Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πρωτοχρονιάτικο ψητό: Η λεπτομέρεια που θα κάνει την διαφορά και θα "εκτοξεύσει" γευστικά το κρέας σας

Σκέτο ποίημα

31 Δεκεμβρίου 2022 10:47
Πρωτοχρονιάτικο ψητό: Η λεπτομέρεια που θα κάνει την διαφορά και θα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχουμε δοκιμάσει και αν έχουμε δοκιμάσει πρωτοχρονιάτικα ψητά σε εορταστικά τραπέζια. Ποιό είναι όμως εκείνο το μυστικό που θα κάνει την διαφορά και θα απογειώσει το κρέας; Την απάντηση την πήραμε από την συνταγή του Γιώργου Τσούλη και την συνταγή για το πιο θεσπέσιο καραμελωμένο ψητό χοιρινό που φάγατε ποτέ. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό που θα απογειώσει την μπριζόλα στο τηγάνι.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά & 700 γρ. χοιρινό μπούτι καπνιστό
  • 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 170 γρ. μέλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • ¼ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 4 σκ. σκόρδο, λιωμένες

Για το σερβίρισμα

  • Ψητά λαχανικά, της αρεσκείας μας

Πρωτοχρονιάτικο ψητό: Η λεπτομέρεια που θα κάνει την διαφορά και θα 'εκτοξεύσει' γευστικά το κρέας σας

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C, στον αέρα.
  • Τοποθετούμε το μπούτι στον πάγκο εργασίας και με ένα ίσιο μαχαίρι, δημιουργούμε μικρά διαμαντάκια στην επιφάνειά του.
  • Τυλίγουμε καλά το μπούτι με αλουμινόχαρτο, το μεταφέρουμε στη σχάρα του φούρνου και από κάτω τοποθετούμε ένα ταψί γεμάτο νερό.
  • Ψήνουμε το μπούτι για ½ ώρα.
  • Για το άλειμμα: Παράλληλά, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τη μουστάρδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε, βράζουμε για 2 λεπτά και αφήνουμε το άλειμμα στην άκρη.
  • Αφαιρούμε το κρέας από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αλείφουμε το κρέας με το 1/3 από το μείγμα για το άλειμμα.
  • Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220°C και ψήνουμε για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές, ψήνοντας στο σύνολο 30 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει καλά το κρέας.
  • Σερβίρουμε το καραμελωμένο χοιρινό με ψητά λαχανικά.

Θα πάθετε την πλάκα σας: Πατάτες φούρνου με σκόρδο και δεντρολίβανο που γίνονται σαν λουκούμι

Ποιος στ' αλήθεια μπορεί να αντισταθεί σε ένα πιάτο πατάτες; Είναι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Προσοχή! Το γάλα μπορεί να καταστρέψει τον πουρέ πατάτας

Οι πατάτες είναι το ιδανικό συνοδευτικό για το κυρίως γεύμα σας. Είναι νόστιμες και χορταστικές και οι αγαπημένες των παιδιών. Μάλιστα, δεν τις βαριέσαι ποτέ, καθώς υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για πατάτες και ατελείωτες επιλογές.

Υλικά

  • 2½ κιλά πατάτες, χωρίς φλούδα σπορέλαιο αλάτι θαλασσινό
  • 1 κεφάλι σκόρδο σε σκελίδες, με τη φλούδα
  • 1 μικρό ματσάκι δεντρολίβανο
  • λίγο βούτυρο

Πατάτες φούρνου με σκόρδο και δεντρολίβανο που γίνονται σαν λουκούμι

Πατάτες φούρνου: Εκτέλεση

Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια όσο γίνεται ίδιου μεγέθους για να ψηθούν ομοιόμορφα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο 220°C στον αέρα. Ρίχνουμε 6 κουτ. σούπας σπορέλαιο σε ένα ρηχό ταψί και το βάζουμε στον φούρνο να κάψει καλά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει ζεματάμε τις πατάτες για 5΄. Τις στραγγίζουμε και τις πασπαλίζουμε με αλάτι.

Τις μεταφέρουμε προσεκτικά στο ταψί, ανακατεύοντας για να καλυφθούν καλά με το λάδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και ψήνουμε για 50΄ γυρίζοντας τις πατάτες ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε μερικούς κύβους βούτυρο και ψήνουμε για 10΄-15΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, ανακατεύοντας μια δυο φορές στο ενδιάμεσο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share