Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Λεκές σοκολάτας σε τραπεζομάντηλο: Το σπιτικό κόλπο που θα εξαφανίσει τον λεκέ σε 10'

Θα σας λύσει τα χέρια!

3 Ιανουαρίου 2023 13:16
Λεκές σοκολάτας σε τραπεζομάντηλο: Το σπιτικό κόλπο που θα εξαφανίσει τον λεκέ σε 10'
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τρεις είναι οι πιο συχνοί λεκέδες κατά την περίοδο των γιορτών: του κόκκινου κρασιού, του ροδιού και της σοκολάτας. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με σπιτικά υλικά για μοσχοβολιστό νεροχύτη

Αν μάλιστα το τραπεζομάντηλο είναι λευκό οι παραπάνω λεκέδες φαίνονται ακόμα πιο έντονα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δύσκολα μπορούν να αφαιρεθούν πλήρως.

Λεκές από σοκολάτα

  • Το βασικό, όπως σε κάθε λεκέ, είναι να αποφύγετε να απομακρύνετε τη σοκολάτα σκουπίζοντάς την με μια πετσέτα. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι ή ένα μαχαίρι προκειμένου να καθαρίσετε το σημείο που έχει σοκολάτα.
  • Ρίξτε υγρό απορρυπαντικό πιάτων σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατέψτε μέχρι να αφρίσει.
  • Με ένα καθαρό σφουγγάρι που έχετε βρέξει με το απορρυπαντικό, τρίψτε τοπικά τον λεκέ προκειμένου να αφαιρεθεί όλη η σοκολάτα.
  • Στη συνέχεια προσθέστε κορν φλάουρ πάνω από το λεκέ για να απορροφήσει το λίπος από τη σοκολάτα.
  • Με μια καθαρή, στεγνή οδοντόβουρτσα, τρίψτε το κορν φλάουρ και αφήστε το για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  • Αφού το αφαιρέσετε με τη βοήθεια της οδοντόβουρτσας, πλύντε το τραπεζομάντηλο στο πλυντήριο.
  • Αν ο λεκές εξακολουθεί να είναι ορατός, πριν πλύνετε το τραπεζομάντηλο, χρησιμοποιήστε λίγο καθαρό οινόπνευμα.

Λεκές σοκολάτας σε τραπεζομάντηλο: Το σπιτικό κόλπο που θα εξαφανίσει τον λεκέ σε 10'

Λεκές από σοκολάτα στα ρούχα

Αν τα παιδικά ρούχα έχουν λερωθεί από σοκολάτα, προσπαθήστε να αφαιρέσετε όση ποσότητα μπορείτε από το ύφασμα με μία σπάτουλα ή με ένα μαχαιράκι. Στη συνέχεια θα απλώσετε στην περιοχή κρύο διάλυμα απορρυπαντικού. Αμέσως μετά θα ρίξετε και διάλυμα αμμωνίας. Αν δείτε ότι ο λεκές παραμένει προσθέστε και διάλυμα ξιδιού. Ξεβγάζετε πολύ καλά με νερό και αφήνετε το ρούχο να στεγνώσει!

'Εχετε όμως και άλλη εναλλακτική. Βάλτε το ρούχο μέσα σε μια πλαστική σακούλα και τοποθετήστε το στην κατάψυξη του ψυγείου σας για μερικά λεπτά μέχρι να σκληρύνει η σοκολάτα. Κατόπιν ξύστε με προσοχή το περισσότερο μέρος της σοκολάτας με την πλευρά του μαχαιριού που δεν κόβει. Σκουπίστε το λεκέ με ένα σφουγγαράκι βουτηγμένο σε θερμό διάλυμα απορρυπαντικού και βάλτε το στο πλυντήριο για πλύσιμο.

Μην ξεχνάτε να τεστάρετε τα διαλύματα που χρησιμοποιείτε σε ένα σημείο που δεν είναι εύκολα ορατό για να ελέγχετε την ευαισθησία των χρωμάτων.

Χρειάζονται μόνο 3 κινήσεις: Το κόλπο της γιαγιάς για να παραμείνει άθικτη η κεραμική εστία από τους λεκέδες

Τα περισσότερα νοικοκυριά είναι πλέον εξοπλισμένα με κουζίνες που διαθέτουν κεραμικές εστίες, αφού εκτός του ότι υπερέχουν αισθητικά, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, ενώ παράλληλα είναι πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Με την ευκαιρία, αυτό είναι το μυστικό κόλπο με το αλάτι για το καθάρισμα του νεροχύτη σας.

Μετά, όμως, απ’ το μαγείρεμα οι κεραμικές εστίες χρειάζονται καθάρισμα, γιατί όσο κι αν προσέχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αυτές θα λερωθούν. Πώς, λοιπόν, πρέπει να καθαρίζονται για να διατηρούνται πάντα λαμπερές και πεντακάθαρες;

Τι θα χρειαστείτε

Το μόνο που θα χρειαστείτε για το καθάρισμα της κεραμικής εστίας είναι 1 φλ. μαγειρική σόδα σε σκόνη και δύο πανάκια (ένα στεγνό και ένα νωπό). Ξεκινήστε ρίχνοντας στην κεραμική εστία τη μαγειρική σόδα. Φροντίστε να ρίξετε διάσπαρτα σε διάφορα σημεία. Στη συνέχεια με το στεγνό πανί αρχίστε να τρίβετε τη μαγειρική σόδα πάνω σε όλη την επιφάνεια της εστίας. Στο τέλος πάρτε ένα νωπό πανί και συνεχίστε το τρίψιμο.

Σόδα για τα καμένα λίπη

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα καθαριστικά για κεραμικές εστίες που υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά προτιμάτε τους πιο φυσικούς τρόπους, η σόδα μπορεί να σας βοηθήσει. Συγκεκριμένα, ρίχνετε μαγειρική σόδα πάνω στην κεραμική εστία και με ένα στεγνό πανάκι τρίβετε ελαφρά. Στη συνέχεια, τρίβετε ελαφρά με νωπό πανάκι την εστία, για να απομακρύνετε τη σόδα και να καθαρίσει.

Ξύδι για το καμένο γάλα

Το καμένο γάλα στις κεραμικές εστίες είναι από τους πιο δύσκολους λεκέδες. Σύμμαχος σας σε αυτή την περίπτωση είναι το λευκό ξίδι, το οποίο ρίχνετε πάνω στον λεκέ, αφήνετε να κρυώσει η εστία και στη συνέχεια, απομακρύνετε τον λεκέ χρησιμοποιώντας την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Δείτε το βίντεο για τον καθαρισμό της κεραμικής εστίας:

Κεραμική εστία: Προστασία από τις γρατζουνιές

Για την προστασία της κεραμικής εστίας από γρατζουνιές υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας -ποτέ και για κανένα λόγο δεν την τρίβεις με συρματάκι κουζίνας, όπως κάναμε με τις παλαιότερες ηλεκτρικές κουζίνες, εκείνες με τα μάτια. Κατά τα άλλα, καλό είναι όταν την καθαρίζεις να χρησιμοποιείς νωπά πανάκια ή βρεγμένο σφουγγάρι κουζίνας και στη συνέχεια να στεγνώνεις την επιφάνεια με χαρτί κουζίνας ή βαμβακερό πανί και για τους επίμονους λεκέδες να προτιμάς την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share