Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ζουμερή μπριζόλα: Όλη η αλήθεια για το κόκαλο που πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε ονειρεμένο κρέας

Μην παραβλέψετε αυτό το κόλπο

1 Ιανουαρίου 2023 17:32
Ζουμερή μπριζόλα: Όλη η αλήθεια για το κόκαλο που πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε ονειρεμένο κρέας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι έχουμε και από έναν «ψήστη» στην παρέα ή την οικογένεια. Έναν δεινό κρεατοφάγο που έχει αναγάγει το ψήσιμο του κρέατος σε επιστήμη, σε μια δική του ιεροτελεστία με βήματα και κανόνες που ακολουθεί ευλαβικά, ώστε να είναι η μπριζόλα ζουμερή, τρυφερή και ψημένη στην εντέλεια. Με την ευκαιρία, δείτε το έξυπνο τρικ για να ξεπαγώσεις την μπριζόλα σε λιγότερο από 5'

Είναι, όμως, όλοι αυτοί οι κανόνες απαραίτητοι για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Βρήκαμε 7 «απαράβατους» κανόνες για το ψήσιμο της μπριζόλας που αν και μπορεί θεωρητικά να έχουν κάποια βάση, στην πράξη δεν έχουν και πολλή ουσία.

Το κομμάτι που έχει και κόκαλο είναι πιο νόστιμο.

Αν πάρουμε δύο ίδιες μπριζόλες, μία με το κόκαλο και μία χωρίς το κόκαλο και τις ψήσουμε, στο τέλος δεν θα έχουν καμία ουσιαστική διαφορά στη γεύση. Όμως, αυτό που ξεγελά και μας κάνει να πιστεύουμε ότι το κόκαλο κάνει το κρέας πιο νόστιμο ίσως είναι οι συνδετικοί ιστοί και το λίπος που βρίσκουμε συνήθως κοντά στο κόκαλο. Γευστικά σημεία του κρέατος που τα αφαιρούμε όταν το ξεκοκαλίζουμε. Όποτε, δεν είναι το κόκαλο που προσθέτει γεύση, αλλά ό,τι το περιτριγυρίζει.

Ζουμερή μπριζόλα: Όλη η αλήθεια για το κόκαλο που πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε ονειρεμένο κρέας

Το τεράστιο φάουλ στο ψήσιμο της μπριζόλας - Αυτό είναι το λάθος που την κάνει σκληρή

Το ψήσιμο μιας μπριζόλας φαινομενικά είναι μία υπόθεση απλή είτε προορίζεται για τον φούρνο είτε για το τηγάνι. Αφού αφαιρέσεις τα παχάκια, την αλατοπιπερώνεις, βάζεις το λάδι σου και την ετοιμάζεις για μαγείρεμα. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να μαγειρέψετε σωστά την μπριζόλα στο τηγάνι.

Σύμφωνα με το Gourmet Meat Club μία από τις πιο διάσημες αλυσίδες στην εμπορία κρέατος στην Μεγάλη Βρετανία, αν ρίξεις αλάτι και πιπέρι στη μπριζόλα σου μάλλον δεν θα σου βγει σε καλό. «Αν ρίξεις αλάτι στο κρέας επηρεάζεις τα υγρά που εκκρίνει. Το κρέας σκληραίνει την ώρα που μαγειρεύεται ακόμη και αν το αφήσεις στο τηγάνι για 5 λεπτά» ισχυρίζονται οι «γκουρού» του κρέατος.

Συμβουλεύουν να βάζεις μόνο το λάδι και να δοκιμάζεις πόσο αλάτι θες στην μπριζόλα, αφού έχει σερβιριστεί στο πιάτο. Μην τρελαίνεσαι. Δοκίμασε και πες μας.

Αυτά είναι τα 3 κρίσιμα βήματα για να μαγειρέψετε τις τέλειες μπριζόλες

Σας αρέσουν καλοψημένες, σχεδόν άψητες, η μέτρια ψημένες; Όπως και να προτιμάτε να τρώτε τη μπριζόλα σας, επιβάλλεται να ξέρετε να τη μαγειρέψετε σωστά. Δείτε παρακάτω όλα τα μυστικά κόλπα.

Θα χρειαστείτε ένα χυτό τηγάνι σιδήρου για αυτή τη συνταγή, φούρνο, καλά αεριζόμενη κουζίνα (ή ανοχή για τον καπνό) και ένα θερμόμετρο κρέατος για να είσαστε απολύτως σίγουροι για το ψήσιμο, μέχρι να γίνετε πιο εξοικειωμένοι.

Το τεράστιο φάουλ στο ψήσιμο της μπριζόλας - Αυτό είναι το λάθος που την κάνει σκληρή

Λάβετε υπόψη, ότι οι μπριζόλες θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται μόλις αφαιρεθούν από τη φωτιά. Υπάρχουν τρία βασικά βήματα για την τέλεια μπριζόλα. 1) Το κάψιμο. 2) Το μαγείρεμα και 3) Η ξεκούραση.

Αν κόψετε τα φιλέτα σας τη στιγμή που βγαίνουν από το φούρνο σας, ανατρέπετε όλες τις εργασίες που έχετε μόλις κάνει. Η ξεκούραση είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την διατήρηση των υγρών στις μπριζόλες. Κατά τον έλεγχο της θερμοκρασίας, αφαιρέστε τις μπριζόλες μέσα στους πρώτους -15° C του επιπέδου ψησίματος που θέλετε, οπότε για τις σχεδόν άψητες αφαιρέστε τις μπριζόλες στους 46-49 ° C, σκεπάστε και αφήστε τες να ξεκουραστούν. Όσο πιο κοντά μπορέσετε να φτάσετε στο κάτω άκρο του εύρους, τόσο το καλύτερο.

Τα βήματα για την τέλεια μπριζόλα

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 230 ° C. Τοποθετήστε ένα στεγνό, καθαρό τηγάνι από χυτοσίδηρο σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Αφού ζεσταθεί, στεγνώστε τις μπριζόλες με μια χαρτοπετσέτα. Απλώστε τις με το φυτικό έλαιο και βάλτε αλάτι και πιπέρι.
  • Μαγειρέψτε τες για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, χωρίς να τις μετακινείτε καθόλου από τη στιγμή που της τοποθετείτε. Αυτό είναι το κάψιμο, δηλαδή το πρώτο βήμα.
  • Μόλις οι μπριζόλες έχουν ροδίσει από όλες τις πλευρές, βάζετε πάνω σε κάθε φιλέτο από μια κουταλιά της σούπας βούτυρο. Τις τοποθετείτε σε ταψί και μέσα στο φούρνο.
  • Ψήνετε για περίπου 8 λεπτά για τις σχεδόν άψητες, 10 για τις άψητες – μέτρια ψημένες. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος, αν δεν είστε σίγουροι. Μόλις οι μπριζόλες φτάσουν στη σωστή θερμοκρασία, τις αφαιρείτε αμέσως από το φούρνο και το ταψί. Τοποθετήστε τις μπριζόλες σε ένα δροσερό πιάτο και καλύψτε τες με αλουμινόχαρτο. Αφήστε τες να ξεκουραστούν για 10-15 λεπτά πριν τις σερβίρετε.

Γιορτινό κρέας: Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με μοσχαράκι κοκκινιστό και cranberries που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Το μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί ένα από τα κύρια φαγητά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επομένως, δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι σας και μάλιστα σε μια τόσο ιδιαίτερη και γιορτινή εκδοχή με cranberries! Με την ευκαιρία, δείτε το κορυφαίο κόλπο της γιαγιάς για γρήγορο ψήσιμο της μπριζόλας.

Αυτή η συνταγή για ζουμερό κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας είναι τόσο μοναδική και γευστική! Η σάλτσα του θα είναι εμπλουτισμένη με κόκκινο κρασί, μελάσα, cranberries και κρεμμύδια. Είναι ιδανικό για κρύες νύχτες ή για το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς! Τα καλύτερα νέα ξέρετε ποια είναι; Είναι πολύ εύκολο να το κάνετε! Καταλαβαίνετε κι εσείς ότι είναι δύσκολο να αντισταθείτε σε αυτή την απόλαυση! Το μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί ένα από τα κύρια φαγητά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επομένως, δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι σας! Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που τολμούν και δημιουργούν διαφορετικές συνταγές κάθε χρόνο. Γίνε ένας από αυτούς και οι καλεσμένοι σου δεν θα σηκώνονται από το τραπέζι σου!!!

Υλικά συνταγής:

  • 3 κιλά μοσχαρίσιο ψαρονέφρι
  • αλάτι χοντρό και αλεσμένο πιπέρι
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 425 γραμμάρια ζωμό βοείου κρέατος
  • 1 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί merlot ή cabernet Sauvignon
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουταλιές της σούπας μελάσα ή μέλι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 340 γραμμάρια φρέσκα cranberries
  • 450 γραμμάρια κατεψυγμένα κρεμμύδια

Γιορτινό κρέας: Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με μοσχαράκι κοκκινιστό και cranberries που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Εκτέλεση συνταγής:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου με τη σχάρα στη χαμηλότερη θέση.
  • Αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι.
  • Ζεσταίνουμε μια βαριά κατσαρόλα σε μέτρια υψηλή.
  • Προσθέτουμε ψαρονέφρι, μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει, 8-10 λεπτά, περιστρέφοντας μία φορά.
  • Μεταφέρουμε το βόειο κρέας σε ένα πιάτο.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 30 δευτερόλεπτα.
  • Προσθέτουμε το ζωμό, το κρασί, τη δάφνη, τη μελάσα, τα μισά cranberries και 2 φλιτζάνια νερό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Επιστρέφουμε το βόειο κρέας
    στην κατσαρόλα και καλύπτουμε.
  • Μεταφέρουμε το φαγητό μας στο φούρνο και ψήνουμε για 3 ώρες.
  • Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια. Σκεπάζουμε και επιστρέφουμε την κατσαρόλα στο φούρνο. Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ακόμα.
  • Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα cranberries.
  • Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στο φούρνο. Μαγειρεύουμε με την κατσαρόλα ακάλυπτη, μέχρι να μαλακώσει το βόειο κρέας, 30 λεπτά ακόμη.
  • Πετάμε το φύλλο δάφνης πριν το σερβίρουμε.
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share