίδερου. Στύψτε λίγο χυμό λεμονιού και προσθέστε μαγειρική σόδα, ώσπου να φτιάξετε μια πάστα. Απλώστε με μαλακό πανί στα σημεία όπου υπάρχουν κολλημένα υπολείμματα. Αφήστε την πάστα να δράσει, πάντοτε σε κρύο σίδερο. Τρίψτε την πάστα και αφαιρέστε τα σημάδια από την πλάκα του σίδερου. Καθαρίστε με μαλακό πανί και νερό, κατά προτίμηση απιονισμένο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε την ίδια διαδικασία, αντικαθιστώντας το λεμόνι με λευκό ξίδι. Εδώ υπολογίστε ίση ποσότητα ξιδιού με αντίστοιχη ποσότητα σόδας και πλύνετε εμποτίζοντας ένα βαμβακερό πανί.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share