Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023

Έτσι ξαναζεσταίνεται σωστά το μαγειρεμένο κρέας - Τι πρέπει να προσέχετε...

Δώστε βάση!

29 Δεκεμβρίου 2022 22:51
Έτσι ξαναζεσταίνεται σωστά το μαγειρεμένο κρέας - Τι πρέπει να προσέχετε...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι δεδομένο ότι τις ημέρες των γιορτών μας περισσεύει κρέας για την επόμενη μέρα (ή ακόμη και για τις επόμενες).

Ωστόσο αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι το πώς πρέπει να το ζεστάνουμε σωστά ώστε να είναι ασφαλές για κατανάλωση αλλά και νόστιμο.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Το φιλέ μινιόν του φτωχού: Το κόλπο για να λιώνει το κρέας στο στόμα σας

Πώς ξαναζεσταίνουμε, λοιπόν, σωστά κοτόπουλο και άλλα στεγνά κρέατα;

Έτσι ξαναζεσταίνεται σωστά το μαγειρεμένο κρέας - Τι πρέπει να προσέχετε...

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είστε υπομονετικοί για να μην σας ξεραθεί το κρέας. Αρχικά βάλτε το κρέας σε ένα ταψί στον φούρνο και ζέστανε το στους 200-250 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Εναλλακτικά, αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε φούρνο, βάλτε το σε ελαφρώς λαδωμένο τηγάνι και ζέστανε το για 1-2 λεπτά φροντίζοντας να το γυρίσετε και από τις δύο μεριές.

Να τι είναι το κόκκινο υγρό στο νωπό κρέας πάντως όχι αίμα - Δεν φαντάζεστε...

Το έχετε δει και εσείς εκείνο το κόκκινο υγρό που έχει το κρέας όταν το βγάζετε από το χαρτί του κρεοπώλη. Πολλοί θα πιστεύετε ότι είναι αίμα, αλλά κάνετε μεγάλο λάθος.

Μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα αίματος παραμένει εντός του μυϊκού ιστού, στο κρέας που αγοράζουμε από το κατάστημα.

Το κόκκινο υγρό είναι μία πρωτεΐνη που ονομάζεται μυοσφαιρίνη, που λειτουργία της είναι να αποθηκεύει οξυγόνο στα μυικά κύτταρα. Αυτή είναι και η πρωτεΐνη που δίνει το κόκκινο χρώμα στο κρέας και αλλάζει χρώμα όταν αυτό ψήνεται και γίνεται καφέ.

H μυοσφαιρίνη είναι μια σχετικά μικρή πρωτεΐνη που αποτελείται από μια πολυπεπτιδική αλυσίδα 153 αμινοξέων. Στο μόριο της περιέχει σίδηρο και την προσθετική ομάδα της αίμης παρόμοια με αυτή της αιμοσφαιρίνης. Αποστολή της είναι να συνδέεται με το οξυγόνο το οποίο μεταφέρει στους σκελετικούς μύες και τις λείες μυϊκές ίνες, διαμέσου των μυϊκών κυττάρων.

Να τι είναι το κόκκινο υγρό στο νωπό κρέας πάντως όχι αίμα - Δεν φαντάζεστε...

Κάπως έτσι τα περισσότερα ζώα με υψηλά επίπεδα μυοσφαιρίνης θεωρούνται ως «κόκκινο κρέας», ενώ τα ζώα με χαμηλά επίπεδα μυοσφαιρίνης, όπως τα πουλερικά, ή χωρίς μυοσφαιρίνη, όπως τα θαλασσινά, θεωρούνται ως λευκό κρέας. Αν θέλετε λοιπόν μετά από όλα αυτά να μαγειρέψετε, δείτε εδώ ένα κόλπο για να κάνετε το κρέας να λιώνει στο στόμα.

Κίνδυνος κατά την απόψυξη – Τι να προσέχετε στο κρέας!

Θέλετε να ξεπαγώσετε το κρέας με τον πιο ασφαλή τρόπο; Πρέπει να προσέχετε κατά την απόψυξή του, μιας και κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία.

Πολλές φορές, όταν θέλετε να μαγειρέψετε κρέας, συνειδητοποιείτε πολύ αργά ότι το έχετε ξεχάσει στην κατάψυξη και, ως εκ τούτου, μέχρι να ξεπαγώσει θα περάσουν τόσες ώρες, ώστε αλλάζετε γνώμη και μαγειρεύετε κάτι άλλο.
Υπάρχει ένας πολύ απλός και ασφαλής τρόπος για να ξεπαγώσετε ένα κομμάτι κρέας, χωρίς να προκύψει πρόβλημα από πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων. Ακόμα ένας εύκολος τρόπος για να το ξεπαγώσετε την τελευταία στιγμή, είναι και αυτός εδώ.

Η μέθοδος που θα δείτε είναι εγκεκριμένη από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η βασική προϋπόθεση είναι πως το κρέας σας είναι από πριν κομμένο/χωρισμένο σε κομμάτια. Από εκεί και πέρα το μόνο που χρειάζεστε είναι καυτό νερό (όχι βραστό!) και μερικές σακούλες φαγητού, οι οποίες να κλείνουν αεροστεγώς.

  • Πρώτα ζεστάνετε το νερό μέχρι τους 60°C. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόλις που θα βλέπετε τις πρώτες φυσαλίδες να σχηματίζονται στην βάση της κατσαρόλας και πως, αν βάλετε το δάχτυλό σας στο νερό, θα αντέχετε μόνο για 1-2 δευτερόλεπτα.
  • Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά.
  • Στη συνέχεια βάζετε το κάθε κομμάτι κρέας που θέλετε να αποψύξετε μέσα σε μία σακούλα και την κλείνετε.
  • Βάλτε την σακούλα με το κρέας μέσα στην κατσαρόλα και περιμένετε μερικά λεπτά. Συνιστάται να ΜΗΝ την αφήσετε στο νερό για πάνω από 45’ σε κάθε περίπτωση.
  • Το κοτόπουλο θα είναι έτοιμο σε περίπου 10 λεπτά και άλλα είδη κρέατος σε περίπου 12 λεπτά. Αυτός ο χρόνος είναι ιδανικός, ώστε το κρέας να μην αρχίσει να μαγειρεύεται μέσα στην σακούλα και ταυτόχρονα να μην προλάβουν να σχηματιστούν καθόλου βακτήρια.
  • Μην εφαρμόσετε αυτήν τη μέθοδο για μεγάλα κομμάτια κρέατος, ή για ολόκληρο κοτόπουλο, επειδή θα χρειαστεί να παραμείνουν στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share