Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Τέρμα οι μύθοι: Το μυστικό για να διατηρήσετε το κρέας περισσότερο καιρό στην κατάψυξη

Το μυστικό που θα σας λύσει τα χέρια

5 Ιανουαρίου 2023 11:30
Τέρμα οι μύθοι: Το μυστικό για να διατηρήσετε το κρέας περισσότερο καιρό στην κατάψυξη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το κρέας είναι ένα από τα τρόφιμα που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό. Οι περισσότερες από εμάς αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα χρειαστούν την τρέχουσα εβδομάδα αφού το αποθηκεύουν στην κατάψυξη μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσουν να το μαγειρέψουν. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να λιώνει το κρέας στο στόμα σας.

Τα λάθη που κάνουμε κατά την αποθήκευση διαφόρων τροφίμων μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες. Το πρώτο που μπορεί να συμβεί είναι να χαλάσει το προϊόν ενώ το χειρότερο σενάριο είναι να πάθει κάποιος τροφική δηλητηρίαση.

Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σου όλα τα μυστικά για την σωστή και ασφαλή αποθήκευση του κρέατος που θα σε βοηθήσουν να το διατηρήσεις στην ψύξη για περισσότερο καιρό. Η Heather Marold Thomason, ιδρύτρια και επικεφαλής κρεοπώλης της Primal Supply Meats μίλησε στο realsimple.com και αποκάλυψε μερικά πολύ χρήσιμα tips.

To μυστικό για να διατηρηθεί αναλλοίωτο το κρέας στην κατάψυξη

Το χαρτί που τυλίγουν το κρέας στο κρεοπωλείο είναι εξαιρετικό για την αποθήκευση στο ψυγείο. Αν θέλεις όμως να το τοποθετήσεις στην κατάψυξη καλό θα ήταν να το βάλεις μέσα σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων (τύπου ziplock) για να ελαχιστοποιήσεις την έκθεση στον αέρα και την υγρασία.

Αν έχεις ανοίξει την συσκευασία και έχειε χρησιμοποιήσει μόνο τη μισή ποσότητα, ο καλύτερος τρόπος να ξανατυλίξεις το υπόλοιπο είναι η σφράγιση με tyre up. Το πλαστικό περιτύλιγμα δεν ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις αφού επηρεάζεται άμεσα η γεύση και η ποιότητα του κρέατος.

Τα μεγάλα κομμάτια κρέατος τα τυλίγουμε εφαρμοστά με διάφανη μεμβράνη και έπειτα τα βάζουμε σε μεγάλου μεγέθους νάιλον σακούλα τροφίμων ή τα τυλίγουμε δύο φορές με αλουμινόχαρτο, καλύπτοντας καλά όλο το κομμάτι.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να καταψύξουμε το κρέας;

«Συστήνω πάντα να βάζετε το κρέας στην κατάψυξη όσο είναι ακόμα φρέσκο, οπότε έχετε ακόμα λίγες μέρες να το χρησιμοποιήσετε. Εάν θέλετε να καταψύξετε το κρέας την τελευταία στιγμή για να μην το σπαταλήσετε, βάλτε μια ετικέτα για να θυμάστε να το μαγειρέψετε αμέσως μόλις αποψυχθεί», αναφέρει η ειδικός.

Μπριζόλα στην εντέλεια: Η λεπτομέρεια στο ψήσιμο που αγνοείτε και κάνει την διαφορά στο κρέας

Το ψήσιμο της μπριζόλας είναι μια ιεροτελεστία για τους λάτρεις του κρέατος και ο κάθε ψήστης έχει τα δικά του μυστικά. Καμία φορά όμως, όσα πιστεύεις ότι παίζουν ρόλο για το τέλειο ψήσιμο της μπριζόλας, μπορεί απλά να μην ισχύουν. Με την ευκαιρία, δείτε το κοινό λάθος στο γύρισμα της μπριζόλας.

Αναζητώντας οδηγίες για το τέλειο ψήσιμο μιας μπριζόλας, θα πέσεις πάνω σε πολλές γνώμες και οδηγίες – ίσως και αντικρουόμενες μεταξύ τους. Συχνά, κάποιες συμβουλές που θεωρούσαμε σωστές φαίνεται να είναι παρωχημένες από αρκετούς ειδικούς ή να μην ισχύουν και τόσο πολύ.

Όταν πρόκειται για το ψήσιμο μπριζόλας, κάποιοι κοινοί μύθοι καταρρίπτονται. Aς δούμε, λοιπόν, μία μεγάλη αλήθεια για το ψήσιμο της μπριζόλας.

Μπριζόλα στην εντέλεια: Η λεπτομέρεια στο ψήσιμο που αγνοείτε και κάνει την διαφορά στο κρέας

Η μπριζόλα είναι καλύτερη όταν ψήνεται σε θερμοκρασία δωματίου

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, το να αφιερώσεις 20 λεπτά για να φέρεις την μπριζόλα σου σε θερμοκρασία δωματίου, οδηγεί σε καλύτερο και πιο ομοιόμορφο ψήσιμο. Θεωρητικά, αυτό συμβαίνει επειδή δε σπαταλάς θερμική ενέργεια για να έρθει η μπριζόλα σε θερμοκρασία δωματίου.

Έτσι, όλη αυτή η ζέστη θα βοηθήσει να ψηθεί πιο γρήγορα. Παρόλα αυτά, όταν ο J. Kenji López-alt, Chief Culinary Advisor στο Serious Eats, ακολούθησε αυτή τη διαδικασία, δεν είδε μεγάλη διαφορά στις θερμοκρασίες και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.

Η διαδικασία ψησίματος έχει πολύ μικρή σχέση με την αρχική θερμοκρασία της μπριζόλας. Έχει να κάνει με την εξάτμιση της υγρασίας για να πετύχεις την πολύ σημαντική αντίδραση Maillard.

Σε σύγκριση με τη θερμική ενέργεια που απαιτείται για την εξάτμιση της υγρασίας στην μπριζόλα, η αύξηση της θερμοκρασίας της κατά λιγότερο από δύο βαθμούς δεν κάνει πραγματικά τόσο μεγάλη διαφορά.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν; Ο Kenji προτείνει να αφαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία ταμπονάροντας την μπριζόλα με χαρτοπετσέτες. Αν έχεις χρόνο, μπορείς επίσης να τις αλατίσεις και να τις αφήσεις ακάλυπτες στο ψυγείο σου. Αυτό θα αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία από την επιφάνεια και θα εξασφαλίσει καλύτερο ψήσιμο και τραγανή κρούστα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share